Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Tre arbetsdagar av tortyr!

Datum: 2011-06-16 Tid: 11:00:00 Äventyr på Island! / 19 Kommentarer

Som jag nämnde i föregående inlägg så var en av mina uppgifter att mocka ut de fyra spån/bädd-boxarna. Och som rubriken säger: det var tre arbetsdagar av tortyr! Tänk er mellan 25-40 centimeter tjock bädd av illaluktande gammal hästpiss. Nej, det var inte speciellt härligt. Det tog mig tre dagar innan jag var helt färdig, och dessutom så stod de vanliga arbetsuppgifterna på schetmat kvar såklart. Jag var rätt mör i kroppen ska jag säga er.. Men när jag väl blev klar så var jag överlycklig!

Under den senaste tiden...

Datum: 2011-06-13 Tid: 13:00:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Under den senaste tiden så har det skett en hel del förändringar häromkring gården, vilket självfallet har påverkat mina arbetsuppgifter och arbetstider. Personligen så har en del av förändringarna haft en positiv inverkan på hätsarnas naturliga behov, och jag kan inte påstå att någonting direkt har försämras. Bortsett från mina arbetstider det vill säga. Men bara hästen har det bra i första hand. Jag antar att några av er kanske är nyfikna på vad det är som hänt här under de senaste dagarna, så jag tänkte berätta om det så gott jag kan. Men först så börjar jag med en liten "what to do" lista för denna veckan:

  • Städa sadelkammare & fikarum, byta soppåse!
  • Plocka ihop stolp & eltråd i trädgård & runt gården.
  • Jämna ut jorden någotlunda i planteringslådorna.
  • Mocka ur de fyra bädd/spånboxarna.

Efter avelsvisningarna så hämtades ett flertal av hingstarna hem av deras respektive ägare. Detta innebär att resterande tre hingstar får vara ute längre under dagen. Deras utevitselse har mer än fördubblats, och det kan väl inget mer än gillas? Det behöver dom verkligen. Och till er som är kritiserande, så kan jag inget annat än att säga att kag håller med er. Men jag är fortfarande glad över att tiden åtminstone förlängts något. Dessutom så har de resterande hästarna i stallet också fått en utökning och får också gå på gräs längre än tidigare. Numera går dessa ute under kväll- och natt vilket innebär att de åtminstone är ute minst 12 timmar om dygnet.

Något annat som hänt väldigt nyligen är att somliga hästar från lösdriften kommit in till stallet, och andra av dom (och även vissa som redan var uppstallade) släppts ut på sommarbete tillsammans med de två stofölen, åringarna, efter att de avmaskades. De resterande hingstfölen, åringarna, har också släppts ut på grönt - dock lite mer avskilt. 

Den bästa överraskningen, någonsin!?

Datum: 2011-06-12 Tid: 17:50:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Det är en sak eller snarare någonting som kommer att hända, som jag så gärna vill berätta! Men jag är så rädd att jag avslöjar någonting om jag nämner något. Därför så gör jag verkligen allt i min makt för att vara tyst (och tro mig, det är verkligen svårt) och så diskret som möjligt! Men jag måste skaka av mig lite av mina glädjetankar! :D Jag tror faktiskt inte att jag kan ge er några ledtrådar.. det kanske avslöjar överraskningen! Och det vill jag ju inte - då är det inte längre en överraskning. Så, jag kan inte berätta vad det handlar om, vem det handlar om eller när det kommer att ske. Förstår ni i vilket jobbig situation jag är i, speciellt när det ända jag vill är att skrika ut vad som håller på att hända! Nej.. Nu måste jag ta mig samman innan jag råkar försäga mig. ;) Ni som själva varit i "liknande" situationer förstår troligtvis vad jag menar. Men ni som är nyfikna får gärna gissa!

Avelsvisningen, 11/6 2011!

