Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Svar på läsarfråga!

Datum: 2011-05-31 Tid: 19:30:00 Svar på frågor! / 0 Kommentarer

Kanske några dumma frågor, men tar du ut snoddarna under avelsvisningen? Faller inte manen tillbaka direkt om man tar ut dom? Hur länge ska snoddarna sitta? Jag blev lite nyfiken! :)

Inga frågor är dumma! Ja, snoddarna tar man ut precis innan man visar upp hästen, för att det ska hållas på plats på bästa sätt. Det finns givetvis en risk att manen faller tillbaka, men om man har snoddat ordentligt bör det hålla åtminstone under visningen. Det är helt enkelt upp till dig hur länge du vill att snoddarna ska sitta. Ett tips är att förbereda dig innan visning/tävling genom att sätta i snoddar och dela manen en vecka tidigare. Dagen innan visningen/tävlingen sker så sätter du bara om snoddarna.

På hästen jag övade på satt snoddarna i närmare två veckor. Givetvis faller vissa snoddar tillbaka, men det är naturligt när hästen rullar sig och så vidare. Men har man snoddar i manen så bör man underhålla dom, och om man vill att manen ska förbli delad så bör man byta snoddar en gång i veckan. Sedan kan det också vara bra att låta manen vila från snoddar ett tag.

Till exempel en av hingstarna som vi delade manen på i fredags och tog ut snoddarna på lördagen är fortfarande hyfsat delad och fin! Så manen kan fortfarande vara delad ett tag efter att man tagit ur snoddarna! :)

Blogg design på auktion!

Datum: 2011-05-31 Tid: 19:25:00 Okategoriserad! / 1 Kommentarer

Min favoritdesigner Denise Nyberg har nyligen avslutat ett väldigt fint verk av en blogg-layout som hon nu auktionerar ut! Det som är bra när man köper design av Denise är att man ofta kan göra mindre förändringar om man vill det. Om du är intresserad av designen så kommer du kunna byta ut exempelbilderna i headern, sätta in en bild i menyn och skriva en rad om dig själv. Troligen så kommer du kunna göra fler ändringar om du är intresserad! Denise är inte den som drar sig för utmaningar precis! ;) 

Och vet ni vad? Auktionen börjar på ynka 50:- så om du är intresserad mejla ditt bud till hennes e-mail adress: nyberg.denise@gmail.com! Hela designen hittar du här! :D
   

Avelsvisningar, tre veckor i rad!

Datum: 2011-05-31 Tid: 18:30:00 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Precis som rubriken antyder så kommer det att vara tre avelsvisningar tre veckor i rad! Det innebär att det blir väldigt mycket "extra arbete" bortsett från allt det vanliga. Under veckorna så måste man hinna med att duscha de hästar som behöver det, manen på de hästar som ska visas måste delas och givetvis så ska hästarna vara ordentligt ryktade - dom ska helt enkelt vara snygga! ;) Förståligt.

På den första avelsvisningen så visades det fem stycken hästar, och på den kommande denna veckan så kommer det bara att visas tre ston, på grund av att det är en ganska lång resa till tävlingen. Nästa vecka blir den tuffaste! Då kommer det att visas minst tio hästar, eftersom tävlingarna hålls precis i grannstaden i Akureyri! Då kommer det att bli väldigt mycket arbete - och antagligen arbete tills midnatt. Jag vill inte ens tänka på nästa vecka.. ( Men det ska nog gå ändå! 
 
Därefter så blir det Landsmót, som hålls den 26 juni! Om jag inte minns helt fel.. Eventuellt så kommer vissa av hästarna ställa upp i några tävlingar där emellan, så då blir det också lite mer arbete kan jag tänka mig. Men antagligen inte lika mycket som förberedelserna inför avelsvisningarna och Landsmót. Och sen efter Landsmót, då börjar det dra ihop sig för min hemresa! :D

Planering för denna vecka!

Datum: 2011-05-31 Tid: 14:00:00 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Det är faktiskt ganska viktigt med planering. Oftast så består mina arbetsdagar i princip av rutiner, men ibland så blir det några få ändringar. Oftast när det blir ändringar så har det med tiden att göra, eventuellt att flockarna flyttas till någon annan hage och dylikt. Men denna veckan så är det dags för ännu en avelsvisning! Och då krävs det lite planering! Detta ska bland annat göras:

  • Alla tre hästarna ska få en varmdusch, för att få lite mer glans på pälsen!
  • Hästarna ska borstas ordentligt & man och svans ska redas ut.
  • Hästarnas man ska delas noggrant och väl!

Nu tycker jag att jag fått lite bättre pli på att dela man, så det borde gå lite bättre denna gången. Hästarna ska visas på torsdag och på lördag. Denna gången ska inte jag följa med, vilket jag personligen tycker är skönt, men jag kommer att hjälpa till med förberedningen. Därefter så kommer jag troligen att sköta gården och hästarna som vanligt dessa dagar.

Dålig uppdatering på grund av..

Datum: 2011-05-31 Tid: 12:53:03 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Uppdateringen på bloggen har legat nere helt eftersom det har blivit något sorts problem med blogg-layouten. För tillfället så vet vi inte riktigt vad problemet ligger, men bästa Denise Nyberg, hon som skapat blogg-layouten, har lovat att försöka åtgärda problemet. Håll tummarna för min skull att allt blir som det ska! För då kommer jag att sätta igång igen - och har en del att berätta. ;)

Aktion "rädda fölet" inledde..

Datum: 2011-05-24 Tid: 21:10:00 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Aktion "rädda fölet" inledde tidigt på måndagen den 23/5! Då vi faktiskt insåg att allt inte stod rätt till med modern och hennes nyfödda föl så agerade vi här på gården med en stor insats. Problemet stod fast vid att fölet inte diade som det skulle, och alltså inte fick i sig den livsnödvändiga första modermjölken. Det första som stod på planeringen var givetvis att göra någonting åt det. Jag som har minst erfarenhet av allt vad som har med hästfödelse att göra fick mestadels stå passiv och hålla stoet lugnt och samtidigt hålla henne i grimma och grimskaft. Efter att vi insåg att trots våra försök i hårda Islandsvindar inte skulle räcka till så fick jag se till att få stoet hem till gården medans Lalli fick bära det svaga fölet stora delar av den vägen. Väl tillbaka hemma på gården så fick resterande hästar sig en chock när det kom in en märr med hennes föl - och gud vilket liv det blev. Hingstarna skriade högt och många av de andra hästarna bidrog med gnäggningar och höga frustningar! Eftersom det inte fanns någon boxplats ledig och stoet och hennes föl så fick ridhallen bidra till hjälp. Väl där så fortsatte försöken att få fölet till att förstå vart hon skulle gå för att få mjölken. Vid det här lagret var stoet också något irriterad, just eftersom fölet inte riktigt förstod hur det skulle gå till.

Efter många försök så avvaktade vi ett tag med förhoppningar om att det skulle ske naturligt när som helst. Där hade vi dock fel! Någon timma senare så faststod problemet. Till sist så var Sara tvungen till att ta hjälp av hennes sons gamsla nappflaska för att fölet skulle få i sig lite mjölk åtminstone, eftersom det la i riskzonen om det skulle klara sig eller inte. Fölet var vid den här tidpunkten väldigt svag och verkade inte tycka att det var lönt att anstränga sig så mycket med att dia för att nästan inte få i sig någon mjölk av all ansträgning. Stoet höll troligen också på att få mjölkstockning, eftersom det var väldigt svårt att få ur henne mjölk. Efter lunch runt 13:00-tiden så var det fortfarande samma problem. I och med händelsen så kunde vi inte göra något annat, vilket betöd att det fanns inget arbete för mig. Vi ville nämligen inte ta ut hästarna i tron om att det kunde stressa upp stoet och hennes föl. Jag hade längre raster, eftersom det inte fanns något att göra. Men tanken om att fölet kanske inte skulle överleva fick mig bara till att bli ovanligt trött och något deprimerad. Någon timma senare så stod jag och höll i stoet igen medans Sara och Lalli kämpade med att få fölet till att fatta vinken. Sara blev avbröten av ett telefonsamtal, så vi stod bara lugnt och passivt och väntade tills hon var klar. Men just då! Perosnligen så blev jag bokstavligt talat helt chockat! Vi hade ju försökt så många timmar, och helt plötsligt så bara gick det. Då blev nog vi alla ganska lättade.

Efter ett tag så ordnade vi runt lite bland hästarna och vissa fick byta plats över dagen för att stoet och fölet skulle kunna stå inne en natt under övervakning och för att fölet skulle kunna få en lugn natt och spara alla krafter inför morgondagen. Dagen därpå så diade fölet fortfarande självmant och var mycket starkare än föregående dag! Så vi tog ut dom på lösdriften igen. Och denna gången så gick fölet själv hela vägen utan några problem.  Alltså så gick allting bra och fölet överlevde tursamt nog! Vilken dag alltså! Resterande tiden av dagen gick till hårt arbete för min del, eftersom många timmar av dagen hade gått så blev det arbete utan någon form av rast tills kvälssfodringen. Det var tröttsamt! Men att veta att fölet skulle bli bra gjorde arbetet enklare! :D

Hingstproblem - inget roligt alls..

Datum: 2011-05-24 Tid: 20:00:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Jag handskas dagligen med sju hingstar på ett eller annnat sätt. Oftast så har mitt arbete med hingstarna bara att göra med in- och utsläppen. Men detta betyder inte att det är lätt! Det är cirka 40 meter till hingsthagen, vilket betyder att man måste gå med en hingst som väger 400+ och hålla honom uppmärksam på dig på ett lugnt och neutralt - och ingenting annat! Hingsten ska inte fjanta sig, takta och spana in de snygga flickorna i hagen man passerar på vägen. Till en början hade jag inga större problem med detta, det gick ju super bra!

Men så byggdes det en fårhage där jag annars lugnt brukar traska förbi med hingstarna. Och inte byggdes det någon grind med med gångjärn heller! Nej nej. Här var det en stor grind som man själv får lyfta och flytta ett antal meter efter att man knutit upp ett rep som håller grinden på plats. Och att lyfta den grinden (som jag tycker är tungt) och samtidigt hålla i en otrålig hingst. Nej - det var inget lyckat. Sakta med säkert började hingstarna upptäcka hur stressig situationen var för mig.. Inte nog med det, för sedan så var det ju också ett trettiotal får med busiga lamm i hagen, vilket inte alla av hingstarna uppskattade. Vid den perioden så fick jag jättemycket problem med hingstarna - just eftersom jag stressade upp mig själv, vilket smittade av sig på hingstarna. Med lite tips och hjälp så gick det senare bättre, och nästan riktigt bra ibland faktiskt! Nu är fåren borta från hagen och ute på lösdrift istället, vilket betyder att grinden alltid står öppen. Det har återigen underlättat för mig.

Nu är problemet egentligen bara en hingst som återstår och finns kvar! Den sista hingsten vid namn Hvinur står alltid inne längst och kommer då alltså ut sist. Ni kan kanske tänka er hur det är för honom att komma ut till väder & vind, och vilken lycka han måste känna? Svårigheten och problemet ligger egentligen inte i att leda honom till hagen. Utan snarare att väl där, släppa honom. Så fort han kommer innanför grinden (det är en ganska liten grind) så far han iväg, med mig efter, i bocksprång och fart för att fira sin frihet! Men där åker jag med! Det är inte roligt och egentligen jätte farligt! Så från och med igår så fick Lalli ta över just honom. Det är inte så att jag egentligen är rädd, men jag får så ont i händer och kropp av att fara efter honom. Dessutom så bröt jag en nagel här om dagen på grund av det!

Så, detta är något jag ska börja att förbättra på något sätt. Kommer att dela med mig av eventuella tips, men tar också gärna emot tips och idéer av er läsare! Så om du har lite erfarenhet av detta, tipsa! :)

Smaskiga nyheter & blå himmel!

Datum: 2011-05-24 Tid: 19:45:00 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Eftersom jag var frånvarande igår med bloggandet så tänkte jag vara lite extra duktig av den tid som finns av den resterande dagen! ;) Det är ett par timmar extra för mig, i och med tidsskillnaden. Men jag hoppas att ni är vakna så att ni får ta del av vad som har hänt mig under dessa två dagar, och lite andra allmänheter som jag tänkte ta upp. Bland annat kommer jag att berätta lite om hingstproblem som jag fått/haft under tiden här på gården, men också om gårdagens aktion av "rädda fölet" som Sara så fint kallade den händelsen! Jag kommer även berätta om en hästrymning, som numera tillhör vanligheterna. Eller vad säger ni? Nå, låter inte det som smaskigheter? :D

Idag började dagen lika grå och vindstark som vi haft här på Island (åtminstone i Akureyri) de senaste dagarna. Men efter lunch-tid så började det faktiskt klarna upp, och det dök upp både sol & blå himmel. Det är vad jag kallar lycka! Man känner sig mer som en levande människa när vädret blir bättre. Dessutom så vaknade jag 06:50 pigg och utvilad, redo för denna dagen. :D

Vill du ha bloggsvar?

Datum: 2011-05-24 Tid: 08:00:00 Okategoriserad! / 0 Kommentarer

Tävlingen avslutas den 26 maj, så om ni är sugna på att delta så är det hög tid att anmäla sig nu! Klicka på bilden eller på länken här, så kommer du till Denise Nyberg blogg som håller i tävlingen. Det ända du behöver göra för att anmäla sig är att slänga in en kommentar & skriva ett inlägg liknande mitt! Hoppas att någon kanske är intresserad!

Bloggsvar är en funktion som är det enklaste sättet för dina läsare att ställa frågor till dig, och det enklaste sättet för dig att besvara dom. Alla dina bloggläsare kan se vilka frågor du redan besvarat, så du slipper få samma fråga om och om igen. Det verkar vara superfiffigt!
 

50 days left! Med beslutsångest..

Datum: 2011-05-23 Tid: 08:00:00 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Ja, ni läste rätt! Nu är det 50 dagar kvar tills mitt arbetstid går ut! Och med det kommer blandade känslor. En del av mig vill att jag ska fara hem direkt, hem till familj och efterlängtade vänner. Men den andra delen vill att jag ska stanna. Kanske inte just här på denna gården, men bara.. stanna. Inte för gott, utan bara för att fortsätta arbeta någonstans - skaffa ännu mer erfarenhet! Men hemlängtan är väldigt stor, och hade jag haft ekonomin hade jag rest hem för att sedan åka tillbaka. Men det blir dyrt..

Vad hade ni gjort om ni satt i min situation?

Det aktuella vulkanutbrottet!

Datum: 2011-05-22 Tid: 22:13:28 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Jag har fått en del förfrågningar från familj, vänner och läsare om hur läget ligger till för min del här på Island. Om det aktuella vulkanutbrottet och rökmolnen från vulkanen Grimsvötn har allting handlat om, haha! Disskutionerna började inte med "Hejsan, är allt bra med dig?" utan det var direkt på om läget med vulkanen. Iallafall: detta är ingenting som kommer att drabba oss i Akureyri sålänge vindarna inte vänder norrut. Så än så länge så är vi säkra, och håller tummarna på att det förblir så.

Detta tråkiga väder tar kol på mig!

Datum: 2011-05-22 Tid: 20:30:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Jag är en sådan typiskt människa vars humör regleras av vädret. Så, vad passande att jag åkte till Island - haha! Är det grått och mulet ute, så blir jag ungefär likadan. Och nu har vi haft några dagar av regn, stark blåst och till och med snö! Visst, det har inte varit så mycket snö eftersom det söker sig till fjällen/bergen. Det är väl ganska skönt. Något annat som jag ser som ett problem är detta jäkla ljus som finns här! Det blir ju aldrig mörkt känns det som. Speciellt inte för mig som går och läger mig SUPER tidigt om kvällarna.

Kolla bara på det här! Fast det är kanske detsamma i Sverige? Jag har verkligen ingen koll.. Hm?
 

Ledighet är en principsak, eller?

Datum: 2011-05-22 Tid: 19:55:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Jag tycker att det är en principsak med ledighet. Alla ska få möjlighet till det! Det kan ju kanske variera lite beroende på vad det är för arbete man har valt. Visst är jag här för att arbeta! Men för att utföra ett bra arbete så måste min kropp, muskler och leder hinna vila upp sig. Just för att jag inte ska överanstränga min stackars otränade kropp. Min ledighet har varit väldigt oregelbunden och konstigt upplagd tycker jag. Jag tänkte göra en kort sammanfattning om hur min ledighet har varit sedan jag kom hit!

Under de dagar jag har varit här, vilket är.. 25 dagar med idag! Så har jag fått två lediga heldagar. Därefter så har jag fått en halvledighetsdag, obsavera att jag utförde hela dagens arbete fram till lunch och därefter kom ledigheten resterande av dagen. Och nu under helgdagarna denna veckan så har jag fått sovmorgon två timmar, men ändå utfört all arbete bortsett från morgonfodringen.

Är detta en shysst deal, vad tycker ni? Det är alltid roligt att höra andras åsikter!

Så här kommer min helg att se ut!

Datum: 2011-05-21 Tid: 16:35:34 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Jag tänkte köra en lite mini update nu under pausen! För jag gjorde ju inga uppdateringar alls igår - verkligen dålig stil av mig.. och jag som sa för någon vecka sedan att jag skulle skärpa mig! Vi får väl se om jag kan bättra mig, och ägna lite mer av min lediga tid till bloggandet (eller datorn överhuvudtaget). Igår så fick jag mig mer eller mindre en chock! Jag fick nämligen ledigt efter lunch-fodringen. Fast i och för sig så hade jag mockat till 28 hästar och varit med och hjälpt till på hästvallningen, med hjälp av bil denna gången också. Så egentligen så hade jag klarat av en heldag på fem timmar. Bortsett från dom två sista boxarna, som mannen i huset kunde mocka själv. Duktigt!

Idag och imorgon har jag fått lite morgonledighet. Arbetet början 09:00 istället för den vanliga tiden, 07:00 - så det bli ju lite sovmorgon där. Härligt och uppskattat! Men annars är arbetet ungefär som vanligt. Hästarna får vara ute lite längre nu när snön från gårdagen försvunnit, så det är inte lika mycket stress som det har varit som senaste dagarna. Dessurom så känns det mycket bättre för mig. Jag får sådana skuldkänslor när hästarna står inne så länge.

Tänkte bjuda på en bild på mig själv! Det tillhör ju inte vanligheterna att jag gör det. Det är dock någon konstigt jag gjort med inställningarna.. Ska försöka få rätt på det, men min webkamera suger!
 

Att dela manen på Islandshäst!

Datum: 2011-05-19 Tid: 19:30:00 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Det är hög tid för mig att träna & lära mig hur man delar manen på en Islandshäst! Framförallt när jag ska kunna göra det snyggt och felfritt tills avelsvisningarna nästa vecka. Så, därför tog jag mig tiden och tränade lite idag på en väldigt charmig hingst som heter Hvinur. Han var en riktigt gentleman och stod helt stilla under hela tiden medans jag kämpade.. Men mot slutet så blev han lite otålig, stackarn! Så, varför delar man manen på hästen? Dels så gör man det för att hästen ska få en jämnvikt över halsen. Manen på en Islandshäst kan nämligen väga väldigt mycket, så man gör det också för att balansen ska bli perfekt i de alla gångarterna! Dessutom så är det snyggt att hästen har man på båda sidorna.

Jag började med att borsta igenom hela hästens man. Efter det så försökte jag (så gott det gick) göra en sorts mittenbena med lite extra man åt det hållet där det inte fanns något. Sedan så var det bara till att sätta gummisnoddar med jämna mellanrum och pressa mot hästens hårfärste för att få manen på plats. Det var egentligen inte speciellt svårt, men det tog sin lilla tid eftersom det var många gummisnoddar som skulle sättas. När jag hade snoddat hela högersidan så borstade jag bara igenom det. Det verkade som att manen skulle sitta på plats, men vi får väl se om det gör det!

Här nedan kommer lite före, under tiden, och efter bilder så att ni kan se hur det såg ut. Jag är inte helt nöjd med resultatet, eftersom det blev väldigt "buckligt" längst hårfästet på honom. Men det hade jag säkerligen kunnat ordna om jag gett arbetet lite mer tid genom att åt manen med gummisnoddarna och lite mer borstning. Vad tycker ni?


Och denna dagen har varit..

Datum: 2011-05-19 Tid: 19:05:00 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Och denna dagen har varit ännu mer hektiskt än gårdagen! Tro det eller ej, men jag trodde inte att det gick. Men tydligen så går allt om man bara får en tillsägelse. Jag blev nämligen obedd att göra mitt arbete ännu snabbare: "ut med det värsta, och var inte så noggrann!" och så fick det bli. Personligen tycker jag att det är jobbigt att det blir så mycket stress under en så kort tid. Sedan har man helt plötsligt hela dagen till ledighet. Det är inte riktigt vad jag är van vid.

Men på den lediga tiden så har jag bland annat delat manen på en av hästarna i stallet! Det var första gången jag gjorde det och jag blev faktiskt ganska nöjd - även om jag kunde kämpat på lite bättre. Så det kommer alldeles strax ett inlägg om det. Jag fotograferade lite under tiden, så det blir ett lite roligare inlägg!

Jag har världens härligaste läsare!

Datum: 2011-05-18 Tid: 21:05:03 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Oh yes! Något annat kan jag inte säga. Jag tycker att ni läsare är urgulliga som peppar & kommenterar. Det gör en lite mer motiverad och engagerad i att faktiskt tänka till i olika situationer. Sedan har jag även bett om åsikter från ett par vänner och även min mor. Det är skönt att höra olika åsikter så man kan bilda sig en egen utifrån det. Men - det är svårt att vara snäll.

Dessa personer som kommenterat (som finns med på bilden nedan) är Anna och Alexandra. Hoppas det var okej att jag länkade er tjejer! Annars så får ni hojta till. Jag vill också påpeka att jag INTE bor med några monster! Det är verkligen en trevlig familj och jag gillar arbetet - det får dagarna till att flyta på bra. Men vissa saker går inte bra ihop med hemlängtan, därför kan det bli lite tufft ibland.

SE, VILKA SÖTA TJEJER!
 


Visst blir man glad av kommentarer? Jag tycker att det är lika roligt varje gång jag får en kommentar. Jag tror faktiskt aldrig att jag har fått någon elak kommentar *funderar* under min tid som bloggerska. Något som är tråkigt är dock när man inte har tid att svara på sina kommentarer. Eller när man kommenterat till andra, och inte får något svar! Det är så himla tråkigt.. Visst?

Jag är stall- & hästskötare, städerska..

Datum: 2011-05-18 Tid: 19:00:00 Äventyr på Island! / 13 Kommentarer

Jag är stall- och hästskötare, städerska och trädgårdsarbetare. Om du vill att jag ska göra något för dig så kan jag göra det också, bara hör av dig! Jag tänker troligen inte ens svara på eventuella kommentarer *är något irriterad* !

Svar på tal!

Datum: 2011-05-18 Tid: 18:03:36 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Jag tänkte berätta varför hästarna bara fick vara ute i en 30-minuters period idag. Det beror alltså dels på vädret: det har varit en jäkla blåst sedan tidig morgon med regn! Den andra orsaken är att hästarna inte har någon vinterpäls kvar och att man inte vill riskera att hästens muskler och leder blir spända. Detta är ändå träningshästar och en av hästarna har ett värde på över en halv miljon! Så jag förstår verkligen att man är rädd om dom.

Jag kan dock inte påstå att detta är ett val som jag själv hade gjort. Visserligen har det blivit en väldigt bekväm, något stressad, dag för mig. Men för hästarnas skull så lider jag, eftersom detta inte är någon som förekommer i deras naturliga behov.

Alltid sker det något nytt!

Datum: 2011-05-18 Tid: 14:46:31 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

På gott och ont. Idag har vi haft ett riktigt hemskt väder, dock så har vi klarat oss undan snön (hittills åtminstone). Men regn och stark vind har vi fått stå ut med. Idag så trodde jag att dagen skulle vara precis som alla andra, men nej! Helt plötsligt så meddelas jag att jag måste mocka mycket snabbare, för hästarna ska in igen efter cirka 30 minuter. Jag tittade storögt på Lalli som också påpekade att jag inte behövde vara så noggrann, bara snabb. Men hur tror ni att det kändes för mig att mocka sju boxar på mindre än en halvtimme?! HEMSKT! Jag vill utföra arbetet på ett bra sätt, inte halvdant. Men det var bara till att lyda.

Alltså kommer det att bli en kort dag. Jag har räknat ut att jag borde vara klar innan klockan tre i eftermiddag. Men det känns väldigt konstigt att hästarna inte fåt vara ute som vanligt bara för vind och regn. Men men, what to do? ..

Andra tävlingen, kategori 1!

Datum: 2011-05-18 Tid: 08:30:00 Lite tävlingar! / 6 Kommentarer

Då kör jag igång med den andre tävlingen, som kommer att vara i kategori ett! Vilket innebär att man ska gissa vilken hästen är och ange dess fullständiga namn. Reglerna är: max två gissningar per person! Jag tror nämligen det räcker, då jag fortsätter att köra en ganska enkel mjukstart.

Lite information: Denna häst är importerad från Island men bor numera i Danmark. För avlen 2011 så är han inlånad till Sverige. Hästen är efter Orri fra Thufu. Jag tror inte att det behövs fler ledtrådar, men det lär vi se.

Lite bilder på nykomlingarna!

Datum: 2011-05-17 Tid: 17:47:39 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Det har varit så sjukt tråkigt väder, och eventuellt så ska det komma SNÖ! Helt otroligt med tanke på att vi hade runt en 23 grader förra veckan. Men, vi överlever nog. Se & njut av bilderna. Ursäkta om dom inte är i bästa kvalitén, men jag skyller på tråkigt väder & redigering i paint. Fölet som är lite ljusare är ett sto och kommer antagligen heta Solla eller Sally, efter tjejbilen i disney filmen Bilar. Det mörka fölet är en hingst, och ska heta Arion (om jag inte minns fel).


Ändrade planer för veckan..

Datum: 2011-05-17 Tid: 14:48:22 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Som rubriken säger. Det har blivit ändrade planer för veckan. Avelssvisningen är nämligen inställd på grund av att väderrapprten visar att det kommer att snöa i veckan. Innan vi fick reda på detta fick jag veta en annan sak. Nämligen att jag inte alls skulle stanna hemma och ta hand om resten av gänget, utan hänga med för att visa upp hästarna i exeriört på avelssvisningen! Förstår ni hur nervös jag blev då? Jag har ingen aning om hur man gör, jag är en av världens långsammaste människor när det gäller att sprina, jag är sjukt dålig kondition och jag har världens jobbigaste hosta. Det bådade inte gott, så på ett sätt så är jag nästan glad för att avelssvisningen blev inställd. Om jag ska sköta detta nästa vecka så har jag kanske åtminstone övat lite!

Jag var och tittade på fölen innan lunch-fodringen idag. Åh, dom är så söta! Dock så är deras mödrar väldigt själviska och vill knappt visa som. Så upplevde jag det iallafall, för att det blev inte många bilder värda att visa. Men om ni är intresserade av att se, så hojta!

Lite planering, föl & lamm!

Datum: 2011-05-16 Tid: 21:50:50 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Imorgon så kommer det att bli en ganska tuff dag! Det kommer nämligen stå duschning av tre hästar på schemat utöver allt det vanliga. Det kommer troligen delas upp jämnt över dagen, för att det skall finnas tillräckligt med varmvatten till dom alla. På onsdag och på fredag så är det avelsvinsning! Dessvärre får inte jag följa med. Någon måste ju hålla ställningarna på gården och ta hand om resten av gänget! Nog kommer det att gå bra, men jag måste erkänna att jag ändå är lite nervös för att sköta allting helt själv.

Jag kom också på att jag har glömt att berätta! Det har kommit en massa tillskott till gården i form av lamm! Åh, vad dom är söta. Dessutom så har det kommit två föl, dom står ute på lösdriften. En av dom ägs av gården och är efter snyggingen Hvinur frá Hvoli som är till salu om någon är intresserad och letar efter en riktigt topphäst.

Så, vill ni se lite bilder på föl och lamm?! För i så fall ordnas det. Bilderna på fölen tänkte jag se till att ha skaffat tills på onsdag. Lamm bilderna kan jag ta när som, eftersom dom går ett par meter utanför mitt rum. Ni kan ju tänka er den utsikten med världens gulligaste lamm? Dock så tycker jag att deras föräldrar ser rätt läskiga ut.

En glad Samanta!

Datum: 2011-05-16 Tid: 13:05:02 Äventyr på Island! / 5 Kommentarer

Oh ja, idag känner jag mig glad. Varför? Jo, för att jag insåg nyss att jag har fått 50 prenumeranter på bloglovin. Det känns väldigt bra. Som om att man har nått någon vart under den tid man har bloggat (vilket faktiskt inte är så länge). Nu vet jag inte om alla använder sig av bloglovin, men personligen så älskar jag den funktionen! Man missar aldrig något. Dock så är det rätt jobbigt när man missat en dag på datorn, och dagen efter har 100+ inlägg att läsa. Det är inte lika roligt. Det blir lätt så att jag faktiskt trycker på "markera alla inlägg som lästa", men oftast så får jag lite ångest efter det. Vad missade man egentligen?

Hundarna här på gården..

Datum: 2011-05-16 Tid: 08:00:00 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Här på gården så finns det två underbara gårdshundar! Och det roliga är att dom har två helt olika personligheter, och är enligt mig lika som natt och dag. Eftersom jag var ute med kameran nu mot kvällen så passade jag på att plåta det motiv som fanns tillgängligt - och vad är inte mer tillgängligt än ett par hundar som alltid är runt ens ben? Haha! Det var nästan det största problemet, att få bra bilder på en hund som helst av allt som vill sitta i ens knä. Nej, inget att rekommendera. Så, vilka är dessa hundarna då?

Killen som står för dom två första bilderna heter Binnie, och han är väl någon form av collie. Visst ska jag erkänna att det var denna killen som först föll i min smak på grund av sitt grymt söta utseende. Men - om man ska tänka lite mer på lång sikt så är han inte min favorit. Nej, Binnie är som en stor bäbis! Så fort man kelar med katten eller den andre hunden så kommer Binnie springandes och ska ta upp hela platsen för att ta all uppmärksamhet och all kärlek han kan få. Visst så menar Binnie alltid väl, men han är inte alltid så smart. När det är dags att hämta in en hingst eller flock så är Binnie alltid på plats. Men han gör ingenting, han stannar upp och så står han och tittar på en häst. Dessutom så har det hänt att han hugger efter dom - vilket inte är OK!

Och killen på den andre bilden heter Galsi! Jag skulle gissa på att han är en isländsk fårhund. Han verkar ha ett hjärta av guld och finns ofta vid ens sida när man är i stallet. Detta är en riktigt arbets-hund och han har blivit tränad för att valla både hästar och får. Det är jätteroligt att se hur duktig han är. Man säger bara "hóp hóp!" och så far han iväg. Han skulle aldrig bita någon av hästarna tror jag. Dessutom så var han väldigt kär i grannhunden när jag kom hit, vilket innebar att han gick ut för att visa sin kärlek till den lycklige - dock mitt i natten i form av ylande. Men detta är helt klart min favorit bland hundarna. Det som är så synd det är att han alltid ser så ledsen ut..


Världens tråkigaste bloggerska?

Datum: 2011-05-15 Tid: 22:40:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Oh ja! Där kände jag mig träffad. Det känns som att jag måste göra någonting för att få igång mig själv till att aktivera bloggen och göra den roligare! Tycker ni inte det? Givetvis så vet jag att bilder är en bra start, och det vet jag om att jag har varit så dålig med. I ärlighetens namn så har det varit så mycket jobb så att kameran inte har kommit fram. Och i rasterna så vill jag vila ut lite inför fortsättningen av dagen. Men jag lovar att jag ska bättra mig. Ni får jättegärna slänga in tips om vad ni vill läsa om och se.

För att göra en bra start så slänger jag in en bild på kvällens utsikt. Vädret har varit typiskt isländskt idag, fast med hyfsat milda vindar. För att tala om en annan sak: jag måste lära mig min kamera (har haft den i många år) eftersom jag aldrig får rätt på ljus och inställningar. Någon som känner sig duktig på Nikon systemkamera, eller kan tipsa om någon blogg som lär upp en lite?
 

Då är jag igång, igen!

Datum: 2011-05-14 Tid: 17:35:00 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Nya krafter och energi efter ett lång vila med en deprimerande förskylning. Och jag kan säga jäklar vad dagen gick fort. Det gillas! Förhoppningsvis så blir det lite mer flyt nu så att dagarna går fortare. Det är nämligen så att jag har en hemlängtan.. Men nästa vecka så kommer det att bli extra mycket jobb att göra! Om jag har förstått det rätt så är det en avelsvisning den 20:e vilket innebär att hästarna ska tvättas och att deras man skall delas.

Mer uppdatetring kommer kanske senare! Men ni får ha det super tills vidare.

.. hästvallning, med hjälp av bil!

Datum: 2011-05-13 Tid: 22:32:45 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Ni är ju verkligen grymt pålästa! Rätt hade en något osäker Ysra och återing Anna från Havsglans som var säkrare i sitt svar! Om jag ska vara ärlig så hade jag själv aldrig hört talas om detta tidigare. Förståligare var andra alternativ som det också kom gissningar på - nämligen hästvallning från hästryggen. Men nu tänkte jag iallafall berätta om mitt första intryck om detta, eftersom det var första gången jag upplevde det. Så, hoppas ni är lite sugna på information om detta.

Hästvallning med hjälp av bil är en lösning som är väldigt vanligt att använda sig av på Island. Man använder sig ofta av denna metod då man vill träna ett flertal hästar på en gång, och då tränar man främst kondition. Akten utförs med hjälp av två bilar och dess förare, och gärna en passagerare i framsätet i åtminstone en av bilarna. Sedan bär det av! En bil åker först och förbereder händelserna genom att sätta upp eventuella rep för att hindra hästarna att komma in på andra gårdar. Den andra bilen kör bakom och puschar hästarna framåt med hjälp av tuta och ljud. Jag som passagerare fick vara beredd på att hoppa ut för att hejda eventuella hästar som stannade eller försökte vända. Jag fick även ta ner eventuella rep som hade satts upp för att inte hindra eventuell trafik. Och så körde man så ett par kilometer tills det var dags att vända hemmåt.

Det var verkligen en spännande upplevelse och något stressaktig då jag var den som skulle hålla koll på att ingen häst vände (om hästen var på min sida av vägkanten då det vill säga). Jag tycker personligen att det är en väldigt bra metod, då det är väldigt sparsam på tid och nyttjande för alla hästarna. Vad tycker ni om metoden?

Första tävlingen; avslutad!

Datum: 2011-05-13 Tid: 16:00:00 Lite tävlingar! / 2 Kommentarer

Givetvis så var det rätta svaret Illingur frá Tóftum! Det var ingen som gissade fel, så lite koll har ni allt där ute! Nu ska jag börja fundera på vilken häst som skall bli ansvarande inför nästa tävling. Hoppas att ni är lika taggade inför den?

Den första som svarade rätt var Anna! Men även Yrsa, JossanAdina och Alva & Lisa hade rätt. Stort grattis till er. Till vinst blir bara äran och denna lilla länkning som jag ger till er nu. Hoppas att ni nöjer er med det tills vidare.

Hästvallning, med hjälp av..

Datum: 2011-05-13 Tid: 15:00:00 Äventyr på Island! / 5 Kommentarer

Det märks att jag inte har varit frisk på ett tag! Nu helt plötsligt så vill jag berätta så mycket, men ändå känns det som att mitt huvvud inte riktigt tillåter det. Jag ska nog snart gå till sängs och vila igen.. Men iallafall! I onsdags, alltså den 11/5 så var det dags att motionera alla träningshästarna. Detta gjorde vi på ett mycket speciellt sätt, som jag faktiskt aldrig hade hört talas om tidigare.

Kan ni gissa hur hästvallningen gick till? Kanske är ni lite mer pålästa om vad som är vanligt här på Island än vad jag är! Gissa nu!

En av de sämre dagarna, 10/5 2011

Datum: 2011-05-13 Tid: 12:25:00 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Vissa av er kanske kommer ihåg att jag kort berättade om att tisdagen hade varit en rätt dålig dag? Jag utlovade en lite mer detaljerad beskrivning på vad som egentligen hänt - men på grund av min härliga sjukdom (feber & förskylning) så blev den försenad. Men nu tänkte jag försöka få ihop den dagen, nu när jag är på bättringsvägar.

Fram tills lunch så hade dagen gått väldigt rutinmässigt, det hade inte varit några större problem. Men så började problemet som har blivit något till en vardag - nämligen hästrymningar! Trots att det bara var en häst som var på rymmen så gick det rätt smidigt att fånga in stoet som hade funnit lyckan på andra sidan hagen. Egentligen så var problemet nog bara mig själv. Men det kändes som att nästintill allting gick fel! In- och utsläppen för hingstarna har blivit extremt jobbiga, eftersom dom har satt en fårhage precis där jag måste gå för att komma till hingsthagen. Det betyder att jag måste stå och hålla en hingst samtidigt som jag måste knyta upp och lyfta upp en tung grind och flytta den två meter för att jag och hingsten ska komma igenom. Det är ju roligt när man håller i en otålig hingst? En av hingstarna fick också för sig att han var rädd för får, så han studsade iväg i världens språng och jag flög efter som en vante. Inget vidare roligt.

Jag tror att problemet delvis var på grund av hemlängtan. Det är svårt att känna sig motiverad ibland. Och att bråka med en hingst när man har en dålig dag är ingenting man vill göra. Men iallafall, imorgon är jag förhoppningsvis frisk igen! Visst känner jag mig bättre idag, men jag är fortfarande helt tung i huvudet och känner mig något svag. Eventuellt ska jag arbeta efter lunch om jag känner för det. Vi får se om jag känner att jag orkar!

Sorry för dålig uppdatering, men..

Datum: 2011-05-12 Tid: 15:20:01 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Sorry för dåligt uppdatering, men jag är sjuk. Igår så trodde jag att jag skulle fixa hela dagen, att det egentligen inte var så farligt. Men 18:00 så orkade jag verkligen inte mer och insåg att jag faktiskt hade både feber och den förskylning som brukar komma med den. Så, jag har inte arbetat idag. Men förhoppningsvis så är jag frisk tills imorgon och redo igen.

En tråkig start på dagen..

Datum: 2011-05-11 Tid: 13:00:28 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Imorse så var jag inte speciellt glad över att behlva gå upp för att sköta morgonfodringen. Jag vaknade nämligen med världens halsont (ni vet när det gör så ont så man inte vill svälja) och nästäppa. Givetvis hade jag varken med mig värktabletter, nässpray eller näsdukar - jag brukar ju aldrig bli sjuk! Tycker jag iallafall. Men jag fick en karta värktabletter av snälla Sara, och nu ett par timmar senare så känns det redan lite bättre. Jag känner mig åtminstone lite piggare, så jag ska nog klara av resten av dagen! Men ni känner väl igen känslan av att vara så sjuk så att man känner sig helt svag i hela kroppen, och så måste man ta i fysiskt - då känns det som att man ska falla omkull när som helst. Och så tycker man givetvis jätte synd om sig själv.

Men som sagt, jag tror nog att jag ska klara av denna dagen. Det blir dock att jag kommer att ha jackan på mig hela tiden! Hur varm jag än blir, den får vara kvar.. Och mitt underställ ska jag också bära. Jag får ju verkligen inte bli sjuk. Det ser ju snyggt ut? In på andra arbetsveckan - och då blir man sjuk.. Nej! Har ni några smarta tips på hur man kan förebygga en förskylning?

Ni har så rätt så, kära läsare!

Datum: 2011-05-10 Tid: 22:38:23 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Givetvis så var det en häst som var på rymmen. Fast denna gången vittnade vi händelsen.. eller jag och Sara såg vad som hände eftersom vi bara stod ett par meter från platsen. Vi håller nämligen på att bygger ut- och om hagarna med jämna mellanrum för att få en balans i marken och förhoppningsvis lite extra gräs nu när det är säsong, och det gör vi med provisoriska hagar - givetvis med el i! Men denna gången så var det inte så att hästen verkligen rymde, utan hästen var nyfiken på vad vi gjorde. Jag och Sara hade nämligen gått under ett gammalt staket byggt av ståltråd och endast en trädplanka. Fuxstoet hade iaktagit oss när vi tagit oss igenom och antagligen tänkt "kan dom så kan jag" och satsade stenhårt på att komma över. Och visst, över kom hon! Men det var ingen vacker syn.. Det är så svårt att förklara, och det gick så himla snabbt! Iallafall så lanade hon på samma sida som oss på framknäna - och sen iväg! Frihet och massor med grönt gräs, kan det bli bättre? Men det gick väldigt bra att fånga in henne. Jag som sköter allt det tunga och rörliga arbetet fick givetvis springa och hämta Lalli. Visst, man ska ju tycka att det inte är så jobbigt - men det var det faktiskt.

Min dag för övrigt gick bara sämre och sämre av någon anledning. Jag som trodde jag hade ett riktigt fint flyt i förmiddags innan lunch-fodringen. Inte då! Fy, vilken hemsk dag detta har varit. Det känns som om nästan allt jag har gjort av någon anledning har gått fel.. Jag berättar mer imorgon! Nu är jag dödstrött och behöver en dusch -  och sen en god sömn.

Åh nej, inte igen..!

Datum: 2011-05-10 Tid: 14:53:12 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Då hände det igen. Ni som följer min blogg kanske kan gissa er till vad som har hänt? Det har nämligen hänt ett flertal gånger tidigare sedan jag kom till gården. Jag berättar mer om det senare, nu ska jag njuta av de sista minuterna på min lunchrast. Uppdatering kommer antagligen senare ikväll när jag är klar, då är klockan ungefär 22:00 i Sverige dock. Men hoppas att ni är vakna då!

Men ni får gärna gissa er till vad som hänt?

Hårt arbete, har blivit lite enklare?

Datum: 2011-05-10 Tid: 12:43:22 Äventyr på Island! / 1 Kommentarer

Det är faktiskt super skönt att vara igång igen! De två lediga dagarna kändes som en evighet, som slöseri på tiden och om jag ska vara ärlig så blev jag flera gånger sugen på att springa ner till stallet för att sysselsätta mig med något. Men det var en välförtjänt vila iallafall. Men som sagt, nu är jag igång igen och jag tycker att arbetet har blivit något enklare. Det är antagligen för att det är mer på rutin nu, och för att min stackars kropp vant sig, haha! Något som har blivit lite jobbigare än tidigare är att komma upp på morgonen.. man vill ju helst bara stänga av klockan och sova en timme till. Men då blir nog hästarna arga på mig! Dom vill nog ha sin frukost.

Eftersom jag är så effektiv så har jag tid över till att skriva detta inlägget. Nu inväntar jag bara rätt tidpunkt för att göra det sista in- och utsläppet och mockning av den sista boxen innan förberedelserna inför lunchfodringen. Men det är ett tag kvar, 45 minuter. Om jag springer ut till stallet nu så får jag säkert rida.. men orkar jag det?

Första tävlingen, kategori 2!

Datum: 2011-05-09 Tid: 22:20:00 Lite tävlingar! / 8 Kommentarer

Då startar jag härmed tävling nummer ett; med kategori två! Vilket innebär att man ska gissa härstamningen, alltså så ska svaret vara gissningen på vilken hästens pappa är - med så fullständigt namn så möjligt! Reglerna är: max två gissningar per person! Just eftersom den här första tävlingen är ganska lätt (till och med jag visste namnet på hingsten) så får man en gissning mindre än vad den troligen kommer att vara i fortsättningen.

Lite information: Detta sto är född 2006 av en väldigt känd hingst som numera står i Sverige. Hingsten är född 1998 på Island och har samma färg som sin dotter. Hingsten är också en av dom högst bedömda hingstarna i världen. Eventuellt fler ledtrådar & gissningsförsök tillkommer om det behövs. Lycka till nu!


Besöksrekord & en liten påminning..

Datum: 2011-05-09 Tid: 12:53:41 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

YES! Vad det är underbart att blogga när man känner att man får ut något av det. Igår hade jag nämligen besköksrekord! Det är verkligen roligt när man kollar igenom statistiken och helt plötsligt inser att man aldrig har fått så många besökare tidigare. Idag så är jag "back to work" och det känns sjukt bra att vara sysselsatt. Helt plötsligt så går allt lite fortare än förra veckan. Jag börjar komma in i arbetet lite bättre nu känner jag! Det blev till och med en ganska lång paus nu innan lunch-fodringen. Antagligen hade jag fått rida om jag hade stannat kvar i stallet, men jag kände att jag ville in och dricka vatten och käka en banan.

Och en liten påminning som jag vill att ni ska svara på.. Igår så frågade jag om ni var intresserade av en ny sorts tävling, läs: Blivande tävling, gissa härstamning! och kommentera vad ni tycker. Så är ni söta!

Blivande tävling: gissa härstamning!

Datum: 2011-05-08 Tid: 19:41:52 Lite tävlingar! / 7 Kommentarer

Jag har länge velat börja med någon sorts tävling för er härliga blogg-läsare! Och nu äntligen så tror jag att jag har kommit på något som kan vara intressant, kanske något svårt.. men ändå, roligt! Personligen hade jag nog aldrig själv kunnat vara duktig nog att delta i min egna tävling eftersom jag inte är så påläst om härstamning bland Islandshästen. Men detta är också ett sätt att lära mig själv lite mer om kända hästar inom Islandshästvärlden. Tävlingen kommer att gå i två kategorier, vilka är:

  • Gissa vilken hästen är, med hästens fullständiga namn
  • Gissa hästens härstamning, med faderns fullständiga namn

Tävlingens uppbyggnad skulle givetvis vara utvecklat för er läsare på det sätt att ni får olika hjälpmedel att gå till väga med. Med hjälp av bilder, informationstext, eventuella årtal och dylikt får ni olika ledtrådar till de olika kategorierna. Detta är ju också en möjlighet för er läsare att visa eran kunskaper och om inget annat, görs så som jag tänkt, bygga på dom! Vinnaren kommer givetvis belönas, åtminstone med en länkning. Jag funderar på om det kommer att delas ut något mer, men det är fortfarande inget som är bestämt.

Vad tycker ni, finns intresset för denna sortens tävling? För jag tänker inte starta någonting som inte kommer att gå runt. Men om ni är intresserade, så kör vi stenhårt! Själv är jag ganska taggad för denna tävlingen! 

En liten förvarning ang. maten på Island!

Datum: 2011-05-08 Tid: 14:10:01 Äventyr på Island! / 3 Kommentarer

Jag tänkte göra ett litet inlägg angående maten här på Island, och då vill jag också poängtera att jag bor med en familj där kvinnan i huset är från Sverige. Det betyder att matvanorna just på denna gården inte behöver vara som runt om i landet. Men eftersom en stor del av mina läsare planerar att åka till Island för att arbeta under en längre tid så tänkte jag berätta lite om hur maten är här, och vad det är vi äter framförallt eftersom det är något ni bör vara förberedda på. För det var inte jag personligen.

Det isländska klimatet och naturen har genom tiderna påverkat islänningarnas matvanor på det sätt att man fick ta tillvara på det som man hade tillgång till. Idag är Island ett mycket modernt land, och man kan få tag på produkter från övriga delar av världen. Populärt bland köpttprodukter är bland annat hästkött, och det var främst det jag ville ta upp här. Visst var det något chokerande när man insåg att man åt det djur som man har älskat ända sedan man var liten. Men jag är väldigt glad över att jag inte är kräsen på matfronten - jag har alltid sett middagen som en av dagens höjdpunkter (jag är konstig, jag vet) och just därför har jag inte haft några problem med maten här. Men just hästköttet har en väldigt speciell smak, med ett något söt arom och är ofta väldigt mört och något segt. Nu kommer väl ni läsare gå upp i taket när ni läser detta! Men som ni säkerligen redan vet så behåller man bara dom bra och värdiga hästarna här på Island. Det har bland annat funnits att läsa i ett flertal nummer av tidningen Svenska Islandshästförbundet, om jag inte är helt fel ute nu? Dessutom så finns det nog väldigt mycket information om det på internet om ni vill forska vidare.

Så, vad tycker ni läsare om detta? Jag riktar mig framförallt till er som någon gång kommer att resa till Island. Kommer ni att äta hästköttet, eller kommer ni att hoppa över middagen den dagen det serveras?

Vilodag i Akureyri, med presenter till mig!

Datum: 2011-05-07 Tid: 19:46:23 Äventyr på Island! / 10 Kommentarer

Vilken skön vilodag jag har haft hittills. Jag vill nästan skryta lite med att jag sov till 09:00 idag! Egentligen så vaknade jag tidigare, men jag tvingade mig helt enkelt till att sova en timme till. Vad har jag gjort sedan dess? Jo, det ska jag berätta. Jag har unnat mig själv en massa tid och presenter! Det tycker jag att jag var värd iallafall. Jag tillbringade en hel del tid på ett köpcentrum i Akureyri. Där så införköpte jag lite hand- och nagelsvårds produkter från The Body Shop. Det blev en Almond Nail & Cuticle Treatment och en Almond Daily Hand & Nail Cream. Nu ska jag nämligen göra allt som står i min makt för att slippa sexiga arbetarhänder!

Jag har också unnat mig att köpa hem lite godis. Nu ska jag bara se till att jag inte äter upp allting, utan jag får väl försöka hushålla med det. Jag har även köpt två presenter till en vän och en familjemedlem. Tyvärr så kan jag inte avslöja vad det är jag har köpt. Men gud vad svårt det ska vara att köpa presenter till andra. Man vill ju gärna köpa något som representerar landet man befinner sig i. Men det fanns inte en endaste sovunir affär där jag befann mig. Men jag får leta vidare till nästa gång jag är i staden.. En av presenterna är jag iallafall super nöjd med! Jag tror att hon kommer bli väldigt nöjd. Just det! Jag synade också idag. Eller vad man ska kalla det. Haha! Jag åt nämligen en cheeseburgare idag. Det var så himla gott! Eftersom jag inte vet när jag kommer in till Akureyri igen så passade jag på. Men nu tror jag att jag kommer att överleva ett tag till framöver iallafall.

