Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Synpunter & funderingar till er med häst

Datum: 2011-10-03 Tid: 17:15:34 Om mitt hästliv / 22 Kommentarer

Här sitter jag och drömmer mig bort med tankarna om det hade varit att ha en egen häst. Jag är inte en av dom som fått sin dröm uppfylld och fått sin första egna häst av sina föräldrar, som så många av er där ute fått. Nu menar jag inget illa, ni har säkert förtjänat er häst av någon anledning. Anledningen till att jag inte fått någon (usch vad det ordet låter hemskt, att få - man känner sig bortskämd) häst är för att mina föräldrar aldrig haft intresset och inte ekonomin för det. Kanske så hade jag fått en häst om ekonomin funnits, men jag vet inte. Jag tror att det handlar mycket om en princip sak också, att an ska förtjäna det. Och om man verkligen förtjänar något så har man (enligt mig) arbetat och slitit hårt för att tjäna ihop sin egen budget som räcker till en häst.

Så till er med häst: hur gjorde ni egentligen? Hur lyckades ni övertala eran föräldrar? Det jag lyckats med är att övertala och även bevisat för mina föräldrar att jag är en duktig ryttare och seriöst i ridsporten och därmed fick jag till slut en foderhäst under en period, och alltid fått rida för instruktör med jämna mellanrum. Det är vad jag lyckats med. Haha! Men sen undrar jag också. Hur tar ni er tid till er häst? Det är ju så mycket ansvar, och man har också mycket annat som man måste göra; skola/arbete och så vidare. Och hur mycket kostar det för er? Hur gör ni så ni har råd? Arbetar ni eller är det faktiskt så att det är föräldrarna som betalar? Skriv gärna eran åsikter!

Susanna

svar: hon är världens snällaste!

jo jag vet ^^ jag jobbar på det, pga balansen jag sitter sådär o sitter bättre med sadel också x)

Datum: 2011-10-03 Tid: 17:32:51
Hemsida: http://susannawestman.blogg.se/
Sara

Svar Bilduppdatering: Ja, de är rätt coola 83

Datum: 2011-10-03 Tid: 17:36:15
Hemsida: http://shireponny.blogg.se/
tilda

Jag fick "min" häst när jag var 15 år. Hade då ridit i ca 10 år och hästar har alltid varit mitt enda intresse och det har jag visat oxå, haha ;) min mamma är oxå intresserad så vi köpte Syrpa fatt dela på, o ett år senare köpte vi en till häst. Har aldrig gjort något speciellt för tt förtjäna om man säger så, men jag sköter skolan ordentligt, hjälper till mkt hemma osv. Kravet för en häst var väl dels att skolan alltid går först o att jag skulle hjälpa till ännu mer hemma o sköta mig i övrigt, vilket jag alltid gjort. Sedan hjälper jag till att betala foder, utrustning m.m, men teoretiskt sätt så är dt mammas häst som jag rider varje dag ;)

Datum: 2011-10-03 Tid: 17:52:53
Paulina

Vad tycker ni om det nya licenssystemet? För mer information se min blogg och kommentera gärna vad ni har för tankar om det!

Datum: 2011-10-03 Tid: 18:47:40
Hemsida: http://fotopaulina.blogg.se/
Paulina

Hej!

Jag förstår vad du menar, men kanske är foderhäst ett bra alternativ? Detta kanske låter lite klyschigt, men om det är menat kommer du få en häst! Jag lovar att det kommer dyka upp ett perfekt tillfälle och tänka på att det finns så många olika möjligheter!

Datum: 2011-10-03 Tid: 18:49:58
Hemsida: http://fotopaulina.blogg.se/
Susanna

Svar: "bakgrunden" bakom motivet är långt bort, då blir det oskärpa bakom motivet C:

Datum: 2011-10-03 Tid: 18:50:34
Hemsida: http://susannawestman.blogg.se/
nathalie uden

Tack så jätte mycket :D har egentligen väldigt lockigt / mkt självfall ;)

Datum: 2011-10-03 Tid: 18:53:14
Hemsida: http://nathalieuden.blogg.se/
P

Sv: Nej det förstår jag också! Om man brinner för hästar, så mycket som du verkar göra tror jag att du kommer att njuta av att få en egen häst. De som tenderar att få allt verkar till slut tröttna! Jag lovar att du kommer att hitta någon bra häst, även om det känns långt bort. Mitt liv har tagit en rejäl sväng och nu har jag fina saga :)

Datum: 2011-10-03 Tid: 20:33:56
Hemsida: http://fotopaulina.blogg.se/
P

Jo, jag har faktiskt precis fått frågan om jag vill ta henne på foder.

Har varit en ridskoleryttare, ridit dressyrhalvblod samt ridit in flertal hästar. Men då hästen jag ridit/haft på foder sålts och ena blivit utdömd så fick jag leta efter nytt. Då fick jag kontakt med en gård som hade islandshästar. Så jag kom dit och fick prova att rida ganska många hästar ett par veckor. Sedan blev jag frågad om jag ville testa på Saga. Ägaren hade blivit avsläng flera gånger och dagen innan hade de gått omkull. De visste inte riktigt vad de skulle göra med henne. Så jag testade henne och vi passade otroligt bra tillsammans. Ingen hade innan kunnat rida henne på riktigt, men nu är vi sammansvetsade och ska ut och tävla om två veckor. Liten solskenshistoria kan man ju säga :)

Datum: 2011-10-03 Tid: 20:57:54
Hemsida: http://fotopaulina.blogg.se/
Nellie A

Vilken fin blogg du har :)

Min mamma har alltid varit hästintresserad och vi skaffade den första hästen till familjen när jag var tio, men det var ju självklart min mamma som hade honom medan jag ficka rida och pyssla med honom. Det var en islänning på 24 år som hon hade skött några år innan han blev till salu.Jag har haft hästar runt om kring mig hela mitt liv, ridit på ridskola, ridit kompisars hästar, haft medryttarhästar osv men det var först när jag var 16 som jag verkligen fick min egna häst (ett år sedan). - Då endast pga att det var just den hästen, annars hade jag nog inte fått någon. Jag hade då varit medryttare på honom i över 1,5 år och samtidigt haft honom som min men gratis.Jag får hjälp med pengar till det hästen liksom "lever på" dvs stallhyra, hovslagare, hö osv men bidrar även där med mycket egna pengar från studiebidraget. Jag får liite pengar från över och det får jag använda till om jag vill ha någon ny utrustning till honom, lika mycket som jag får använda det till att köpa kläder till mig själv.Mina kompisar som har hästar åker runt och tränar/tävlar varje vecka eller åtminståne varje månad. - Det är bland annat sådant inte jag har råd att göra. Jag anser inte mig själv som bortskämd, jag lägger iprincip alla pengar jag har på min häst, lite synd bara när vissa i ens närhet tar tävlingar, träningar och att få allt man pekar på som en självklarhet. Jag har verkligen inte mycket pengar över i slutet av månaden när hästen är betald, men samtidigt är det jag som har valt att ha honom och faktiskt skulle jag inte byta honom mot något annat i världen.Mvh Nellie, stolt nordvenskägare sedan ett år tillbaka. :)

Datum: 2011-10-03 Tid: 23:29:56
Hemsida: http://trulsirullsi.blogg.se/
P

Japp, en äkta Islandshäst :)

Datum: 2011-10-04 Tid: 13:32:26
Hemsida: http://fotopaulina.blogg.se/
Jennifer

Din design & header är sjukt snygg!

Datum: 2011-10-04 Tid: 18:52:03
Hemsida: http://jennifergingtorp.blogg.se/
Mikaela

Jag fick häst för att mina föräldrar delar samma intresse. Från början var det inte meningen att jag skulle få en egen utan att jag skulle dela med min mamma. Dock var den hästen för svår för mig så då fick jag en helt egen.Under tiden jag har pluggat så har mina föräldrar betalt det nödvändiga. Har jag velat tävla och rida lektioner har jag fått betala det själv.