Datum: 2011-06-11 Tid: 23:10:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Gårdagen spenderades kvällen med tidsplanering inför avelsvisningen. Chockerande nog så behövde inte jag ta ansvaret för morognfodringen (som för övrigt skulle ske 05:00) vilket innebar en halvtimmes sovmorgon för mig! Sammanlagt åtta hästar var på plats och skulle visas, så tre av hästarna hade fått åka dagen innan visningen till ett stall där visningen skulle hållas. Så, vi bar av med de resterande fem hästarna 06:30 på morgonen, väldigt exakt enligt tidsschemat!

Det visade sig att sex av hästarna skulle visas med väldigt kort mellanrum, vilket gjorde att det blev en något stressig situation för oss. Personligen så kände jag mig inte alltför stressad eller nervös, utan jag var mer orolig för vad det var jag egentligen skulle göra: som vissa av er kanske förstått, så är informationen jag får ganska luddig och består ofta av ord som "lagom", "bara" och "strax". Men jag vill ha direkta tillsägelser med exakta tidpunkter, exakt mängd och ja.. bara exakt! Förståligt? ;)

Men i vilket fall, jag överlevde dagen. Det blev dock inga bilder från själva visningen, men jag bjuder på en bild av två av stona som visades. Fotograferad med mobilkameran, så förvänta er ingen vidare kvalité.

Imorgon kör vi stenhårt!

Datum: 2011-06-10 Tid: 23:20:00 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Då är det den sista visningen innan landsmót imorgon! Ungefär ett tiotal hästar har blivit visade fördelat under veckan, men imorgon så kör vi stenhårt då alla hästarna (förutom ett av stona, som fick väldigt bra poäng under gårdagen) återigen ska visas i ridbedömning. Denna gången ska jag med, eftersom det är så många hästar som ska visas. Troligen så kommer jag dessutom sköta morgonfodringen, som blir framflyttad till 05:00 eftersom hästarna måste hinna äta i lugn & ro innan vi gör dom klara för avfärd!

Så, jag kommer antagligen vara död imorgon kväll.. Men vi får se om det blir någon uppdatering och eventuella bilder! ;)

Dåligt med uppdatering, återigen..

Datum: 2011-06-10 Tid: 23:00:00 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Vad ska vi göra med mig egentligen? Men jag har helt enkelt inte haft någon vidare lust att spendera ledig tid framför datorn. Så ni får helt enkelt stå ut mina kära vänner! Har dock inte fått några klagomål hittills om min dåliga uppdatering, så kanske är jag inte ens saknad? ;)

Efter en hård arbetsdag..

Datum: 2011-06-06 Tid: 23:30:00 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Efter en hård arbetsdag så vill man egentligen bara stupa rätt ner i sängen! Men eftersom jag utlovat lite bättre uppdatering och dessutom är på strålande humör så valde jag att ägna ett par minuter åt bloggandet. Dagen i helhet har egentligen varit som alla andra; med fodring & mockning i schemat. Men utöver det så har jag även varit moraliskt stöd åt en hingst som skulle duschas och delat man på fyra hästar. Ibland får jag för mig att mina fingrar kommer att muteras med muskler eller något för alla toffsar jag gör. Och den goda nyheten är att alla hästarna blev godkända! Vilket betyder att jag inte behöver stå till midnatt och göra om det! :D 

Det är så vackert här..

Datum: 2011-06-06 Tid: 09:00:00 Äventyr på Island! / 8 Kommentarer

Något av det första jag lade märke till när jag anlände till Island och satt i flygbussen påväg till nästa flygplats var tanken på hur lavagrönskande naturen var, och hur rikt landet är på sten. Även under min vistelse här i landet så har jag också upptäckt hur snabbt väderväxlingar kan ske. Men den uppfattning jag har bildat är att många islänningar tycker att variation är bra! Det är kanske inte något jag håller med om. Islands geografiskt utsatta läge gör att det ofta är blåsigt och påverkar även soltimmarna nu under sommartider.  

Personligen så är nog egentligen inte detta ett land som jag skulle kunna tänka mig att bosätta mig på. Det tror jag iallafall inte. För tillfället så känner jag mig väldigt klyven. Det känns fel av mig att säga att jag saknar värmen, för att Sverige är egentligen inget varmt land. Det är väl antagligen av ren och skär avundsjuka som jag dels längtar tillbaka, för att jag också vill få njuta av de få månader av värme som vi har i Sverige. Men som sagt.. Det är så vackert på Island, och jag vänjer mig aldrig vid tanken när jag blickar upp mot bergen. I dalen här intill gården så försvinner snön aldrig från bergstoppen. Wow säger jag bara. 
 

Taggar inför nästa vecka!

Datum: 2011-06-05 Tid: 22:35:00 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Jag ser faktiskt fram emot nästa vecka, då det som tidigare nämnt är dags för avelsvisning och ridbedömningar i Akureyri. Det blir ungefär tio hästar som ska visas, dock ska några av dom bara visas i ridbedömning vilket betyder att det antagligen inte blir så mycket arbete som jag först anade. Härligt! :D Visningarna börjar på tisdag, men schemat har inte kommit ut än - lite dålig stil, vissa kanske vill planera!

Exakt hur veckan kommer att se ut är svårt att säga. Dels för att schemat inte har kommit ut och dels för att jag får lite mindre information än vad jag egentligen vill ha. Haha! Det är en nackdel, då islänningarna ofta tar det som det kommer. Jag vill ha planering! Gärna ett schema med exakta tidpunkter & anvisningar, haha. Men jag kommer troligen få följa med någon av dagarna.. Även om jag inte var till någon större nytta sist jag följde med, enligt mig själv iallafall. Så personligen hoppas jag nästan på att få stanna kvar på gården. Men jag får väl ta det som det kommer och försöka vara beredd på det mesta.

Önskas; tips på bloggar!

Datum: 2011-06-05 Tid: 18:50:00 Okategoriserad! / 7 Kommentarer

Jag följer redan ett gäng härliga bloggare! Men nu är jag sugen på att läsa lite nytt, från någon som jag inte tidigare besökt. Därför tänkte jag passa på att efterlysa lite bloggtips? Du kan givetvis tipsa om din egen också! ;) Bloggen får gärna handla om islandshästen, men jag är helt klart öppen för förslag! Dessutom så bör bloggen inte ligga i topplistan på bloglovin.

Förberdning; visning av gården!

Datum: 2011-06-05 Tid: 14:30:00 Äventyr på Island! / 8 Kommentarer

Jag lovade er läsare för ett ganska bra tag sedan att jag skulle göra en liten rundvisning på hur det ser ut häromkring på gården. Jag tänkte höra om ni fortfarande är intresserade av detta? Jag har nämligen börjat få ihop bilder så att det snart kommer att räcka till visningen. Jag vet, jag har varit väldigt långsamt och något dålig med användningen av systemkameran. Men som sagt! Jag börjar få ihop det! Så, är ni intresserade? Det kan behövas lite mer tid innan det blir fullständigt & klart. Men det kommer inte att ta en månad till iallafall, det kan jag garanetra iallafall! Haha! :D
 

Ett tillskott till gården; kycklingar!

Datum: 2011-06-04 Tid: 16:30:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Det har anlänt ett gäng kycklingar till gården! Och jag säger då bara det, jag är kär. Hur kan något vara så gulligt och så.. litet? Något som är synd är väl hur fort dom växer upp.. Kan inte djurbebisar bara förbli små? Framförallt kycklingar! I vilket fall som helst. Just nu bor dom i en liten kartong med spån, vatten & mat. När dom har blivit lite äldre så ska dom få flytta ut till stallet.

Bjuder på ett gäng bilder! Det var dock ganska svårt att få till några bra bilder när som sitter i en kartong! ;)


Förra säsongen föl är underbara!

Datum: 2011-06-04 Tid: 14:30:00 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Åringarna här på gården är helt sanslöst söta! Min favorit är helt klart det fölet som har ett brunt & ett blått öga! Finns det något tuffare? Idag så har jag äntligen gett mig ut på en runda med systemkameran, och fölen fick bli stå som modeller. Nyfikna som dom alltid är så var dom med på noterna. Jag som var helt inne på mitt fotograferande blev lite oförsiktig. Av någon anledning hade jag min hand någonstans där jag inte skulle haft det och en av pojkarna tog en smakbit. Aj! Men det blev bara en liten skråma. ;)

Ett erbjudande, och ett val om..

Datum: 2011-06-03 Tid: 08:00:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

I det muntliga avtalet så har det varit sagt att arbetskontraktet tar slut den 11 juli. Här om dagen så hörde om detta fortfarande var det aktuella datumet, eftersom jag då tänkte planera för min hemresa. Men då fick jag istället ett erbjudande om att jag kunde stanna längre, om jag ville det. Först så var jag helt säker på att jag åka hem. Saknaden av familj och vänner är för stor. Men nu när jag har funderat på det lite mer så blir jag osäker. Jag har fått min upplevelse här på Island, men det känns som att jag är fast. Som om att jag inte kommer att få mycket mer erfarenhet här. Förstår ni vad jag menar? Men samtidigt så vore det bra om jag stannat, åtminstone till början av augusti. Då tänker jag främst på pengarna jag kommer att tjäna in över den månaden. Det är nämligen så, att om jag åker hem i juli, så täcker det precis resekostnaderna. Ett svårt val. Jag måste fundera!

Blida-fina mår alldeles utmärkt hos..

Datum: 2011-06-02 Tid: 14:55:00 Om mitt hästliv / 11 Kommentarer

Blida-fina mår alldeles utmärkt hos sina nya ägare! För er som följt mig en längre tid vet säkerligen vem det är jag talar om. Men för er andra så kan jag passa på att berätta vem Blida egentligen är. Blida är ett sto född 2004 på den gård jag vistats väldigt mycket som medryttare, och efter en hingst vid namn Gyrdir Frá Árbakka. När jag började rida på den gården hade jag ingen tanke på att Blida en gång långt senare skulle bli min medryttarhäst. Men det blev hon! Jag har fått mycket erfarenhet från unghäst tack vare henne, och tillsammans så lärde vi oss en hel del. Vi trotsade många motgångar och lärde oss att lita på varandra.

Dessvärre så hade hennes dåvarande ägare, Emilie Hansson, inte tiden som krävs för att hålla en unghäst i form. Och nu i efterhand så önskar jag att jag funnits mer till hjälp. Då hade Blida kanske fått stannat. Men jag hade inte heller den tiden, så beslutet om att Blida skulle säljas kom egentligen inte som en chock. Utan den riktigta chocken kom i hur snabbt det faktiskt skedde. Jag blev givetvis förkrossad. Men nu har jag blivit meddelad att Blida har det bra hos sina nya ägare! Det känns verkligen bra att höra.. Även om man saknar henne, så vet jag att det var det rätta. Jag hoppas på att jag någon gång får följa med och besöka henne!
 

Gårdagens resultat av delning på man!

Datum: 2011-06-02 Tid: 13:35:01 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Igår så förberedde vi tre ston inför avelsvisningen. Sara stod för duschningen och själva "delningen av manen" så att benan skulle bli rak och så att det var lika mycket man på sidorna. Jag fick stå som personligt stöd till vissa av hästarna vid duschningen - det kan ju faktiskt vara ganska läskigt att bli badad! Haha! Och sedan var det jag som fick sätta i toffsarna. Jag fick dessutom beröm för toffsarna igår, och för att jag blivit mycket snabbare på att göra det. Det blir man ju glad över att få höra! :D

En annan positiv sak är att jag tycker att det har blivit roligare att dela manen! I början var jag mest sur och frusterad och tänkte något i stil med: "Hade jag velat hålla på med hår hade jag blivit frisör!". Men nu är det roligare, speciellt när arbetet blir bra. Sara berättade också att hon en gång lyckats göra 166 stycken toffsar på en häst en gång när hon arbetade för någon, och hur stolt hon varit då! Det triggade mig verkligen, så jag började räkna mina med tanken om att jag iallafall borde vara uppe i närmare hundra stycken. Det var jag inte! Haha! Jag gjorde som max 45 stycken toffsar! Förstår ni så små hennes måste ha varit? ;)
 

Avelsvisningen, 28/5 2011!

Datum: 2011-06-01 Tid: 10:00:00 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Avelsvisningen hölls i Dalvik, och det deltog cirka 30 hästar. Det var alltså en ganska liten visning som hölls, till skillnad från de kommande. Det var det första avelsvisningen jag har varit närvarande på, och med oss hade vi sammanlagt fem hästar vilka tre var hingstarna Pipar frá Litlu-Brekku, Grásteinn frá Garðsá och Gandur frá Garðsá. Som jag tidigare berättat så var tanken att jag skulle springa med hästarna. Vilket innebär: jag springer med brevid hästen och ledare, med pisk för att hästen skall hålla rätt takt och gångart. Jag var ganska nervös inför detta, eftersom jag endast hade tränat en gång tidigare! Men, eftersom att hästarna var ganska uppspelta inför den nya miljön så behövdes det inte! Där pustade jag ut, haha.

Förberdelserna inför avelsvisningen var att dela manen på tre utav de deltagande hästarna. De resterande hade antingen för kort man, eller alldeles för lång och tjock man. En av hingstarna duschades två gånger och fick in helt ny och rent spån i sin box för att han skulle hållas så ren så möjligt. Det byggdes också en provisorisk hage till vissa av hästarna där dom hade tillgång till gräs och rent och färsk vatten från floden, eftersom dom skulle stå ute över helgen. Resterande hästar fick gå i hingsthagen, som byggdes ut över dagen. Jag gick upp 05:15 för morgonfodring och utsläpp, och 06:30 bar vi av mot Dalsvik! En timma senare var vi på plats. Hästarna var uppdelade i tre grupper under dagen: vilka var en häst 09:00, de två stona 13:00 och de resterande hingstarna 16:00. Dock så blev det vissa förseningar, så det tog mycket längre tid än planerat. Där fick hästarna genomgå tre olika moment:

  • Mätning av hästens olika kroppsdelar
  • Exeriört-bedömning, tre stycken domare
  • Rid-bedömning, samma domare som tidigare

Sedan så var det bara till att vänta! Det fanns ju inget speciell funktion jag uppfyllde väl på plats, eftersom jag inte behövde sprina med vid exeriört-bedömningen. Men allt som allt så var mina sysslor: att mocka ett par boxar, ta ut snoddarna på hästarna, rykta hästarna och hålla i dom. Sedan fanns det inte speciellt mycket att göra. Dessutom så var det väldigt mycket "vänte-tid", eftersom man fick vänta på att alla hästarna skulle bli klara med exteriört-bedömningen innan ridbedömningen kunde börja. Men vi var hemme igen på gården 00:00, och då var det dags för kvällsfodring!

Jag är glad över att jag slapp följa med på söndagen iallafall! Jag gjorde mer nytta på gården! ;)

Andra tävlingen; avslutad!

Datum: 2011-06-01 Tid: 08:00:00 Lite tävlingar! / 2 Kommentarer

Svaret var inte alltför svårt, och givetvis var hingten Garri frá Reykjavik! Även denna gången var det ingen som gissade fel. Jag tänker förbereda inför nästa tävling, hoppas ni är taggade? ;) Tycker ni att jag borde göra en liten svårare denna gången? :D

Den första som svarade rätt var Alexandra! Men även Anna, CiaSara och Lisa hade rätt. Stort grattis till er. Även denna gången vinner ni bara en länkning, men hoppas att ni nöjer er med det tjejer! ;)