Så här bor jag på Island!

Datum: 2011-05-07 Tid: 13:26:19 Äventyr på Island! / 9 Kommentarer

Jag fick en fråga angående hur jag bor, och den tänkte jag besvara då jag antar att det säkerligen är fler som är lite nyfikna. Ofta när man arbetar utomlands så som jag gör så blir man praktiskt taget som en i familjen. Man sitter samlat på måltider och umgås på ledig tid. När jag funderade på hur jag skulle formulera denna texten så kom jag fram till att det enklast skulle bli om jag gjorde en mindre beskrivning med hjälp av bilder. Då får ni ju en helsyn på hur det ser ut! Jag tänker även visa er runt på gården om det finns intresse för det, men det blir av en annan dag i såfall. Men ja, vill ni se gården?

På den första bilden så ser ni ytterdörren till huset, om man går in där så kommer man till hallen där man möts av två dörrar framför en (bild nummer två) och dörren till höger leder in till mit lillat rum. Om man tittar till vänster (bild nummer tre) så ser man ett par trappsteg som leder upp till själva huset där kök, toalett och vardagsrum och även familjens sovrum finns. Det är där jag spenderar sin tid på lunch och fikapauserna för det mesta,och det är även där jag sitter vid datorn - eftersom det trådlösa internet inte når till mitt rum. På den sista bilden så får ni en liten bit av mitt rum. Där finns en säng, en garderob, en bokhylla, en klädhängare och ett skrivbord. Det är ganska litet, men det duger helt perfekt till mig.
 


Tro det eller ej, men!

Datum: 2011-05-06 Tid: 23:47:00 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Tro det eller ej, men jag är ledig! Åh, jag kan inte förklara känslan jag har just nu när jag skriver detta. I det ögonblick jag fick reda på att jag fick vara ledig hela helgen så var jag på väg in i duschen. Så nu sitter jag här, nyduschad och lukat gott och är ofattbart lycklig. Varför? För att jag ska sova ut! Äntligen så ska mina stackars muskler få lov att vila. De senaste dagarna har jag nämligen lidit av en obeskrivlig smärta. Det har känts som att fötterna ska gå i tusen bitar, som att handlederna kunde lossna så fort jag bär något och att händerna har känts helt o-rörbara. Så detta förtjänar jag verkligen. Tycker ni inte?

Jag som inte gör något annat än att funderar om dagarna (känns det som) har börjat fundera på om inte jag borde bli riktigt FIT och vältränad nu när jag kämpar så mycket. Personligen tror jag nästan det. Den senaste veckan har jag verkligen varit sysselsatt från 07:00-19:00, med vissa pauser i och för sig, lyft tungt och varit igång och rört på mig. Dessutom så har jag bara ätit hemlagad mat och ingen McDonalds, kinesisk mat eller något liknande - och detta tillhör inte vanligheterna för att vara mig. Dessutom så har jag slutat med socker i kaffe, eftersom det inte serverades till en början. Så där vande man sig. Inte heller har jag ätit någon form av godis eller choklad sedan jag gick av flyget i Reykjavik. Vad tror ni, kommer jag bli FIT på två månader på Island? 

Tidig arbetsskada, eller?

Datum: 2011-05-06 Tid: 22:29:00 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Eftersom jag mockar till 30 hästar dagligen så ser jag massor med skit, gödslen, avföring - kalla det vad ni vill! Men igår när jag lade ett öga på skottkärran så såg jag helt plötsligt inte bara gödsel. Jag såg konst! Miljontals färger visade sig helt plötsligt. Blodrött, vinrött, rött, olika nyanser av orange och gult, neutral spånfärg, ett flertal olika färger och nyanser av brunt och grönt. När jag stod där och tittade och till slut kom på mina egna tankar så fick jag en lättare chock. Är detta en tidig arbetsskada? Har ni någon gång tidigare upplevt detta?

Mer häst än människa?

Datum: 2011-05-06 Tid: 08:00:00 Äventyr på Island! / 5 Kommentarer

Ja, som rubriken lyder så har jag börjat fundera lite på hur mitt liv egentligen ser ut. Med mycket eftertanke och fundering så blir jag alltmer osäker på vem, och framförallt på vad jag är! Jag tror nämligen att jag genomgår någon sorts förvandling, och resultatet kommer troligen att jag blir en Islandshäst. Och då undrar ni givetvis hur jag kom fram till detta? Men hör på det här! Jag har spån på golvet i mitt rum, och jag har hö i min hårborste. Mina numera vardagskläder består av stall- och ridkläder och eventuellt joggingställ på den lilla tid jag tillbringar i huset. Sminket är orört och detsamma gäller min så gott doftande parym. Mitt hår är ständigt ruffsigt och ögonbrynen växer sig vilda! På min vakna tid så tillbringar jag flest timmar i stallet eller runt omgivningarna, och en stad har jag inte sett på sju dagar. Jag börjar bli väldigt rädd här, och jag behöer kloka svar! Så vad tror ni läsare, håller jag på att bli en häst?

Videoblogg, ett alternativ?

Datum: 2011-05-05 Tid: 19:00:00 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Jag har funderat lite på att eventuellt göra en och en annan videoblogg. Vad tror ni om det, kan det vara ett alternativ? Det finns ju både fördelar och nackdelar med det. Den värsta nackdelen är att videon kommer att filmas med min grymt dåliga mobiltelefon, så kvalitén kanske inte blir den bästa.. Men ja, vad tror ni? Finns bara intresset så kan jag nog få ihop en liten videoblogg.

Två hästrymningar på en förmiddag!

Datum: 2011-05-05 Tid: 17:25:36 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Det har blivit väldigt händelserikt sedan jag kom till gården Ysta-Gerði. Med det menat: helt plötsligt rymmer alla hästarna! Haha, nej men skämt o sido. Men under tre dagar så har hästarna rymt tre gånger. Bara nu idag så blev det två hästrymningar. Vi har nämligen byggt ut flockens hage, och det tycker hästarna är stört skönt, med lite extra utrymma och extra gräs. När jag upptäckte den första rymningen så var det bara ett fuxsto som kommit ut, så henne fångade vi in väldigt smidigt. Nästa rymning upptäckte jag vid ett av hingstbytena - och då stod hela flocken utanför staketet! Så det blev en ombyggnad vid staketet kan ni tro, så nu hoppas jag att det inte blir fler hästrymningar. Åtminstone inte fler idag..

Två av favoritbilderna..

Datum: 2011-05-05 Tid: 09:00:00 Äventyr på Island! / 7 Kommentarer

Som jag ej tidigare visat. Fuxbläsen kallas detta stoet, som verkligen blir bra på bild! Bilderna är nästintill identiska, haha! Men ändå. Visst är hon vacker? Favoritbilden är den tidigare bilden som är visad på henne. Ni kan knappast ha missat den. När ni läser detta så är jag mest troligen ute i stallet & arbetar hårt, hårt, hårt! Hoppas ni har det bra för övrigt!

Vardagen här på Island..

Datum: 2011-05-04 Tid: 22:33:28 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Vardagen här på Island är i princip densamma som den var igår. Fast lite mindre händelserik, tack och lov. Visst är det roligt när det uppstår nya situationer, men gårdagen var lite överdriven - tycker ni inte? För övrigt så har jag det helt OK. Men smärtorna sitter kvar där dom ska. Jag blev överlycklig när jag vaknade imorse utan någon värk i fötterna. Men tror ni att det höll i sig länge? Nej. Lagom till lunch så kunde jag knappt gå igen. Jag vet, jag gnäller väldigt mycket för att prata om min dröm. Men när man är van vid att mocka en box max fyra dagar i veckan, om ens det, så är det jobbigt att mocka till 30 hästar!

En annan god nyhet är att jag fick rida idag igen! Åh, jag blir verkligen glad när jag får göra det. Det liksom piggar upp mitt i arbetet, och man får mer ork och vilja till att fortsätta. Hästen jag fick rida var Homi, den första hästen som jag någonsin satte upp på, här på Island. Han är fortfarande min favorit av de två jag suttit upp på. Lalli berättade att han är en av de äldre hästarna som finns i stallet. Om jag inte minns fel så står det bara tre hästar som är över fem år. Homi är runt femton år gammal, och troligen äldst.

Just det! Det viktigaste jag måste berätta är att jag kommer att få ledigt en dag i veckan. Häligt! Det kommer verkligen att behövas då jag känner att min kropp måste vila upp sig efter denna överansträgning till arbete, haha.

Bilder från idag & igår!

Datum: 2011-05-03 Tid: 23:00:00 Äventyr på Island! / 8 Kommentarer

Min kamera vill verkligen inte få till några bra bilder, tyvärr! Men jag kämpar på. Vill ni veta mer om någon av hästarna så är det bara till att hojta. Och snälla ni, ha tålamod med väntan på svar på kommentarerna. Jag är för det mesta dödstrött när jag kommer in från stallet och alla sysslorna.

Händelserik dag, med två ridturer!

Datum: 2011-05-03 Tid: 22:15:49 Äventyr på Island! / 0 Kommentarer

Det har verkligen varit en händelserik dag här på Island! Både positivt och negativt. Det hela började med att jag försov mig, och ni kanske kan sätta er in i min situation? Vilken panik & rädsla som for rätt igenom mig när jag insåg att jag var en hel timme försenad. Tur i oturen så hade varken Sara eller Lalli heller kommit upp, så ingen kommenterade min försovning. Persobligen tycker jag att jag hade en bra anledning till försovningen, men den behövde ju aldig förklaras. I vilket fall som helst, detta hände: Jag vaknade omkring 06:00 på morgonen och insåg att min mobil var i tre delar. Alltså själva mobilen, batteriet och skalet la på golvet. Jag förstod att jag var tvungen att sätta ihop röran och starta telefonen, och det gjorde jag. Men jag valde aldrig "telefonläge" eller "flygplansläge", och därför ringde inte alarmet. Som sagt, tur o oturen! Men nu ska jag hädanefter lägga mobiltelefonen på golvet!

Det andra missödet upptäckte jag när jag var på väg ut med en av hingstarna till hagen. Då stod fölen i en klump långt bort från deras egna hage! Oh jädrar vilken fart det blev på mig, in med hingsten igen för att meddela Lalli om vad som hänt. Dock så var det bara jag som hade panik, och det hela slutade med att Lalli satte ihop hagen medans jag vallade in dom. Inga större problem.

Bortsett från mina vardagliga sysslor jag har här på gården så har jag fått rida. På två uteritter! Först så fick jag rida ett skimmelsto vid namn Silfri-någonting, men går under namnet Fitastelpa (eller något liknande) av Sara och Lalli eftersom dom tycker att hon är tjock och otränad. Efter det så bad Lalli mig till att göra i ordning Homi, den bruna vallacken jag red igår. Först så trodde jag att det inte var jag som skulle rida, men där hade jag fel. Det var jag som skulle rida honom, idag igen. Jag har verkligen kärat ner mig i den hästen! Han har väldigt mycket energi, vilket jag kände på extra mycket idag.

Nu är klockan 20:15 och arbetet är klart för idag. Det känns verkligen skönt. Så snart ska jag till sängs. Tack till er underbara som tipsade om vart man kan förminska bilder! Det kommer ett gäng bilder senare.

Min första uteritt på Island & en bild!

Datum: 2011-05-02 Tid: 22:31:37 Äventyr på Island! / 4 Kommentarer

Som rubriken lyder, idag tog jag min första ridtur på Island! Det var grymt härligt och nästan en oförklarlig känsla jag fick. Jag fick rida hästen Homi som är en äldre bedömd häst som nu är vallack. Personligen tycker jag att han är jättefin, ganska liten men robust med mycket man och svans. Den förra stalltjejen, Annika, verkade dock inte tycka om honom lika mycket som jag gör och beskrev honom som ”en arbetshäst som är tråkig”. För mig var det helt tvärtom! Han var pigg och man fick hela tiden vara uppmärksam på tempoändringar och så vidare, då han gärna ville öka.

Senare så avslöjade min.. Ja, vad ska jag kalla henne egentligen. Sara, chef/arbetsgivare att hon hade valt just honom för att han är svårriden. Men som tur var så blev jag godkänd och hon sa att det såg jätte bra ut. Då blir man faktiskt stolt. Visst förstod jag att dom ville se vad jag kunde, men väl på hästryggen så tänkte man inte på det. Just då var det bara häst och den speciella naturen man såg.

PS! Ursäkta den hemska bildkvalitén. En tjej ska hjälpa mig att förminska dom senare. Fler bilder ska läggas ut, men som sagt. Att förminska bilder i PAINT ger inget vidare resultat.

Det är stor skillnad på hästhållning!

Datum: 2011-05-01 Tid: 22:30:00 Äventyr på Island! / 2 Kommentarer

Som jag förstod så skapade mitt arbetsschema lite utropstecken, men det hade jag nästan räknat ut själv. Denna rubriken är något som jag kommer att ta upp senare fram över, när jag har lite mer ork i min kropp. Då hade jag tänkt förklara vad jag har hört och fått lära mig just om hästhållningen, men jag tycker att det känns lite tidigt att yttra sig redan.

Som det ser ut just nu så finns det bara en hingst-hage som man kan använda och bara en större hage som resterande hästar kan använda. Därför har det blivit en tillfällig lösning att dela upp det större antalet i tre grupper och dela upp timmarna som finns att ta till vara på, vilket är mellan 07:00-19:00. Resterande hingstar får dela samma tid i en annan hage, och just därför står de inte ute så länge. Detta är absolut inget jag stöder - men ni kommer att märka att det är väldigt mycket som skiljer sig från den svenska hästhållningen. Jag kommer att vara brutalt ärlig med den informationen. Men om ni någon gång ska resa till Island, så är det bra om ni är anpassningsbara, även i sinnet. Personligen fick jag mig mer eller mindre en chock.

Men nu är klockan 20:30 och jag är nyduschad och ren. Åh, vilken härlig känsla! Dock så är jag så trött, och har en ganska jämnt fördelad smärta i hela kroppen. Fötterna är värst! Så därför ska jag bege mig till sängs.

Favoriten på bild & arbetsschemat!

Datum: 2011-05-01 Tid: 13:28:55 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Efter effektivt arbete så har jag en paus! Nu inväntar jag rätt tidpunkt för att göra ett hingstbyte (in- och utsläpp) och hämta in Pípar, en favorit.

Schemat så som det ser ut nu:
07:00 Morgonfodring
09:00 Utsläpp för första flocken, 6 hästar. Utsläpp för hingst.
10:20 Insläpp för första hingsten. Utsläpp för andra hingsten.
11:40 Insläpp för andra hingsten. Utsläpp för trejde hingsten.
11:45 Insläpp första flocken. Förberedning & lunch-fodring.
13:00 Utsläpp för andra flocken, 6 hästar. 
           Insläpp för tredje hingsten, utsläpp för fjärde hingsten. 
14:20 Utsläpp för tredje hingsten, utsläpp för fjärde hingsten.
15:40 Utsläpp för fjärde hingsten, utsläpp för femte hingsten.
16:00 Insläpp för andra flocken, utsläpp för tredje flocken.
16:50 Insläpp för fjärde hingsten, utsläpp för femte hingsten.
18:00 Insläpp för femte hingsten, utsläpp för sjätte hingsten.
19:00 Insläpp för sjätte hingsten. Kvällsfodring.

Sen är det mockning där emellan & till att ta ut fölen. Det är väldigt mycket spring på grund av in- och utsläppen.

 

Morgonfodringen avklarad!

Datum: 2011-05-01 Tid: 09:50:12 Äventyr på Island! / 6 Kommentarer

Klockan är 07:50, isländsk tid och morgonfodringen är avklarad. Det innebär att 30 hästar har fått sitt morgon hö och så även fåren. Något som är ganska jobbigt med islänningarna är att dom inte har ett exakt mått på vilken mängd varje häst ska ha, utan den ska ha "lite lagom". Men vad är egentligen det? Haha! Så nu har jag i två dagar kännt och försökt lära mig vad "lite lagom" är för mängd i hö. Jag har inte fått kläm på det än, men det kommer. Nu blir det frukost och sedan bär det av till stallet igen för utsläpp av hingst och första flocken, och mockning till respektive boxar - vilket blir sammanlagt sju boxar. Härlig sysselsättning en söndag!

Det ser ut som att denna dagen kan komma att lätta upp lite från allt det grå, det betyder givetvis fotografering. Så vi kan ju hoppas på att det blir blå himmel här borta på Island, för jag vill så gärna visa er mer av omgivninarna och lite av hästarna.