Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Avelsvisningen, 28/5 2011!

Datum: 2011-06-01 Tid: 10:00:00 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Avelsvisningen hölls i Dalvik, och det deltog cirka 30 hästar. Det var alltså en ganska liten visning som hölls, till skillnad från de kommande. Det var det första avelsvisningen jag har varit närvarande på, och med oss hade vi sammanlagt fem hästar vilka tre var hingstarna Pipar frá Litlu-Brekku, Grásteinn frá Garðsá och Gandur frá Garðsá. Som jag tidigare berättat så var tanken att jag skulle springa med hästarna. Vilket innebär: jag springer med brevid hästen och ledare, med pisk för att hästen skall hålla rätt takt och gångart. Jag var ganska nervös inför detta, eftersom jag endast hade tränat en gång tidigare! Men, eftersom att hästarna var ganska uppspelta inför den nya miljön så behövdes det inte! Där pustade jag ut, haha.

Förberdelserna inför avelsvisningen var att dela manen på tre utav de deltagande hästarna. De resterande hade antingen för kort man, eller alldeles för lång och tjock man. En av hingstarna duschades två gånger och fick in helt ny och rent spån i sin box för att han skulle hållas så ren så möjligt. Det byggdes också en provisorisk hage till vissa av hästarna där dom hade tillgång till gräs och rent och färsk vatten från floden, eftersom dom skulle stå ute över helgen. Resterande hästar fick gå i hingsthagen, som byggdes ut över dagen. Jag gick upp 05:15 för morgonfodring och utsläpp, och 06:30 bar vi av mot Dalsvik! En timma senare var vi på plats. Hästarna var uppdelade i tre grupper under dagen: vilka var en häst 09:00, de två stona 13:00 och de resterande hingstarna 16:00. Dock så blev det vissa förseningar, så det tog mycket längre tid än planerat. Där fick hästarna genomgå tre olika moment:

  • Mätning av hästens olika kroppsdelar
  • Exeriört-bedömning, tre stycken domare
  • Rid-bedömning, samma domare som tidigare

Sedan så var det bara till att vänta! Det fanns ju inget speciell funktion jag uppfyllde väl på plats, eftersom jag inte behövde sprina med vid exeriört-bedömningen. Men allt som allt så var mina sysslor: att mocka ett par boxar, ta ut snoddarna på hästarna, rykta hästarna och hålla i dom. Sedan fanns det inte speciellt mycket att göra. Dessutom så var det väldigt mycket "vänte-tid", eftersom man fick vänta på att alla hästarna skulle bli klara med exteriört-bedömningen innan ridbedömningen kunde börja. Men vi var hemme igen på gården 00:00, och då var det dags för kvällsfodring!

Jag är glad över att jag slapp följa med på söndagen iallafall! Jag gjorde mer nytta på gården! ;)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback