Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Min vitselse i stallet denna dag..

Datum: 2011-12-16 Tid: 17:55:40 Om mitt hästliv / 9 Kommentarer
När jag kom till stallet så mötte min blick Eyra i hagen. En snabb fundering fick mig att tänka på att hon skulle stått inne, för att vara torr. Men jag tänkte inte mycket mer på det, visst att hon var något blöt - men det var inte så att det hade gått igenom hela hennes vinterpäls. Dock så var ägarinnans bror (har jag för mig att det var) något irriterad, eftersom han menade på att rätt skulle vara rätt. Det kan jag hålla med om. Men jag lät Eyra stå i stallgången för att torka till lite, medans jag ordnade med andra sysslor såsom mockning, rensa vattenhinkarna och fylla på med nytt vatten och lägga in kvällmaten i boxen. Och urmysiga Eyra stod still större delen av tiden. Hon är så extremt mysig att sköta från marken och pyssla med!

Ridningen gick hyffsat, men det finns alltid något att rätta till och det speciellt på sig själv. Just att man ska till med rätt hjälper för att vägleda hästen till att göra rätt. Så felen kom främst från mig själv. Ett av problemen är att hon inte vill stå still vid uppsittning, iallafall med mig. Så detta är något jag ska fokusera på. Bara för ett tag sedan så ringde ägarinnan, så vi pratade lite. Vi kommer göra så att jag ska fokusera mig på att lära känna Eyra, och hon berättade också att jag skulle vara beredd på att mitt tålamod kommer vridas och vändas och att en del frustation troligen kommer uppstå. Fram till våren så kommer hon att tränas. Så nu ska jag mest mysa, fritidsrida och bara lära känna henne. Låter som en bra plan, och jag tycker att det ska bli roligt att se hur det blir! ;)

Mer samarbetsvillig häst idag?

Datum: 2011-12-16 Tid: 11:10:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Då får vi se om Eyra har fått för sig att vara lite mer samarbetsvillig idag. Det får se vi! För nu beger jag mig till stallet. Det tar trots allt närmare en timme att pendla dit, så just pendlingen tar upp rätt mycket av tiden. Men jag tycker att det är okej! Bara jag får vitsas bland hästar igen.. Fast jag vet inte om Eyra skall kallas för häst, hon verkar vara en blandning av en åsna med hennes envishet! ;)

Sammanfattning, dagens ridpass!

Datum: 2011-12-15 Tid: 21:50:00 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer

Idag så passade jag på att knäppa en bild på Eyrarós, men eftersom vi har så hemskt tråkigt väder här nere i Skåne så blev det inte mycket bättre än resultatet till vänster. Men jag tycker att Eyra är söt ändå, trots all lera och smuts! Hon är en väldigt speciell häst, som jag hoppas att jag kommer att lära känna bättre. Det tar trots all sin lilla tid!

 

Bara ett par minuter innan jag var framme i stallet så gick jag ett samtal från en av stalltjejerna här! Nämligen från Jenny som ville höra om jag hade lust att rida ut med dottern Moa. Så under tiden jag väntade på dom så såg jag till att rykta Eyra ordentligt! Vi binder inte upp henne, eftersom hon ska stå still, vilket hon också gör, i stallgången. Det är rätt roligt, att hon står och väntar medans man hämtar sin ridhjälm, en borste eller något annat. På det sättet är Eyra verkligen en härlig häst! Men när det kommer till ridningen så verkar hennes huvud bara bestå av en skrumpen liten valnöt till hjärna. Jag började att skritta i paddocken medans Moa gjorde redo sin häst. Det gick bra, till en start. Märker Eyra att man tänker på något annat en sekund så drar hon iväg med en. Och detta gjorde hon i skritt! Hon helt enkelt bara trampar iväg, och lyssnar inte över huvud taget! Det var också något jag lade märke till senare under uteritten. Att hon helt enkelt inte lyssnar sålänge det inte handlar om att hon ska frammåt. För fram ska hon, oavsett vad!

 

 

Att stanna när man ber om det är inget som man får vänta sig. Så jag körde med volt-stopp. Behövde jag stanna så fick jag helt enkelt lägga henne i en volt tills hon slutligen stannade. Detta låter hemskt, men det är en tillfällig lösning - soeciellt vid uteritt. Numera så kommer jag inte att rida ut mera, då jag känner att det varken ger mig eller Eyra något. Jag får fundera lite hur jag ska lägga upp mina ridpass. Tydligen så hade Jenny både åkt av och åkt med på en tur när Eyra stack med henne. Jag vet inte om det kan vara så att hon har energi som hon måste bli av med.. eller om hon bara är lite smått korkad? Jag åker till stallet imorgon iallafall, så vi får se hur det går då!

En blöt Eyrarós efter en uteritt..

Datum: 2011-12-08 Tid: 20:00:00 Om mitt hästliv / 21 Kommentarer
När jag i onsdags var i stallet så fick jag träffa resten av gänget som har sina hästar inackorderade på gården. Ett väldigt trevligt gäng som bestod av två vuxna kvinnor och en av kvinnornas dotter som är tio år gammal. Jag fick också veta att Eyra redan hade gått ett pass tidigare på förmiddagen. Det märktes inte! När vi väl bestämt oss för att dottern Moa skulle ta med mig på en skrittur så jag får lära mig lite mer om omgivningen och dess vägar så trampade Eyra på framåt, och först ville hon gå. Moa pratade på medans jag försökte lära känna på Eyra lite, som kändes väldigt energifylld. Snart så började också regna, vilket inte var så mysigt!

Turen gick bra bortsett från att Eyra drog iväg med mig i galopp på ett fält. Ägarinnan har meddelat mig om att detta var något som den förra medryttaren tyckte var roligt, och som skall arbetas bort på henne. Vilket jag håller med om, för jag var allt annat än glad på Eyra efter det. Efter uteritten så fick Eyra en snabb visitering av hovar och en rykt över torra områden, då jag lärtmig att man inte skall borsta en blöt häst. Och hon var väldigt blöt! Sedan så ställdes hon in i son box för att torka. Hon såg faktiskt lite hängig ut.. det var kanske mycket som pågick där i huvudet efter två pass? Fick även höra att hon dragit iväg så på passet innan också. Inte okej!

Har ni också varit med om hästar som gjort för vana att dra iväg i galoppen? Jag har aldrig tidigare varit med om detta problemet med mina medryttarhästar, och jag har heller aldrig låtit dom göra det. Så nu känns det som man får koncentrera sig på att få bort ovanor innan man kan koncentrera sig fullt ut på ridningen.  Ägarinnan sa iallafall att hon lär sig rätt och fel ganska snabbt, och har lätt för sig att få bort olater som utvecklats med tiden då andra personer ridit henne. Kan bara tänka mig frustrationen som hästägare..

Eyrarós efter en regnig uteritt! Kanske inte världens mest smickrande bild.

Nästa träff med Eyra blir..

Datum: 2011-12-06 Tid: 09:05:00 Om mitt hästliv / 15 Kommentarer
På onsdag, samma tid som sist 13:00! Jag ser verkligen fram emot det och hoppas att tiden går fort tills det är dags. Denna gången ska Mia vara med igen, bäst hon kan, då hon är sjuk. Jag tycker om att ha det stödet från ägarinnan som känner hästen ordentligt, så man kan fortsätta med iaktagelser och försöka memorea hanteringen. Det brukar ju alltid vara olika på olika hästar, och jag är den personen som vill göra rätt. Jag är en sådan människa; som vill göra rätt och också förbättras framförallt inom hästsporten.

Det kommer att bli roligt att se hur Eyra känns då, eftersom hon enligt Mia var lite seg sist. Eyra är den hästen som blir seg när hon inte fått röra på sig ett tag. Saken var det att jag tyckte att det kändes som stoet hade lite för mycket spring i benen, och försökte springa ifrån arbetet om man säger så. Men när Mia satte upp på slutet så konstaterade hon att hästen faktiskt var trött. Det var en del tänka ändå för hästen! Ägarinnan berättade att det var hon som skötte träningen, och den förra medryttaren stod mestadels för utridning. Men att det på den senaste tiden inte riktigt funnits tid för stoet.

Första snön i nordsvästra Skåne..

Datum: 2011-12-05 Tid: 13:30:00 Om mitt hästliv / 9 Kommentarer
Tankarna går tillbaka till de Islandshästar man ständigt hade omrking sig för bara ett par år sedan.. Det var år 2009 då fortfarande Kria var vid liv, Blida inte var såld och Kurre fortfarande var kvar i stallet. Idag så är det inte alls så. Kria är inte vid liv, Blida har ett nytt hem och Kurre likaså. Men jag tänker fortfarande på dom härliga hästarna.. Detta kanske blir en hästös vinter, men om allt går som det borde så kommer det inte bli så. Vi får invänta och se vad tiden bär med sig. Men jag är positiv!

Bilden är från 2009, och bilden är på Erikur, även kallas Kurre.