Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Nu blir det bloggpaus!

Datum: 2011-03-23 Tid: 14:38:24 Allmänt / 17 Kommentarer

Jag kommer ha ett litet uppehåll med bloggandet fram tills min nya design är klar (var tanken iallafall). Dagens ridning kommer troligen att fortsätta, men det finns inga garantier på det. Vad skönt det ska bli med en fräschare bloggdesign! Så jag hoppas att jag har trogna läsare som har ork att vänta på att jag kommer tillbaka. Det vore iallafall underbart. När jag kommer tillbaka så lär jag ha en del att berätta om, eftersom jag smider stora planer.

En liten tjuvkik på hur den kommande designen kommer om jag får över 15 kommentarer, så kommentera! :)

Vad är en bra hästblogg?

Datum: 2011-03-18 Tid: 09:00:00 Om mitt hästliv / 20 Kommentarer

Ja, som rubriken lyder - vad är egentligen en bra hästblogg? Ni får göra precis vad ni vill med den frågan: fundera, svara, tänk efter, ja gör vad du vill! För det har jag gjort. Jag ställde mig själv frågan vilket gav mig något att fundera över.

Enligt mig så finns det vissa krav en blogg bör följa för att vara bra, till exempel:
•  Regelbunden och gärna ofta uppdatering med ett intressant ämne.
•  Bilder bör förekomma som har med ämnet att göra, ren text är tråkigt!
•  Var alltid dig själv, försök inte vara någon annan - det är DIN blogg. 

Dagens ridning!

Datum: 2011-03-17 Tid: 21:41:23 Dagens ridning / 14 Kommentarer

Jag ska vara ärlig. Dagens ridning blev till en katastrof med de värsta väderlekarna som finns: vind, regn, hagel och snö! Och då kanske jag ska tillägga att vi rider i en paddock? Det går skämt på gården om att torsdagsgruppen är den mest härdade, eftersom vi av någon anledning alltid får rida i tråkigt väder. Tyvärr så speglas mitt humör lite efter hur vädret är och jag förlorar koncentrationen och viljan. Som jag nämnade för en vecka sedan så red jag Demantur, en trevlig vallack - dock så kommer han och jag inte överräns överhuvudtaget, så han är verkligen ingen favorit. Jag tror att det måste stämma av mellan häst & ryttare för att det ska bli något bra resultat - alltså att det ska finnas ett samspel mellan båda parterna. Jag vet att det är många som inte håller med om detta. "En bra ryttare kan rida alla hästar!" Det får mig till att tänka efter.. Jag är långt från fullärd, och har mycket kvar på vägen! Dagens övning:

Dagens övning var något som vi gjort tidigare, nämligen att rida i en volt och ändra storleken med hjälp den inre tyglen och inner- och ytterskänkel beroende på om vi ska göra volten mindre eller större. Tanken med den här övningen är att vi ska träna att hela tiden ha en jämn kontakt med tyglen och inte heller glömma yttertyglen i volten. Jag var inte alls motiverad till någon ridning idag på grund av vädret och min personlighet växlade mellan att verkligen försöka att få allting till att fungera till att ge upp och bara sitta och åka med. Det kändes verkligen inte bra idag. Efter ridningen så fick jag dessutom ont i magen och nu två timmar senare så har jag fortfarande magont!  Det vore skönt att veta att man inte var den enda. Demantur fick nämligen mig till att känna mig som att jag var helt totalt värdelös!

Har ni också dagar när allting bara går fel med ridningen?
Känslan av att avsluta när i princip hela ridpasset har gått dåligt är hemskt. Fortfarande så har jag väldigt svårt för lektionsridning eftersom man verkligen inte kan anpassa sin egna ridning med varvbyten, volter, serpentiner och egen planridning! Utan allting utgår från en övning med varvbyte som sker max fyra gånger! Jag har väldigt svårt för det. 

Världens mysigaste Eirikur

Datum: 2011-03-17 Tid: 14:21:00 Om mitt hästliv / 8 Kommentarer

Idag så tänkte jag fortsätta presentationen ur: hästar jag minns, och denna gången ska ni få lov att möta en häst som verkligen gjort intryck i mitt liv - nämligen islandshästen Eirikur, även kallad för Kurre. Jag träffade denne vallack i samma tid som jag också mötte tidigare presenterade Peli och Kria. Det var under den tiden som jag och min syster, Stefanie, började att rida Islandshäst. Eftersom Eirikur var den mest barnvänliga hästen som fanns på gården så var det först bestämt att det var han som vi skulle rida, och få dela på som medryttarhäst. På den tiden tyckte jag att detta var en ganska tråkig häst då jag gillade hästar med mycket personligen och fart! Men med tiden så lärde jag mig att fatta ett tycke för honom, ett tycke som aldrig kommer att försvinna.

Nu efter de senaste åren när jag har ridit på familjen Hanssons hästar så blev Kurre en självklarhet för mig. Eftersom han hade blivit lite till åren komna så behövde han mig, och all sorts promenadsridning han kunde få. Det är väldigt viktigt att äldre hästar rör på sig regelbundet.

Eirikur hade haft problem med ryggen eftersom han hade haft en sadel som inte passande honom tillräckligt bra. Givetvis så fick han en ny sadel som var utrpovad för honom. Men på grund av det så var han lite skygg vid uppsitning eftersom skapade ett tryck som gav honom smärta. För att mot verka detta så använde vi oss ofta av en pall vid uppsitning eller så satt vi upp på höger sida. Men när jag började med promenadridning på Kurre så slutade jag nästan att använda sadel helt något som han uppskattade. Och vad är inte mysigare än att rida barbacka på en vinterpälsad islandshäst? Det är inte mycket som faktiskt toppar det! Kurre hade en personlighet som få. Han var alltid lugn och försiktig, och gjorde det man vad om. Aldrig skulle Kurre få för sig att skada någon med flit! Som ägarens dotter sa: "Det värsta Kurre kan göra är att ta svängen lite snabbare!" Och det stämmer verkligen. Kurra är en gentleman som gör allt för sin ledare.


e: Blikar Frá Sigluvik - u: Yrpa Frá Álfhólahjáleigu

Jag använde mig av en snabb förminskning i paint, vilket resulterade i.. ja det där. Det ordnas kanske senare ikväll. Bilden är fixad! Eirikur var en import från Island. Tyvärr har jag inte hittat någon information om hans härstamning. Just nu så befinner sig världens mysigaste Kurre hos en fodervärd. Han åkte i samband med att Blida blev såld. Som det ser ut nu så står Hansson-gården tom av hästar. Kurre var min systers favorit när vi var yngre.

Samtal till Island

Datum: 2011-03-16 Tid: 09:00:00 Om mitt hästliv / 23 Kommentarer

I veckan eller nästa så kommer jag att ringa några samtal till Island, antingen via telefon eller skype! Och vad kommer samtalet att handla om? Jo, vi kommer troligen att disskutera om jag är lämpligt för arbetet eller inte. Som det ser ut nu så har jag fyra kontakter, eventuellt fem som jag kan höra av mig till. Som ni förstår så vill jag gärna jämföra arbetena med allt från arbetssysslor till lön och arbetstider, och även om det finns svensktalande i familjen är givetvis ett stort.

Vissa av mina läsare tror att jag väljer den lätta vägen genom att avsluta mina studier för att arbeta hästrelaterat på Island. Här har jag dock en synpunkt och jag håller inte alls med! Jag avslutar mina studier på grund av skoltrötthet, dåliga resultat kommer inte att hjälpa mig i framtiden. Jag väljer istället att studera när jag har viljan till det, så resultaten kan bli bra. Jag vill också påpeka att det inte är så enkelt att lämna vänner, familj och pojkvän. Så nej, detta är inte en enkelt väg.
 

Innebörden som bubblare

Datum: 2011-03-15 Tid: 21:09:47 Allmänt / 9 Kommentarer

Jag har länge undrat över vad innebörden av en bubblare egentligen är! Detta har jag nämnt tidigare, och vissa kom med positiva förslag och andra med negativa. Nu vet jag svaret! Jag skickade nämligen in det som en fråga till bloglovin eftersom jag tidigare varit så nyfiken. Jag fick svaret: "De väljs ut automatiskt av Bloglovin beroende på hur många nya prenumeranter bloggen har fått på kortast tid." Det är alltså en positiv sak (som jag nästan förstod) att hamna på listan bland bubblare! Det har alltså ingenting med att göra hur många bloggar man själv besökt, som någon tidigare föreslog. Nu har jag alltså hamnat på listan igen! Det är verkligen väldigt roligt. Jag har sett att jag varit på listan tidigare ett antal gånger, men har då valt att inte lägga upp det som inlägg eftersom jag inte vill bli för tjatig med min lycka. Hoppas ni förstår mig. I vilket fall som helst: för er som inte visste detta så kanske ni, precis som jag också har lärt er något nytt. Vill också påpeka att jag har 4 prenumeranter från utlandet! Dessa visas inte bland de 31 prenumeranter som det står att jag har nu (läste också detta på deras frågor&svar sida). Vad roligt! Jag tror att jag har en aning om vart dessa kommer ifrån, nämligen Finland och Island.
 

Förbereda unghäst inför skoning

Datum: 2011-03-15 Tid: 10:53:57 Om mitt hästliv / 11 Kommentarer

Jag har egentligen ingen större erfarenhet av unghästar, utan den erfarenheten jag har utvecklades tillsammans med Blida, en häst som jag träffade och lärde känna som föl. Blida var på lösdrift under hennes unghästsperiod, men skickades sedan till en tränare för inridning. När Blida sedan kom hem så blev jag medryttare på henne och skötte allt från hantering till ridning. Vi utvecklades tillsammans och jag lärde mig mer om vilken sorts hantering och pedagogik en unghäst behöver för att kunna acceptera mig som ledare. Jag har valt att detta inlägget skall handla om hur man kan hantera och förbereda en unghäst inför skoning. 
 

Blida tyckte som många unghästar att det var lite obehagligt att bli skodd. En hovslagare ville till och med ge henne en lugnande spruta innan skoningen. Givetvis hade hennes hovar tidigare blivit verkade, men det är inte riktigt samma process. Men en spruta med lugnande tyckte ägaren, Emilie Hansson, och hennes familj och även jag att lät helt konstigt. Så vi började höra oss om till kontakter om tips till hur man förbereder hästen för skoning. Vi fick ett bra tips från en tränare vid namn Reynir. Det var nämligen att man dagligen skulle hantera hästen på samma sätt som vanligt med lyfta hovar och hovkratsning, men även tillägga att man skulle sätta en gammal använd hästsko och sätta mot hästens hov och därefter slå lite lätt med hovkratsen för att skapa ett tryck och ljud som uppstår normalt vid skoning. Detta gjorde vi dagligen på varje hov. Till en början så reagerade Blida med att lägga öronen bakåt och försöka med att trycka ner sin hov tillbaka ner i marken. Vid varje tillfälle så använde vi oss väldigt mycket av lugnande ljud medans vi gjorde det. Snart så gick det jättebra och Blida accepetarde vad vi höll på med. Nästa skoning resulterade med att det gick super! Själv så tycker jag att det var ett väldigt bra och fungerande tips som man kan använda sig av, och som jag kommer att fortsätta att använda mig av i framtiden om jag hanterar en unghäst som är skygg för skoning. Bilden är i repris och från vänster så ser ni: Reynir, Emilie Hansson (hästägaren), Blida och Samanta (jag).

Jag tänkte också höra mig efter om ni också varit med om att er hovslagare har rekommenderat lugnande medel vid skoning på er häst? Personligen så tycker jag inte att det skall behövas. Skoning är en process som man faktiskt mer eller mindre kan förbereda sin häst för, vilket jag upptäckte. Det fungerar väldigt mycket bättre om man förbereder sin häst för något, och att den accepterat det man gör. I vilket fall, vi bytade hovslagare! 

Planer inför tävlingsträningen

Datum: 2011-03-14 Tid: 16:20:00 Om mitt hästliv / 11 Kommentarer

När jag sätter igång med något projekt som har något att göra med hästsporten så kan jag inte sluta tänka på det förrän det är avklarat. Detta är egentligen en ganska dålig egenskap då mitt tålamod verkligen sjunker till noll. Som hästmänniska så bör man egentligen alltid ha mycket tålamod för att få en bra kontakt mellan häst och ryttare, så att ett samspel kan uppstå. Tävlingsträningen som är den 17 april har verkligen startat många känslor inom mig: det är allt från glädje, otålighet, förväntan, nervositet och osäkerhet!
 


Som vissa av er redan vet så kommer tävligen att hållas den 17 april på Hesthaga gård & ridskola. Tävligen kommer att utföras på gårdens godkända 250 meters ovalbana i olika klasser med olika tävlingsmoment. Själv kommer jag att tävla i de lättare klasserna T5 och V5. Jag blev rekommenderad att rida Thoka eller Demantur. Jag tror att jag kommer att välja Thoka då jag kommer lite bättre överräns med henne. Men jag har inte riktigt bestämt mig än, Demantur är en jätte duktig häst! Lite beslutsångest över det hela.

Givetvis så är jag redan nu nervös inför tävlingsträningen, även om det inte är en riktigt tävling. Jag har som tidigare sagt aldrig tidigare tävlat inom islandshästsporten. Jag tävlade en gång för cirka nio-tio år sedan på Kvistofta Ridklubb på en Clear-Round tävling på en isabellfärgad häst vid namn Guiness. Tävlingen gick ut på att ta sig igenom en mindre hoppbana med bommar och ett enstaka hinder. Haha! Jag minns det fortfarande. Men det blev iallafall en vit rosett för en felfri uppvisning. Det är det enda rosetten jag har från en tävling. Kommer ni ihåg er första tävling ni ställde upp i?
  
 
.

Böcker om Islandshästen

Datum: 2011-03-14 Tid: 10:00:00 Om islandshästen / 3 Kommentarer

Nu när det är så att jag inte har någon medryttarhäst kvar så försöker jag att hålla igång mitt häst-sinne ändå. Det gör jag genom att låna böcker från biblioteket. Givetvis om Islandshästen! Jag kan säga att det är väldigt intressant läsning och man får väldigt mycket tips och funderingar genom läsningen. Så, framöver så kanske det kommer vara så att det kommer lite utdrag och tips från dessa böckerna till er läsare! Just nu är det två böcker som jag har påbörjat att bläddra igenom: Islandshästen "Magnús Skúlason-metoden" av Magnús Skúlason, och Stina Helmersson och Rida Islandshäst "Reynirs ridskola" av Reynir Aðalsteinsson  och Gabriele Hampel. 

Så om intresset finns så kommer detta kanske vara något som kan komma i framtida inlägg. Det är lite beroende på vad ni läsare också tycker! Så om ni har några invändingar så får ni gärna säga till såklart. Jag kan också lova er att ni inte behöver vara oroliga.. Bloggen kommer inte att fyllas med hundrasidor av tips & tricks från dessa böckerna. Men ni får gärna läsa böckerna själva om ni vill veta mer om vad som skrivs i dom. Jag vill också passa på att berömma båda böckerna på grund av deras illustrationer!

Jag vill också passa på att fråga er läsare. Vad tycker ni om mina "korta" inlägg? Är dom alldeles för korta eller är dom lagom? Nu när jag ser efter så är väldigt många av mina inlägg korta, men jag anser ändå att de detaljer som är värda att vara med är där. Men jag tycker att det är upp till er att ge mig lite hjälp för att förbättra bloggen. Så kom med beröm & kritik, tack! :)
 

Tävlingsträning 17 April

Datum: 2011-03-13 Tid: 19:37:20 Om mitt hästliv / 10 Kommentarer
Den 17 april så hålls det en tävlingsträning på Hesthaga gård & ridskola, och jag ska eventuellt anmäla mig på en av ridskolans hästar om det är så att det fortfarande finns tillgång att anmäla sig på deras hästar. Men jag har givetvis en reservplan som ser ut att jag kommer att stå som fotograf och dokumentera händelsen - det kan ju vara lika roligt det! Jag kan ju passa på att säga att jag faktiskt aldrig har deltagit på en tävling inom islandshästsporten, så det skulle ju vara roligt att vara med! Bilden till vänster är en bild från Hesthaga gård & ridskolas hemsida, och är också länkad dit. Så, nu fick ni ett inlägg om lite framtidplaner! Hoppas det uppskattas.

Om jag fortfarande är kvar i Sverige då det vill säga. Jag har fortfarande planer på att åka till Island för att arbeta med ett häst- och gårsrelaterat arbete. Till er som har stött mina planer så vill jag också skänka ett tack, det är verkligen roligt att få läsa vad ni tycker och tänker om min situation med utbildning och planer. med arbete. Jag vill också passa på att fråga er; har ni tävlat tidigare? Det hade varit roligt att veta eran erfarenheter av tävlingar och eventuella tränings-tävlingar! Så kommentera och dela med er av erfarenheter! Det uppskattas verkligen.

Dagens ridning!

Datum: 2011-03-10 Tid: 21:58:41 Dagens ridning / 6 Kommentarer

Låt mig presentera hästen som jag fick rida idag. Demantur frá Krossi, en vallack född 1998 som är en trevlig läromästare. Enligt mig så är han dock ingen favorit och jag hade en föraning om att jag skulle vara uppskriven på honom - vilket jag var. Demantur är en häst som inte arbetar för mycket i onödan, utan han gör precis vad man ber om. Vilket är jättebra, verkligen! Men nu kommer jag ihåg varför jag slutade på ridskolan sist. Just eftersom man verkligen inte kan arbeta igenom hästen så som det skulle behövas. Utan här rider man i samma varv hela tiden, och att försöka lägga en volt utan att man på något sätt blir störd går ju inte. Det är verkligen dom negativa delarna med ridskola men tanken är väl att man ska lära sig något. Men det är svårt att utvecklas när man inte kan rida ordentligt.

Dagens ridning gick i helhet väldigt bra. Det var kallt och blåsigt, men vi slapp iallafall regnet! För att hålla oss varma så höll vi ett fint tempo i trav: det är det roliga med Demantur att han är så anpassningsbar! Han kan trava mjukt och långsamt, men också länga på steget. Jag är en sådan människa som inte kommit över traven - det är bekvämt & skönt att rida lätt. Dagens övning var att rida över bommar och också att hoppa över ett hinder. Vid bommarna så både skrittade vi och travade och det var viktigt att vi skulle göra en halvhalt i tid innan bommarna dök upp för att "dubbelkolla" så att hästarna är vakna på vad som håller på att hända. Det var inga större problem tyckte jag. Med hindret så var det lite klurigare (om det ens får lov att kallas ett hinder, då det inte var med än 30cm högt) då vi skulle vända upp från ett hörn och runda en kon och sedan rida mot hindret som ligger vid X. Här krävdes det en bestämd ytterskänkel och mycket vikt för att visa hästen vart den skulle. För mig och Demantur så gick det bra även om vi hamnade lite snett mot hindret en gång, men annars så kändes passet väldigt harmoniskt mellan mig och häst. Jag & Demantur brukar inte komma så bra överräns annars. Men det är bra att träna sig på att rida många olika hästar.
 

Ridning på schemat!

Datum: 2011-03-10 Tid: 16:30:22 Om mitt hästliv / 2 Kommentarer

Yes! Ikväll så är det ridning på schemat, och det har jag givetvis längtat efter. Eftersom förra veckans ridlektion var inställd så är jag verkligen taggad idag. Dessutom så kommer vi att få nya hästar idag, och det kommer att bli spännande att få se vilken man får denna gången och en vecka framöver. För övrigt så kan jag inte sluta tänka på Island! Först är jag glad och överlycklig. Nästa sekund blir jag nervös och nästan lite rädd. Och jag har inte ens fått något jobb som det ser ut nu! Åh, snacka om att ta ut på känslorna i förväg. Men om allt går som det ska så har jag åkt innan månadens slut. Jag ser väldigt positivt på det och som det ser ut nu så vill jag verkligen iväg. Vad hade ni tyckt om att få läsa om Islandshästen och vad jag hittar på sänt från Island?!
 

Hästrelaterat arbete på Island

Datum: 2011-03-10 Tid: 11:33:43 Vardagslivet / 5 Kommentarer
Jag tror nog att jag har bestämt mig: det blir nog till att hoppa av skolan för att iställer åka till Island eller diverse land för att arbeta med hästar! Den stora tröttheten inom skolan kommer inte att avta, inte detta året och inte heller nästa. Så det är nog inte värt att spendera onödig tid på vansinnigt dåliga resultat. Då kan man tycka att det är lika bra att göra något som man istället har intresse av. Där har jag en poäng. Skolan hade nog inte blivit speciellt ledsna över mitt val heller, med tanke på att dom faktiskt vill skriva ut mig. Dessutom så är det ju trots allt min dröm att åka till Island, så varför inte bara göra det? Det är inte mycket svårare än så.

Så, vad tycker ni att jag ska göra? Det står mellan arbete med islandshästar i Sverige eller att dra iväg till drömlandet Island! Jag har haft kontakt med två tjejer som det ser ut i nuläget som eventuellt haft arbete till mig på Island. Jag menar, kan det bli bättre? Som det ser ut just nu så har jag två alternativ att välja mellan. Det är ett gårdsarbete men det är också hästrelaterat med bra löner och möjlighet till att eventuellt få ett eget föl! Det andra arbetet är ett helt hästrelaterat arbete med en hyfsad lön, inklusive att barnpassning kan ingå i arbetet.
 

Kria, den andre islänningen!

Datum: 2011-03-07 Tid: 10:00:00 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer

Jag tänkte göra en fortsättning på min presentation bland hästar jag minns. När jag kom till Emilie Hansson och hennes mammas gård så var Kria den häst som dom först visade upp, en lyxpromenadshäst med en härlig tölt! Just då så såg jag inte det fina med den tjejen, utan min kärlek gick direkt till skimmelhästen i hagen. Men med åren så blev jag äldre och snart fattade man sig ett tycke för de övriga hästarna på gården. Men att få rida Kria var inget att tala om! Jag var fortfarande inte mycket mer än tolv år gammal på den tiden. Men eftersom Emilie såg att jag faktiskt kunde rida så fick jag snart prova vackre Kria, givetvis när hon var med. Det var verkligen en dröm! Det enda problemet var att Kria hade fått diagnosen spatt. För er som inte vet vad spatt är för något så får ni en kort liten förklaring nu. Spatt är en kronisk torr inflammation i hasleden. Trots olika medicineringar och behandlingar så förekom det ofta hältor och spatten blev ofta aktiv, så Kria led av smärtor. Men hon hade sina perioder när hon verkligen njöt av livet, utan att ha ont. Kria var en av de finaste hästarna jag har ridit. Hon var en import från Island med mycket fin blodslinje som föräldrar som var tävlingshästar. Om jag hade haft kvar hennes stamtavla hade jag givetvis visat upp föräldrarna, men tyvärr så är den borttappad.


Det var inte speciellt längesedan hon togs bort. Men då hade Kria redan gått i hage i flera år utan att bli mycket bättre. Ända gången hon lämnade hagen var för att få sina hovar verkade. När det var middagsdags så kunde hon inte hänga med gänget och galoppera ner till utfordningsplatsen utan att man såg på henne att hon fick ont. I skritt så verkade inte vara några problem, men så fort hon ökade steget så såg man i hennes ögon att det var jobbigt för henne. Vi ville givetvis inte att hon skulle lida, men jag tror att ingen av oss var starka nog till att ta beslutet..
 

Kría frá Efri-Múla
e: Gjafar frá Bergstöðum u: Sveifla frá Bergstöðum


Kria togs bort den 14 april 2010. Jag kan inte fatta att det snart har gått ett helt år. Det känns som en obeskrivligt lång tid utan henne, för hon har alltid varit där. I närmare 10 år så har jag kännt den hästen, och några av dessa åren när hin var ridbar så var hon också en vän som lärde mig väldigt mycket om ridning. Framförallt om hästens egna känslor. När Emilie tog beslutet så var alla redo, alla visste om att det redan hade gått för lång tid. Jag har en bit av hennes tagel kvar, som ett evigt minne. Jag kommer aldrig att glömma denna hästen. Jag har förlorat en hel del vänner genom året, och nu menar jag framförallt de fyrbenta - men jag vet. Att ibland så gör det en bara starkare. Speciellt när man tillslut föstår att det var det ända rätta. Låt din vän inte lida så länge som vi gjorde, bara för att vi var själviska.. Gör inte det misstaget mot någon du älskar. Gör det rätta!
 
 
.

Olyckan från Tjörnin, Reykjvik

Datum: 2011-03-05 Tid: 09:00:00 Om mitt hästliv / 8 Kommentarer
[2009-11-05] Det är ungefär 15 månader sedan olyckan när hästarna åkte genom isen skedde i Tjönin, Reykjavik. Händelsen ska ha visats på Animal Planet. Reporterna från Animal planet har gjort intervuer med alla som var med om olyckan och berättar exlusivt med dagens hjälte, Hestafréttirs egna Fjölnir Þorgeirsson som kastade sig ut i det is kalla vatnet och räddade hästarna.
Video-klippet är filmat på plats under hela händelsen, där man ser hur människorna engagerar sig i att få upp både människor och hästar.Enligt rapporter så ska inga hästar ha blivit skadade! Jag hade blivit väldigt skärrad om jag befann mig på plats, men jag kan ändå tycka att ljudnivån var alldeles för högt kring hästarna vid panikhändelsen. Stress skapar stress. Dessutom så tog det alldeles för lång tid innan hästarna kom upp ur vattnet. Vilket jag tycker är oacceptabelt. Inlägget är tillfixat - detta var ett tidsbeställt inlägg för en månad tillbaka och därmed anpassad för den äldre layouten.

Undertramp med hälen

Datum: 2011-03-04 Tid: 18:49:43 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer

Det känns väldigt tråkigt att Blida har blivit såld. Men livet går vidare. Hennes förra ägare, Emilie Hansson, har sagt att det går bra och att hon verkar trivas. Vi hoppas helt klart på att det fortsätter, då hon verkligen förtjänar ett hem som ger henne den tid hon behöver. Bilden är från en träning hösten 2009. Jag är medveten om att jag har lite korta stigläder och ett jäkla undertramp på min häl, men det är nämligen så att jag inte ville störa hästens rygg genom att "skumpa", utan då har jag hellre så att jag kan rida lätt ordentligt. Det är inte så smart att störa en unghäst genom att man själv gör eventuella fel. För det andra så har jag problem med undertramp i mitt häl, då jag gärna överdriver vilket resulterar med smärtor i hälsenan. Men av någon anledning så känns det inte lika bra om jag tar ner stiglädert ett hål, vilket jag till slut måste göra ändå på grund av just dessa smärtorna. Ja, där fick jag mig själv iallafall en bra funderare! Jag tar gärna emot tips och er läsares egna erfarenheter om detta. Det hade ju känns väldigt skönt om jag slapp dessa problem. Så kommentera - och säg så är ni snälla!

För er som kanske upptäckte det så kom det inget inlägg om dagens ridning igår! Det är nämligen så att veckans ridning var inställt på grund av att vår bäste tränare Jennie Filipsson har åkt iväg på en affärsresa till USA, så hon är helt klart förlåten. Till dagens förra inlägg som handlade om så kallade copycats och att jag skulle vilja se lite mer variation i blogghästvärlden.. För er som inte läst inlägget så kan jag ge er en kort liten sammanfattning om ämnet. Som vissa av er tidigare vet så har jag tidigare gjort en liten diss på hästbloggerskor som har dålig med fantasi - vilket resulterar i samma läsning bland många olika sidor. Många vill ju självklart skriva om heta ämnen. Iallafall. Så, jag hittade en jättefin blogg med samma inriktning som jag har, nämligen Islandshäst. Positiv beröm till alla er som har det! Snart så upptäckte jag att ett av mina inlägg var kopierade rakt av, vilket jag sa att inte var okej. Ni förstår mig kanske? Inlägget behöver självklart inte raderas, men en fråga om lov hade ju suttit fint. Så, jag lade en länk till henne (gratis publicering är väl aldrig fel?) och kallade inlägget för mig. Tanken var absolut inte att hänga ut någon. Har ni några kommentarer om detta? Låt mig höra!
 

Copycats & variation!

Datum: 2011-03-04 Tid: 13:05:27 Allmänt / 12 Kommentarer

Något jag tycker är väldigt tråkigt är när man upptäcker hur bloggerskor inom hästvärlden sakta men säkert "kopierar" av varandra. Man ser ofta en tydlig linje vad som är dagens samtalsämne och det är inte många som bara kör på att vara sig själv. För några veckor sedan var det väldigt vanligt med inlägg om hästtjejernas olika rädslor inom ridning och så vidare. Jag tror ni förstår vad jag menar? Nästan precis såg jag ett inlägg som kör en blogg om islandshästar, precis som jag, gör ett inlägg om islandshästens gångarter. Det är inget fel med det, men när man ser att det är samma struktur på inlägget med samma bilder så är det inte okej. Visst jag kanska ska skylla mig själv som ger ut bildkällan - men med tanke på att man egentligen inte får ta andras bilder så är det därför jag gör det. Så, vad är det jag vill komma fram till? Jo det är lätt och enkelt: variation, tack! Jag har tidigare skrivit om detta i ett inlägg som heter Nå, vad tycker ni? där ni gärna får slänga in en kommentar. Om ni inte vill göra det här. Men det kan vara roligt att veta vad ni tycker om detta. Jag hittade även ett inlägg hos den tjejen som är kopierat rakt av från min blogg. Det är jag som redigerat bilden, och texten är inte ändrad det minsta. Någon som känner igen mitt inlägg? Äh, jag tar det endast positivt för tillfället. 
 
 

Den första islandshästen för mig

Datum: 2011-03-03 Tid: 11:40:29 Om mitt hästliv / 9 Kommentarer

Idag fortsätter presentationen ur: hästar jag minns, och denna gången kommer ni att få möta en bland de mest älskade hästar jag mött. Nämligen den första Islandshästen. Jag minns första gången jag träffade honom, jag som så många andra flickor var hästintresserad, och var på besök hos en bekant. Jag kan inte varit gammal då.. Emeilie Hansson, som ägde hästarna visade upp en annan jätte vacker Islandshäst av ridsportmodell med ett imponerande steg. Det minns jag inte förrän nu. Men då, då släppte jag inte blicken från den skimmel färgade hästen i hagen. Det var så min bekantskap med Peli började & utvecklades.

Idag är Peli bortgången, men det hindrar inte mig. Peli lever kvar hos mig bland mina tankar och i hjärtat iställer. Det är en fin plats att låta honom stanna på. Detta var en häst som gjorde så stort intryck på mig redan som väldigt liten. Det var tillsammans med honom, som jag verkligen utvecklades på hästryggen. Personligen tror jag att många av oss hästryttare har någon favorit som man på ett eller annat sätt aldrig kommer att glömma. Ni kanske inte ens behöver ha gått igenom att mista den vännen ännu. Att mista en vän är svårt, när man istället har förlorat två till trappalanda, våran hästars egna himmel, och två till en helt ny värld så är det svårare. Men man blir med tiden starkare. 

Peli kommer alltid att finnas i mitt hjärta!


Jag utveckldes ett flertal år på denna hästens rygg och fick väldigt mycket kunskaper under den tiden. Peli var en importerad islandshäst från Danmark och hade i yngre ålder varit med om en väldigt hemsk transportolycka. Han hade klarat sig utan större problem, men på grund av olyckan så fanns inte samma taktrena känsla kvar i tölten. Men hans gångarter var underbara ändå! En galopp som heter fart, och en mjuk och behaglig trav. Jag red Peli periodsvis. Första perioden så stod jag och min yngre syster som fodervärd, medans det sedan gick vidare till en annan period då jag fick rida gratis eftersom jag var såpass stor hjälp till stallet - har idag sammanlagt hjälpt till med fem hästar. Till slut så blev min vackre vän dålig på grund av ålderdom, och Emilie har berättat att han gick rakt in i transporten när tiden var inne. Han visste.
  

Islandshästens gångarter

Datum: 2011-03-02 Tid: 10:00:00 Om islandshästen / 2 Kommentarer

Jag tänkte göra ett inlägg om den hästens gångarter och rörelser, och för att få ett så uppskattat resultat som möjligt så använder jag mig av jättebra (dock något långsamma) bildexempel för att ni läsare så få en bild om hur min favoritras (som ni redan vet) Islandshästen rör sig. Eftersom väldigt många av mina läsare har något intresse för den vardagliga hästen så tar jag inte med gångarterna skritt, trav och galopp utan istället bara de gångarter som utmärker sig för den fantastiska Islandshästen!


Tölt är en fyrtaktig gångart utan sväv, och steg i denna ordning; vänster bakben, vänster framben, höger framben, höger bakben, höger framben. Förflyttningen är parallell. Det är bekvämt att rida i tölt, det känns igen på ljudet, en jämn fyrtaks rytm, syns på långt håll, hästen bär huvudet högt och värdigt, svansen böljar stolt! Det känns som om man åker häst,ryttaren sitter så gott som orölig i sadeln. Tölten kallas även "Gudarnas gåva" för att den är så bekväm.
Flygande pass är en femte gångart som en del islandhästar har. Inom islandshäst-ridning säger man "kronan på verket" om själva passen. Hästen rör sig i fyrtakt med jämna mellanrum och steg i denna ordning; både fram-och bakben på ena sidan samtidigt. Pass är fartens tjusning! Farten kan nämligen uppnå i en hastighet på ungefär 45 km/timmen! Flygande pass bör utföras på raksträckor då det kan vara ansträngande för hästen att röre sin i gångarten.Tack vare att det finns hemsidor som verkligen är superbra så har jag kunnat göra detta inlägget. Bilderna fick jag från den här hemsidan, och information om gångarterna kommer från islandshästguiden, Wikipedia och även den sidan där bilderna kommer från. Jag hoppas att ni gillar inlägget, så återkommer jag med fler inlägg under dagen! Detta är ett tidsbeställt inlägg då jag gärna knåpar med sånt här under natten. Men hoppas ni alla får en underbar dag!

En liten ponny i mitt hjärta

Datum: 2011-03-01 Tid: 21:02:29 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer

Ursäkta för den dåliga uppdateringen igår! Känner mig som en väldigt tråkig människa, men det fanns helt enkelt ingen tid över efter skolan. Men nu är jag igång för att fortsätta presentationen om hästar jag minns som finns i hjärtat. Denna gången kommer det att presenteras en väldigt söt liten krabat. Återigen så hoppas jag att ni glädjs av inläggen om presentationerna. Detta kommer att fortsätta ett litet tag framöver, just eftersom det inte finns en häst i mitt vardagsliv för tillfället.

Namnet är Mascot och första gången jag mötte honom i en hästhage när jag var på en ridtur. Då hade jag aldrig kunnat tänka mig att jag skulle möta honom ett år senare, i ett stall där bland annat Dodi stod (den tidigare presenterade hästen). Jag kände givetvis igen den lille ponnyn - hur skulle man kunna glömma. Till en start så var det bara en annan ponny som fanns i stallet, tills han ägare snart frågade om inte jag kunde hjälpa till lite med honom. Eftersom jag hade mycket närmare till stallet än vad hon hade, och jag ändå skulle dit så tackade jag såklart ja! Jag hjälpte till med det vardagliga såsom mockning, fodring, ryktning och även motion (i form av körning eller promenader). Den här ponnyn var under en meter hög i mankhöjden och hade ett hjärta av guld! Han var supergullig. Ägaren älskade honom över allt annat, och beställde hem specialsydda täcken och köpte benlindor och gjorde honom alltid så fin.

Dock så flyttade Mascot till ett annat stall efter ungefär åtta månader av skötande i mitt liv. Fortfarande så kan jag komma och tänka på den lilla ponnyn och aldrig så kommer jag att glömma honom. Han var verkligen en maskot i stallet. Oförglömbar och med en personlighet jag sent kommer att glömma. Men visst minns alla en shetlandsponny? Även om han inte fanns med i mitt liv som ridhäst så var en ponny som jag verkligen tog hand om, och ville göra det. Och visst är det mysigt att köra en shetlandsponny med en liten sulky!