Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Ny statistik om Islandshästar

Datum: 2011-01-29 Tid: 11:51:36 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer
[2011-01-15] För cirka två veckor sedan så presenterade FEIF (den internationella islandshästorganistationen) aktuell statistik som visar att det runt om i världen finns 234 342 registrerade islandshästar. Läs artikeln här!

Här finns det flest registrerade islandshästar!
1) Island med 75 000 registrerade hästar
2) Tyskland med 65 000 registrerade hästar
3) Sverige med 29 692 registrerade hästar

Intressant fakta: Nyligen exporterades en islandshingst från Island till Spanien. Sedan tidigare lär det bara finnas två islandshästar där och landet är ännu inte medlem i den internationella organisationen.Bilden har ingenting med artikeln att göra, utan det är en bild på Jennie Filipsson och hästen Dokka från Örvik. Jennie Filipsson driver Hesthaga Gård och Ridskola.

bloglovin

Depend #207

Datum: 2011-01-29 Tid: 02:05:32 Vardagslivet / 1 Kommentarer

Idag har jag faktiskt varit effektiv efter ridningen. Jag har nämligen varit aktiverad här hemma; brukar nämligen tillbringa större delev av min tid hos min pojkvän. Så, vad har jag då gjort? Jag har städat mitt rum och sorterat i båda mina garderober. Det behövdes verkligen! Duktig jag är ♥

Jag har även målat mina naglar, ett nytt nagellack som inköptes igår (Depend), färgen var rätt söt. Kanske ingen färg som jag kommer att att använda ofta. Bjuder på en bild!bloglovin

Funktionär till IHD 2011

Datum: 2011-01-29 Tid: 00:33:43 Om mitt hästliv / 2 Kommentarer
Nu var det dags för Islandshästens Dag 2011 som anordnas i Helsingborg av Gandur Islandshästförening. Detta året så är engagemanget den 27 mars. Givetvis så tänkte jag vara där för att beundra alla snygga Islandshästar som kommer att finnas på plats. Det kommer att bli en häftig dag med tävlingar, flera uppvisningar och självklart försäljningar. För mer information om evenemanget så läs mer på; Islandshästens dag 2011! Du är självklart också välkommen in till Gandur, som är en förening för Islandshästentusiaster i verksamhetsområdet nordvästra Skåne.


Jag har anmält mig som funktionär till IDH 2011 då jag känner att jag hellre vill hjälpa till. Just nu är arbetsuppgifterna inte helt spickade, men det verkar som att jag kommer att få hjälpa till vid entrén och ingången när hästarna ska in på ridbanan. Det ska bli roligt att prova på något nytt!

bloglovin

Dagens ridning!

Datum: 2011-01-28 Tid: 20:17:43 Dagens ridning / 3 Kommentarer
Idag så var det ridning inplanerat, och en vän - Kajsa skulle med! Det är synd att det blir mörkt så tidigt.. Jag har nämligen inte tillgång till något ridhus som det ser ut nu, och paddocken är inte ridbar nu på vintern heller. Så det fick bli en uteritt med full reflex påklädning. Det var jättemysigt att rida; hästarna var pigga och framåt. Jag började med att rida Blida, och efter ungefär halva ridturen så gjorde vi ett byte så att jag red Kurre. Båda är ju bara för härliga!

Det är så roligt att se någon annan rida Blida. Man ser hur fin hon faktiskt är. Något annat som jag reagerat länge på är att hon ofta viker undan vid sadling, så jag har börjat misstänka att sadlen inte sitter som den ska. Jag har kontaktat ägaren om detta givetvis. Jag hoppas verkligen inte att det är något som skadar henne; det vore ju synd att förstöra en unghästs rygg vid femårs ålder! Jag terkommer med mer information så fort jag vet anledningen till hennes beteende vid just sadlingen.Eftersom det redan var mörkt när jag kom till stallet så blev det
inga bilder.. Men jag bjuder på en äldre bild från 2010!


bloglovin

Ett inlägg mitt i stressen

Datum: 2011-01-26 Tid: 19:09:44 Utrustning & dylikt / 13 Kommentarer
Okej. Jag har nog ett allvarligt problem. Jag har nämligen köpt ett par skor till. Underbara jättesnygga skor, återigen från Scorett - men har man verkligen råd att köpa skor såhär dagligen? Dags att se över sin ekonomi måste jag säga. Nu ska jag och tjejerna Kajsa och Malin till The Tivoli för att se en liten konsert (Malins vän spelar i ett av banden). Det ska bli roligt, hoppas att det kommer att spelas bra musik. Och jag kommer givetvis gå i mina snyggingar, spana gärna in dom.


Lite av ett impulsköp, men snygga är dom!

Snabbt inlägg mitt i stressen. Nu ska vi ge oss iväg, vi är redan försenade! På fredag ska jag troligen till stallet, tänkte försöka mig på att ta några fina bilder så jag kan göra en liten presentation av dom lurviga Islandshästarna!


bloglovin

Jag är kär!

Datum: 2011-01-25 Tid: 22:34:30 Utrustning & dylikt / 3 Kommentarer

Min födelsedag har varit väldigt händelserik skulle jag vilja kalla det. Jag var ganska långsam imorse innan jag satte igång med dagen. Men jag kom iväg på eftermiddagen och tog bussen till Väla Köpcenta för att köpa mina efterlängtade träningskläder. Och givetvis var en fika inbokad med Kajsa. I flera dagar har jag kollat med storögda ögon på alla semlor som börjat fylla bakelsehyllorna bland fiken. Och eftersom det ändå är min födelsedag så tyckte jag att jag var värd en semla! Så mumsigt det var. Mitt i fikan så dök Malin och hennes vän Mea upp, så det blev lite mer sällskap.

Till dom goda nyheterna! Efter fikan så blev jag kär. I ett par skor. Jag och Kajsa tänkte väl oss inte för när vi började besöka olika butiker, och slutligen hamnade på Scorette. Vi blev kära. Det var hemskt! Efter mycket om och men så bestämde jag mig för att iallafall prova min storlek, men då fick vi reda på att min storlek inte fanns någonstans i hela Skåne utan att den närmaste butiken var Nordstan, Göteborg som bara hade två par kvar. Tur att man har en härlig syster som kan plocka upp dom till mig! Jag är alltså ett par skor rikare på fredag.


I'm in love! Vad tycker du om dom?

Men tro mig att det inte var enkelt att få tag på personalen på Scorette i Nordstan, Göteborg. Vi ringde i över en halvtimme för att kunna lägga undan dessa skönheter! Vi gav oss inte. 20:16, alltså sexton minuter efter stängning fick jag äntligen ett svar och kunde lägga undan skorna. Tack vare dessa skorna så har jag fått en super skön födelsedag!

bloglovin

Villimey från Östra Greda

Datum: 2011-01-25 Tid: 15:38:00 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer
Information kommer!

Happy birthday

Datum: 2011-01-25 Tid: 15:10:15 Vardagslivet / 7 Kommentarer
Happy birthday to me, Happy birtday to me.. trala la la, la la! Happy birthday dear me..

Nu är jag alltså 19 år gammal, och det känns precis likadant som igår. Härligt! Jag har inte ont någonstans, så än är jag inte gammal och det känns fantastiskt. Födelsedagen ska firas med en liten middag/fika i staden med två sötbarn; Kajsa & Malin. Trevligt.

Ikväll så blir det födelsedagsmiddag i hemmet med familjen. Vi har en tradition om att födelsedags barnet får välja maten. Mm, det ska bli gott hoppas jag. Just nu ser jag fram emot helgen! ♥


På bilden så är det jag till vänster och min käre syster till höger. Bilden är tagen på midsommar 2010. Åh, vad jag längtar tills helgen nu! Då kommer min syster hit ner från Göteborg för att fira mig. Det ska bli roligt. Äh, nu måste jag lämna datorn och göra V mig för dagen.bloglovin

Kan inte välja! Äh, tar båda.

Datum: 2011-01-24 Tid: 19:51:02 Utrustning & dylikt / 7 Kommentarer

Helt plötsligt fick jag en liten touch av en ångest attack när jag väl skulle beställa. Vill jag ha de korallfärgade klackarna eller dom blommiga? Tillsammans satt jag med min mamma i vad som verkade vara en evighetslång minut innan jag drog till med ett: "Jag kan inte välja! Äh.. Jag tar båda." Och vet ni vad? Det funkade! Så nu sitter jag och väntar på två par skor och hoppas verkligen på att dom ska uppfylla mina förhoppningar. ♥

 
Vilka hade ni valt av dessa?

bloglovin

Sommarkänslor..

Datum: 2011-01-24 Tid: 18:21:34 Utrustning & dylikt / 3 Kommentarer
Precis som många andra så längtar jag sjukt mycket till sommaren.. Och tack vare mami så får man ännu mer känsla när hon säger till en att det är dags att beställa lite ur H&M Katalogen/H&M Online! Det tackar man så mycket för.

Beställde dock inte hur mycket som helst eftersom jag vet att mina andra syskon också ska beställa, och förhoppningsvis beställer mamma något till sig själv. Det kan inte vara roligt att betala räkningen för tre "barn" inklusive sig själv..

Jag beställde två tröjor av samma sort i olika färger; khakigrön och vit. Har nämligen passande shorts till båda färgerna! Sedan blev det en jeansjacka till. Jag tycker om H&Ms jeansjacka bättre (om det är den jag tänker på) än min nuvarande från Gina Tricot. Och sist men inte minst så blev det ett par korallfärgade kilklackar som jag vill prova. Det är nog det jag kommer att beställa.

   Vad tycker ni om klädesplaggen?


bloglovin

Flyinge Ishest 2011

Datum: 2011-01-24 Tid: 13:55:28 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer

Nu är det snart dags för Flyinge Ishest 2011 och jag funderar på att vara där. Den 22-24 april på Flyinge Kungsgård kommer den fantastiska hästfesten finnas. Flyinge Ishest 2011 presenterar evenemanget:

"Vi hälsar nya och gamla vänner välkomna till vårt evenemang på Flyinges fantastiska hästsport-anläggning! Tre dagar fyllda med spänning och förväntan!"

Jag är väldigt sugen på att boka in ett besök någon av dessa dagarna. Men eftersom dagsprogrammen inte är klara än så har jag inte bestämt mig för vilken dag. Jag har dock hittat lite mer information på Tidningen Ridsport. Länkningen är till artiklen. Det ska bli kul! Bara en massa Islandshästar, precis vad jag gillar.

FRÅGAN: Ska någon besöka Flyinge Ishest 2011?


bloglovin

Imorgon fyller jag år!

Datum: 2011-01-24 Tid: 11:08:52 Vardagslivet / 8 Kommentarer

Följ min blogg med bloglovin!

En dag kvar. Till den "stora dagen", om man nu kan kalla det så. Imorgon blir jag 19 år gammal. Tanken är att jag inte kommer att fira födelsedagen under dagen, istället firas det den kommande lördagen då är det släktkalas och en liten fest för mig och mina närmaste vänner. Eftersom min syster fyller år den 31:e så delar vi alltid på firandet. Men det kommer nog att bli roligt! I fredags var jag och kikade fter träningskläder som skulle bli min födelsedagspresent. Till min förvåning hade alla sportaffärer (Stadium, Intersport och Team Sportia) väldigt dåligt med utbud på just träningsthights. Av de jag hade spanat in tidigare på hemsidan på Stadium fans ingen i butik. Det kändes lite småtråkigt. Men istället hittade jag ett ett ganska snyggt löparset från Adidas. Jag tyckte att det var rätt snyggt.

 
Vad tycker ni om träningskläderna?

bloglovin

Varför Islandshäst?!

Datum: 2011-01-23 Tid: 22:16:13 Om mitt hästliv / 7 Kommentarer

Här kommer lite kort information om hästrasen: Islandshästen är en tålig hästras som härstammar från Island. Islandshästen är oftast en ganska robust häst som tål väder och vind, speciellt då hästarna på vissa gårdar hålls i ett halvvilt tillstånd i stora flockar som själva får leta sin föda och skydda sig mot dåligt väder. Detta är särskilt vanligt på Island. Islandshästarna är populära för sina extra gångarter, bland andra tölt, och det hålls till och med tävlingar speciellt för islandshästar där de visar upp sin tölt och ibland passgång. Även om islandshästen sällan växer över tillåten gräns för ponny (148 cm), så kallas rasen ändå för häst. På Island betraktas islandshästen med kärlek och vördnad då hästarna som funnits på ön i över 1200 år.


Islandshästar har ofta mycket personlighet!
Bilden är lånad. Bildkällan finns här..


Islandshästen har ett lugnt temperament, är stadig och lämpar sig därför bra för turridning. På grund av temperamentet har uppkommit en föreställning om att islandshästen är en lättriden ras, vilket inte nödvändigtvis stämmer, då islandshästen på Island (och av professionella tränare i resten av världen) tränas för att den ska ha mycket vilja framåt när man rider. Även om islandshästarna är små, så är de tillräckligt starka för att bära kraftiga, vuxna män. När en islandshäst lämnat Island får den inte komma tillbaka igen, på grund av smittrisken och viljan att hålla rasen ren.

Lär mer på: IslandshästguidenSvenska Islandshästförbundet eller Wikipedia.

Förlåt för bild i repris! Till mit försvar: jag har inget bra redigeringsprogram och kan därför inte förminska bilder.
Jag har ridit islandshäst sedan barnsben, och började att rida privat som 10-åring bland ett stall med just den hästrasen. Numera rider jag fortfarande kvar i samma stall som för nio år sedan, men jag rider också på Hesthaga Gård och Ridskola som har en inriktning på islandshäst.

Hästen till vänster om oss heter Blida, vilket är en femårig flicka som jag kännt sedan hon var föl!

På den hästgården jag rider privat på har jag ridit ett antal olika hästar. Sammanlagt har jag skött om och ridit fem hästar som är/har varit uppstallade där. Numera står det bara två islänningar kvar, och en äldre shetlandsponny som sällskap. Under min tid i det stallet så har två hästar hunnit gå bort, men samtidigt har en vuxit sig stor. Detta var alltså lite hästhistoria från min islandshästtid.

Så vad är då tjusningen med just Islandshäst? Jo, enligt min uppfattning så har de ett väldigt speciellt lynne. En fördel för mig som började rida islandshäst som ung så var storleken också perfekt. Hästrasen är förvisso liten, men väldigt stark! Därför är det inga problem för mig att fortsätta rida Islandshäst. Jag har olika erfarenheter från häst till häst bland islänningarna, men bland så tycker jag att hästen visar mycket vilja men också mycket samspel för ryttaren. För att inte tala om de extra gångarter islänningen har, det är ju helt klart ett plus!

Jag tycker om alla sorts hästar, men mina erfarenheter har visat att Islandshästen ofta är mer stresstålig i vissa situationer. Visst tycker jag att det ser super-roligt ut med vackra dressyrhästar som dansar fram på dressyrbanan, men Islandshästen har stulit mitt hjärta!

FRÅGAN: Vad tycker du om Islandshästen, och vilken är din favoritras?
Har du tips eller idéer på vad jag ska skriva om? Kommentera!


bloglovin

En bekännelse!

Datum: 2011-01-23 Tid: 19:09:17 Vardagslivet / 9 Kommentarer

Jag har en bekännelse! Jag har inte varit helt ärligt mot er läsare. Nu är det så att min presentation inte beskrev så mycket av mig. Så med andra ord - ni vet nästan ingenting om mig. Men till saken. Jag är alltså snart 19 år gammal, och helt besatt av DISNEY filmer. Och med det menar jag i princip alla filmer som gjorts av Disney, och även de Disney som har ett samarbete med PIXAR. Det finns ett femtiotal Disneyklassiker, och nästan lika många uppföljare som är mindre påkostade än klassikerna. Jag hade kunnat lista alla filmerna här, men det hade blivit ett meterlångt inlägg. Lista över Disney-filmer! Istället ger jag er länken här brevid.

Här är några av mina favoriter!
Obsavera att dom inte är i någon speciell ordning..
  
  

FRÅGA: Vilken är er Disney-favorit?
Måste tillägga! Nyheter från Disney som jag ser fram emot extremt mycket är: African Cats & Monsters Inc. 2 - hoppas att dom kommer att leva upp till mina förväntningar.


bloglovin

När man var liten..

Datum: 2011-01-20 Tid: 23:11:14 Om mitt hästliv / 8 Kommentarer

När man var liten så var allting inte så lätt.. Framförallt så var det inte lätt att rida. Kommer ni ihåg när man var 4 år gammal och satt på dessa envisa ponnyer? Mitt minne av mig som ponnyryttare i den åldern var att man blev traksade omkring på en liten ponny med pappa brevid sig som höll fast i ledbandet. Fast med tiden så blev man ju själv modigare och till sist så kunde man rida helt själv! Vilken upplevelse det var när man var liten, när man kom hem och kunde säga: "Jag travade idag!" samtidigt som man lös av lycka. Men hur många gånger åkte man inte av när hästen drog ner halsen för att beta?! Haha, vilka minnen.

Till detta kommer en video på den gulliga och inte minst envisa ponnyn Ed,
vars ryttare vid namn Ross, kämpar med att hålla sig kvar på hästryggen!FRÅGAN: Vad är ditt äldsta häst-minne?
PS. Glömt inte att kolla det förra inlägget! Ni får jättegärna svara på en fråga där, och bidra med att hjälpa mig välja ut min födelsedagspresent.


bloglovin

Bara 5 dagar kvar!

Datum: 2011-01-20 Tid: 19:42:41 Vardagslivet / 8 Kommentarer

Följ min blogg med bloglovin!

Nu är det bara fem dagar kvar tills min 19-årdag, och då är den stora frågan.. Vad önskar jag mig? Om jag ska vara helt ärlig så har jag ingen aning. Men efter mycket tänkande så kom jag på det! För att motivera mig själv till träningen så önskar jag mig ett par träningsthights. Det kommer nog att öka motivationen om man ser bättre ut, tror ni inte? Så jag har börjat titta efter några som skulle kunna passa mig, och efter en tids letande hittade jag tre par som jag tänkte kika lite närmare på, alla tre ska finnas på stadium. Så imorgon bär det av till köpcentret Väla Centrum för en bedömning och provning. Roligt!

  

Vilka tycker ni är snyggast?

bloglovin

Vardags-snack!

Datum: 2011-01-18 Tid: 21:47:22 Vardagslivet / 1 Kommentarer

Det var faktiskt skönt att komma hem efter träningen idag, det blev ett konditionspass eftersom jag körde efter träningsschema i måndags. Av någon anledning så lagas det inte mat till mig här hemma, så jag fick ta itu med det själv - och lagade en jättegod omelett. Perfekt kvällsmat.
Hästarna har fått broddar och halksula äntligen så nu kan jag sätta igång med ridningen vilket jag har sett fram emot hela vintern & så får dom broddar nu.. Men visst, bättre sent än aldrig? På bilden så ser vi världens finaste Blida, som jag sköter om.

Till vardagssnacket. Det har varit ganska händelserika dagar för mig, bland annat känner jag mig som världens mest klago-aktiaste flickvän som bara är sur. Men tro mig, det är inte alls så det är. Jag har bara världens mest otänkande-pojkvännen som finns. Jag tycker att det är en bra förklaring till hans otänkande-tänkande och därför har han fel i sitt tänkande? Nu ska jag inte dra upp vad problemet är, för då kommer jag sitta här och älta meterlånga sidor av tråkig text.

En annan sak jag också kan ta upp. Jag ska försöka att inte vara den där tråkiga bloggaren som bara snackar om sin träning på gymmet hela tiden - verkligen. Jag börjat läsa andras bloggar och inser hur många det är som skriver om deras träning och dieter, inlägg efter inlägg. Oroa er inte, thats not me!

Jag måste också tillägga att jag är SUPER-glad över alla kommentarer jag får. Jättegulligt av er. Ni får ha det bra sålänge, CIAO!

bloglovin


En söndagskvälls funderingar..

Datum: 2011-01-16 Tid: 21:43:08 Vardagslivet / 11 Kommentarer

Vilka förväntningar man har! Snart påbörjas den nya terminstarten på Hesthaga Gård och Ridskola. Det ska bli väldigt roligt, och åh gud vad jag ser fram mot det! Man märker verkligen så mycket bättre det känns när man tränar inför en kunnig instruktör regelbundet. Eftersom jag har ridit privat i flera år utan någon som "checkar av" och gnäller på ens ridning så tappar man så lätt enkla saker som hur man egentligen håller handen. Man blir slarvig helt enkelt. Men vecka 6 så börjar terminstarten, så då är det dags igen! :)

Nu har snön börjat töa, och jag hoppas faktiskt att snön försvinner denna gången. Jag är nöjd med vintern som har varit och längtar nu istället till våren - och obeskrivligt mycket till i sommar! Jag behöver lite värme. För övrigt har det varit en rätt okej vecka. Jag och Kajsa fick dock bara ihop tre dagars träning (lite små-lata är vi allt), men det är bättre än ingenting. Imorgon är det skola, och det ska faktiskt bli skönt att komma tillbaka till rutinen.

Jaha, detta fick bli söndagens inlägg. Ha det fint! :)

bloglovin


Försök till att komma igång!

Datum: 2011-01-14 Tid: 17:43:37 Vardagslivet / 1 Kommentarer

Jag hade tidigare ett problem med blogg-layouten, och det visade sig att det var ett kodningsfel i något av mina tidigare inlägg; vilket gjorde att bland annat kategorisidan blev påverkad. Nu är problemet iallafall fixat, och jag känner mig riktigt stolt för att jag fick ordning på det. Även om det tog lång tid innan jag förstod mig på problemet. ♥ Åh just det! Jag gjorde världens bästa fynd i veckan. Jag är en av dom få som inte gick på mellandagsrean de första dagarna eftersom jag kände att jag inte skulle orka slå mig fram genom folkmassorna. Så vad hittade jag? Jo, jag hittade en somrig blommig jacka i färgen vit på HM för endast 50;- och ett par highheels för 100 spänn. Allt är ämnat för till sommaren, men hur ofta hittar man en jacka och ett par skor för 150 spänn?!
(Bilder kommer kanske.)

Fredag idag, vilket egentligen skulle innebära absolut ingenting för mig eftersom jag försöker göra ett tappert försök med att spara pengar. Men nej, helt plötsligt fyller en kompis år så nu verkar det snarare som att det bär av för fest. För tillfället är jag inte speciellt taggad, men det löser sig kanske.

bloglovin


Det första riktiga inlägget!

Datum: 2011-01-04 Tid: 23:45:19 Allmänt / 4 Kommentarer

 2011, 
Eftersom detta är det första riktiga inlägget kan jag börja med en litenpresentation om mig.. Mitt namn är då, Samanta (förvånad?) som är en  häst intresserad tjej på 18 år. Jag bor i nordvästra skåne i en liten by med min härliga familj. Fast det sist  nämnda om familjen var nog  halvt  sarkastiskt.. eller..? Iallafall så ska  detta förhoppningsvis bli en blogg som tar upp en del av mitt intresse för hästar & en del av mitt vardags  liv. Vi får se hur det går.

Jag önskar alla God Jul & Gott Nytt  2011 i efterskott och bjuder på en bild på islandshästen Kurre, som är en av mina sötnosar som jag sköter om..

Det ska bli rätt roligt att se vad det kommer att bli av den här bloggen, med tanke på att jag ska skriva om mitt underbara, händelsefulla liv. Haha, det där stämmer inte riktigt. Men jag kommer nog kunna klämma in något ointressant här.

bloglovin