Allt eftersom inkomsten växt har jag fått ta över kostnader. Nu har jag egen ekonomi och får betala allt själv.Ja allt handlar om prioriteringar. Vissa saker får man välja bort om man har häst. Försöker börja jobba tidigare på morgonen för att få extra tid på kvällen mm.

Datum: 2011-10-05 Tid: 22:51:26
Hemsida: http://svippostina.blogg.se/
malin

jag fick min första häst när jag skulle fylla 13.

Innan dess hade jag haft medryttarhästar och jag hade visat att jag var redo för en egen häst! jag har i och för sig haft rätt tur då min mamma är hästintresserad men rider inte själv. Hon skjutsar mig till tävlingar och är till stor hjälp men det handla om att prioritera. Jag väljer heller att köpa nya saker till min häst än till mig själv. jag försöker hjälpa till med så mycket som möjligt i mitt stall så jag kan tjäna pengar.

16 år och tävlar med min islandshäst!

Datum: 2011-10-06 Tid: 12:17:11
Hemsida: http://icelandicshowjumping.blogg.se/
Emelie

Jag fick mina första hästar av mamma, då betalade hon allt. Eller faktiskt så betalade jag mer än hälften av inköpssumman på hästen (jag var 12 år och redan ekonomisk). Men allt annat stod mamma för. Hon red själv då och hade häst, så det kom lite naturligt att jag också skulle ha en då jag gått på ridskola många år innan."Nu för tiden" eller vad jag ska kalla det? Köper jag i alla fall de hästar jag vill ha själv, jag begär inget från mina föräldrar. Jag betalar allt som har med hästen att göra. För tillfället har jag en häst men letar efter en till då jag är van att ha minst 2 hästar så just nu känns det väldigt tomt och som om jag har huuuur mkt tid som helst över.Jag jobbar så jag har råd men jag pluggar också så det är fullt upp =) Men jag är otroligt duktig på att prioritera och vara ekonomisk. Slösar väldigt sällan pengar och ser alltid till att ha den summan som måste betalas varje månad PLUS lite till för säkerhetens skull om det skulle hända något.Ang tiden så prioriterar jag som sagt, hästarna går före allt och jag är hos dom varje dag. Det går åt mycket tid och pengar men det är en livsstil =) Det är så jag vill ha det och jag trivs med det.

Datum: 2011-10-07 Tid: 21:46:36
Hemsida: http://semlur.blogg.se/
Emelie

sv: Islandshästar går under kategorin ponny för min häst, han gillar dom inte heller :( Han har gått tillsammans med 3 islandshästar i hagen förut, 2 av dom var i högre rang än honom så de hade han respekt för. Men den 3e islandshästen avskydde han och kunde vara riktigt elak mot den ifall den var på fel plats vid fel tid.

Datum: 2011-10-08 Tid: 14:09:04
Hemsida: http://semlur.blogg.se/
Linda

Jag fick aldrig heller någon häst, alla mina vänner däremot fick både det ena och det andra, hästar, ridläger, ridsaker mm. En annan fick nöja sig med en dyr ridskola liksom och ett ridläger någon gång ibland.

För min del var jag en av de mest hästintresserade av mina vänner och idag gav ju det verkligen bevis också, så det kändes alltid lite orättvist att en annan levde verkligen för hästar men

hade inga föräldrar (trots god ekonomi) som förstod eller ville lägga ner pengar på en häst medan mina vänner som inte hade ett sånt enormt intresse för hästar fick de dom i princip pekade på.Idag har jag två egna! Det är dyrt men jag har en underbar sambo plus att vi har haft hästarna hemma på gården och har eget hö, så det underlättar ju mycket för plånboken. Nu har jag min lilla islänning inhyrd på ett stall och den här månaden har hon kostat mig nästan 6000!! Fast då är behandling och försäkring inräknad.Hemma kostade hon 900 varannan månad om man tar bort behandlingar och försäkring, då räknar jag endast hovslagare. Men visst det blir ju lite mer med de saker som behövs lite nu och då, kanske någon kurs o.s.vDatum: 2011-10-12 Tid: 17:07:18
Hemsida: http://mittangsull.blogg.se/
Sara

Jag fick aldrig någon häst.

När jag var 18 tog jag mina sparpengar och köpte mig en unghäst (då jag inte hade råd med så mycket mer..) Gjorde praktik på en hästgård och fick hjälp när det var dags att rida in honom :) Jag har alltid betalat själv.. nu pluggar jag på högskola och får CSN pengar.. och innan jobbade jag :) men när jag gjorde praktik fick jag ha honom gratis. Det var sagt att jag bara skulle betala hans foder, men i slutändan behövde jag det inte då jag slet i det där stallet och jobbade helt enkelt ihop allt. När jag ibland hade tajt med pengar och lite jobb så fick jag jobba av stallhyran :)

Datum: 2011-10-15 Tid: 20:16:00
Hemsida: http://www.saraaandersson.devote.se
Alva

Jag fick min häst av min pappa när jag var femton år, och då hade jag hållit på med hästar i ungefär tio år så mina föräldrar ansåg att jag var redo för det. Det är även mina föräldrar som står för stallhyra, hovslagare, lektioner och tävlingar. Dock får jag ju såklart köpa alla prylar själv.:)Det här med tiden är ibland svårt att hinna med då jag går andra året på NV, vilket medföljer en hel del plugg, men jag prioriterar hästarna och skolan framför annat, så det fungerar. Kram!

Datum: 2011-10-16 Tid: 16:02:21
Hemsida: http://islandsheestar.blogg.se/
Julia

Min första egna häst, Zinyett ox, köpte jag när jag var 16 för samtliga sparpengar :)Herkules som jag har nu, köpte jag för pengarna jag tjänade ihop i Norge.

Datum: 2011-10-16 Tid: 16:54:02
Hemsida: http://hastligheter.blogg.se/
ullis

ojoj jag kan förstå din bitterhet i att inte "få" en häst av sina föräldrar jag har själv vart den tjejen. Mina föräldrar sa hela tiden "när du blir äldre då ska du få en häst". Äldre blev jag men ingen häst fick jag. Så jag gjorde slag i saken själv, jag sparade pengar, alla pengar jag fick från sommarjobb och i julklapp sparade jag. När jag hade fått ihop en bra summa så slutade jag med allt som heter hästar. jag red inte på 1 ½ år. Det gjorde skit ont i mig men jag sparade otroligt mycket pengar på det. Jag såg till att ha ca 30 kr utöver vad själva hästen kostade, för att ha råd med stallhyra, täcken å allt vad man behöver till en häst. veterinär och försäkring. jag är otroligt stolt över att jag själv lyckats spara ihop och köpt min egna häst och det tycker jag du också borde göra. Det är finare att ha sparat ihop till sin egna häst än att ha "fått" en häst av mamma och pappa om jag får säga det själv. Jag är student och har inget extra jobb men jag lägger ner alla mina pengar på min häst. Det går inte att gå å köpa nya kläder varje månad om man vill ha en häst. Så jag fick ingen häst utan fixade en själv! Lycka till! För mig kostar det ca 4000 kr i månaden att ha häst! då räknar jag staööhyra hovslagare och vet. jag tror inte att man kan tjata eller övertala sina föräldrar till att köpa en häst...

Datum: 2011-12-06 Tid: 17:48:45
Hemsida: http://austri.bloggplatsen.se/
Erika

Jag övertala pappa att ge mig en chans att visa att jag är redo o att jag klarar av att ha häst. :)Så skaffade foderhäst.

Efter att ha pratat mycket med hon jag red hos.

Fått tips på vad jag ska ha för krav osv.Och när väl dagen var inne, tog jag de ansvar jag lovat.

Och sen dess har de rullat på.. o blivit bättre & bättre. :)

Datum: 2011-12-11 Tid: 20:49:56
Hemsida: http://eriikapettersson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback