Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Islandshästens Dag 2012!

Datum: 2012-03-28 Tid: 18:45:00 Om mitt hästliv / 15 Kommentarer
Islandshästens Dag 2012, i Helsingborgs ridhus anordnas varje år av Islandshästföreningen Gandur. Det utlovas show och tävling för både islandshäst-folk och för andra som är intresserade av att komma & se en heldag full med Islandshästar! Programstart var klockan 13:00, och publikinsläpp 12:30. I programet så stod bland annat showpass, landskamp mellan Sverige, Danmark, Finland och Island och elitklass för ungdom & vuxen på schemat. Alltså så utlovades det en hel del snygga Islandshästar på ridbanan! Men för mig så började dagen ännu tidigare, redan 09:15 så stod jag på plats i stallet, då jag var hästskötare till Emma Snygg som skulle delta i Lätt klass med sin häst Vakri-Faukur från Kvarnbacka gård. Väl där så satte vi igång med förberedelser inför den stora dagen. Faukur skulle borstas av ordentligt från topp till hov, och snyggas till ordentligt. Men det hela gick väldigt smidigt och det blev inga komplikationer. Men mer om min dag som hästskötare kommer i ett annat inlägg, nu skall det fokuseras på Islandshästens Dag 2012!

Jag och Emma kom tillbaka till Helsingborgs ridhus lagom till showpassen! Och vilken fart det var, alla deltagande var verkligen helt underbara och duktiga på sitt sätt. Framförallt så tycker jag att alla är värda ett pris då de har modet att ställa upp! Hästarna skulle springa igenom en port i ena änden av ridhuset, genom ridhuset för att visa upp showpass och ut genom en port, vilket var lite läskigt för hästarna. Men som tur så tog sig alla igenom, och ingen häst vägrade att gå igenom. Det var iallafall häftigt att se!

 

Dagen fortsatte med lite show & kadriljuppvisningar. Min absoluta favoritshow under dagen var när Hinrik "Hinni" Sigurdsson gjorde en uppvisning med en superflott häst! Man såg hur väl han red - och vilken kontakt han hade med sin häst, då han kunde släppa tyglarna och hästen gjorde en snabb halt oavsett från vilken gångart han begärde halten. Under ungefär halva uppvisningen så tog han av hela tränset då han fortfarande satt på hästryggen i tölt och slängde det på marken. Vilken syn! Tydligen så utlovar Hinni att han kan få vem som helst till att rida utan tyglar med hjälp av hans träning. Jag och Marika (Faxis ägare) var helt sålda, och kunde inte sluta titta på honom. Och så fort vi byggt upp lite muskler på Faxi så ska Marika börja träna för honom. Något avsundsjuk är jag, men jag kommer givetvis följa med varenda gång för att titta på, eftersom man lär sig otroligt mycket av det med.


En annan het uppvisning var när åringarna skulle visas. In kommer det en pojke ridande på en skäckhingst, och en bil som kör ett stort släp. När väl släpet öppnas så springer det ut ett tiotal åringar - och inte nog med det! Även en man kommer utridandes från transporten på en jätte flott häst! Tillsammans så vallade mannen och pojken fölen så att det blev lite fart i dom små! Det var en riktigt grym syn, vilket fick mig att tänka tillbaka på Island när vi vallade hela hästflocken med hjälp av bilar och häst! Det var fräckt. Något som var lite synd var att pojken åkte av sin häst, i en väldigt snäv sväng i full galopp. Men det gick super ändå!


 

Mina favoritgrenar under dagen var helt klart showpass och landskampen. Och även ovanstående uppvisningar. I landskampen kämpar landslagen om äran och av 40 000 kronor. Denna vinst har sporrat länderna till att skicka att skicka spännande lag, alla med målet om att ta hem förstapriset! Lagen består av ett 4-gångsekipage, ett femgångsekipage, ett T2 ekipage och ett T1 ekipage. Minst ett av ekipagen i laget måste vara ett ungdomsekipage. Resultat i lanskampen var följande: Första placeringen tog Danmark, och andraplaceringen gick till Sverige. Tredjeplaceringen gick till Island och slutligen tog Finland hem fjärdeplaceringen.

 

Det var otroligt snygga hästar som deltog, och man fick nästan ont i magen av att bara sitta och titta på. Man ville ju ha varenda en av dom. Om man bara vore rik, så man kunde köpt sig en superflott häst! Men, nu är man inte det - och inte ens föräldrar heller.. Tur att det då & då kommer sådana här arrangemang, så man åtminstone får se hur snygg en Islandshäst kan vara! Hur kraftfull galopp hästen har, hur vackert en häst kan dansa fram i tölt - och hur många olika modeller av Islandshäst det egentligen finns!

 

 

Fotografen under dagen var Mona Pihl, och jag tackar henne för att jag fick låna några av hennes bilder till detta inlägget. Varenda bild är länkad till hennes hemsida. Den 25 mars 2012 var det Islandshästens Dag i Helsingborgs Ridhus.

En snabb förmiddag i stallet.

Datum: 2012-03-28 Tid: 17:30:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Jag är egentligen en människa som är inställd på fel dygnrytm, och är alltså mestadels vaken om eftermiddagar till sena kvällar. Detta är för att jag väldigt ofta arbetar nattpass på mitt arbete. Jag vill vara den som kan vakna tidigt, och ändra om sin dygnsrytm på en dag. Men det är jag inte.. Men för ovanligheternas skull så kom jag upp i tid idag!

Snabbt så beslutade jag mig för att ge mig av till stallet direkt, och drog på mig stallkläderna och försvann ut genom uterdörren med en banan och en flaska vatten i handen. Det var rätt fint väder, med det blåste på en del. På bussen så bestämde jag mig för att ta en liten skrittrunda bara, och göra min debut barbacka på Faxi. När jag kom in till stallet så stod hästarna fortfarande och åt frukost.. Så jag tog ut en del av frukosten till Faxi, så att han fick äta medans jag borstade honom. När jag väl satt upp så kände jag hur omusklad Faxi faktiskt är, och även är att han är något för smal.. Detta är ett problem vi är medvetna om, och håller på att arbetar med. Faxi var pigg poch framåt som vanligt - även om han har en ganska långsamt skritt. Dock så var han lite "tittig", men det kan ju bero på att det blåste en del.

Efter skrittrundan så satte jag igång med morgonmockning. Vi brukar mocka en gång på morgonen, för att sedan underlätta arbetet för kvällsmockningen. Jag har egentligen ingen dag ännu som är min arbetsuppgift dag i stallet, i och med att jag arbetar som jag gör. Men när jag är i stallet så hjälper jag självklart till! Just nu så är vädret inte så himla bra.. hade nämligen planerat att åka till stallet nu mot kvällen igen. Vi får se hur det blir med det.

En dag med världens finaste Faxi!

Datum: 2012-03-27 Tid: 22:00:00 Om mitt hästliv / 7 Kommentarer
Vädret här i nordvästra Skåne var helt enkelt super för en stalldag. Till stallet kom jag till på eftermiddagen, men vårsolen lös ändå på, och värmde rejält. Hästarna stod inne i lösdriften, och jag var nästan sugen på att stänga ut dom i hagen så att dom också skulle njuta av solen! Men det gjorde jag ju såklart inte.. Vill hästarna vara inne, så är det ju klart att dom får det. Faxi kom faktiskt fram till mig och hälsade - mysigt, eller hur?! Även om jag inte känner denna valack fullt ut så känns det som att det kommer att fungera mellan oss.

Jag hade inte speciellt bråttom i stallet, så jag tog det lugnt och borstade Faxi hur länge som helst.. och med alla borstar såklart! Denna vinterpälsen ska bort, och jag ska kämpa! Men trots att jag kämpade på i över en timme så är det precis som att det finns en "daglig dos" av päls som går att få bort. Väldigt irriterande, men jag vet att detta är något jag kommer att få kämpa med i månader framöver.. Och ja, jag är så himla avundsjuk på er som rakar era hästar! .. Men å andra sidan är vinterpälsen väldigt mysig på vintern. Eftersom jag var så länge i stallet så hann resten av stallgänget dyka upp efter hand. Eftersom att Emma hade planerat in longering så bestämde sig jag och Marita för att ta en ridtur tillsammans. Vi tog en väg som jag inte hade ridit förr, så nu har jag lärt mig en ny ridväg. Faxi kändes pigg och framåt, så som han brukar. Dock så bråkade vi lite när jag begärde att han skulle flytta sig för skänklen, och han protesterade genom att öka takten. Då gjorde jag en halvhalt och försökte lägga in honom i ett tredjedels spår, eftersom hästar inte kan grisepassa i skänkelvikning. Dock slutade det inte bra, och jag fick fundera på vad det egentligen var det jag begärde av Faxi. Jag begärde alltså att han skulle gå i stilren tölt, när han inte har musklerna till det, samtidigt som vi bara bråkar. Jag kom på mig själv att det inte var okej. Det slutade med att vi avbröt ridturen för att jag ville rida lite i volter, i åttor och se så att han lyssnade för skänklen - och då också förflyttade sig ifrån den. Detta gjorde vi två gånger under uteritten, och andra gången kändes det riktigt bra.

Men någonting jag verkligen måste tänka på är att ta en sak i taget när jag rider. Och framförallt att ha tålamod med utvecklingssteg. Jag vill så gärna, men allting kan inte gå på en vecka. Detta är någonting jag måste inse. Vi sja utvecklas tillsammans, men det får ta den tid det tar. Och vi ska ha roligt under tiden! Just nu så är mina grundläggande mål att:
  • Träna Faxi att lyssna för skänklen, och förflytta sig från den i bland annat skänkelvikning och framdelsvändning.
  • Träna och bygga upp en snyggare och bättre muskulatur för att kunna utveckla tölt och en snyggare gångartsteknik.

Planer inför morgondagen!

Datum: 2012-03-24 Tid: 12:35:11 Om mitt hästliv / 6 Kommentarer
Imorgon så är det Islandshästens Dag 2012 i Helsingborgs ridhus. Detta är något som vi i nordvästra Skåne har sett fram mot hela året! Det utlovas show och tävling, marknad och lotteri. Dessutom så hänger jag med som hästskötare till Emma Snygg, som skall delta i tävlingen Lätt Klass. Det var alltså sex år sedan jag följde med som hästskötare till Islandshästens Dag, och då till Emilie Hansson. Det var tider det, då när alla mina Islandshästvänner var vid liv.. Men nu taggar jag, och hoppas att det kommer att gå super för Emma och Faukur. :D

En ridtur i tjock dimma..

Datum: 2012-03-23 Tid: 22:45:49 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer
Idag började min morgon tidigt, redan 07:30 var jag uppe (vilket faktiskt är tidigt för mig som ofta arbetar natt). Först så väntade ett arbetspass mellan 11:00-17:00 och därefter bar det av till stallet. Till synes var det fint väder, blå himmel och en härligt lysande sol! Men det varade inte länge.. Ju närmare vi kom hållplatsen där jag skulle av, desto tjockade verkade dimman bli. Väl på väg till stallet så mötte jag ägarinnan, då det var ett litet "krismöte" i stallet. I själva verket så handlade "krismötet" mest om hur utfodringen skulle ske.

Trots att klockan började bli rätt mycket så stod jag och borstade Faxi i nästan 30 minuter. Jag kan helt enkelt inte sluta mysa med den söta hästen! Han står stilla i stallgången utan att vara uppbunden och bara njuter. Då gör man ju samma sak själv, även om man sliter med vinterpälsen lite mer. Med en sorts ryckborste (som rycker/drar av vinterpäls), Magic Brush, rotborste och ryktsten kämpade jag för att slutligen tycka att jag var nöjd när man nästan hade kramp i armarna. Sedan var det bara på med reflexvästen, och sedan så blev det skritt på småvägarna i byn. Personligen så gillar jag inte att öka på asfaltsväg, så därav så blev det bara mysridning.

Dock så kommer asfaltvägen bli min bästa träningväg när tiden kommer för att töltträna Faxi. Han är nämligen en femgångare som inte töltat på det senaste året, utan istället grisepassat.. Dock så har han inte musklerna riktigt än för att börja begära tölt.

Mitt hästliv just nu & en mysritt!

Datum: 2012-03-22 Tid: 21:50:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Det känns som det ständigt skett förändringar i mitt hästliv sedan Blida och Eírikur blev sålda. Men som det ser ut nu hoppas jag att det förblir, då det börjar bli påfrestande med förändringar. Just nu så rider jag i ett stall bara ett par kilometer från min by, och detta är perfekt! Jag känner att stallet måste finnas i närheten av mig, så att det är lätt att ta sig dit så jag slipper tröttna på grund av pendling.

Stall Björkhälla, som det heter drivs av tre personer som valde att ta tag i ett gammalt stall och rusta upp det pga tråkiga anledningar i före detta stallar. Stallet håller på att renoveras och rustas upp fortfarande, men för tillfället så finns det en jättefin lösdrift med plats för omkring 6-7 hästar. Det finns planer på att det skall byggas box, fölbom och även sadelkammare. Jag tror att det kommer att bli superfint! Vid intresse kan jag även göra en liten uppvisning av stallet.

Hästen jag rider heter Kolfaxi från Bergshill, och är en 13-årig femgångare. Han kallas givetvis för Faxi, och utav det jag lärt känna av honom så är han en arbetsvillig pigg häst som är väldigt go och fin av sig. Dessutom så har han en stor stjärn mitt i pannan som gör så att han ser ut som världens charmigaste häst! Jag hade faktiskt varit i kontakt med han och hans ägare tidigare, då jag för väldigt länge sedan red en annan häst i samma stall som dom. I själva verket så blev jag uppringd av hans ägare, som undrade om jag var intresserad av att rida och sköta om hennes häst, då hennes tid inte riktigt räckte till. Jag blev självklart nyfiken då jag fick höra att det inte var speciellt långt från mig, och någon vecka senare så var det dags för provridning. Och där blev jag såld.. Så nu så rider jag honom tre dagar i veckan ungefär. Det finns mycket att arbeta med, men det kommer bara bli roligt att utvecklas tillsammans.

Det har hänt mycket sedan jag började rida honom. Jag har varit med på veterinärbesök, träffat hovslagaren och börjat fundera på privatridning och eventuell ridskola till sommar och höst. Just nu så återstår det bara att ha tålamod, och framförallt - att ha roligt med Faxi! Att inte sätta alltför mycket press på oss..

Vilken trevlig respons!

Datum: 2012-03-22 Tid: 19:45:00 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer
Ja, vilken trevlig respons jag fick från många läsare! Ni gör så att man verkligen vill komma tillbaka och återigen bli en aktiv islandshäst-bloggerska. Med det så har jag faktiskt bestämt att uppdatera här betydligt oftare än vad jag gjort den senaste tiden. Det är faktiskt så att jag egentligen har tiden att kombinera arbete, ridning, vänner och bloggandet. Men det blev inte riktigt så sist, så jag valde att lägga både häst och blogg på hyllan när jag tvärt slutade att uppdatera. Ett inlägg kan göras om detta, om någon är intresserad? ;)

Men så har jag lite planer på hur detta skall bli en fungerande vardagssyssla igen:
  • Först och främst så behöver bloggen en ny och fräsh layout. Just nu orkar jag knappt titta på den nuvarande. Vintern är över, och det räcker med allt som är grått! Även om den egentligen är rätt så snygg.. Eller är det kanske bara jag som är trött på mörkret?
  • Jag måste försöka ta tag i mig själv, och komma i underfund med vad jag egentligen vill göra i framtiden. Att arbeta på McDonald's är utvecklande, men inte speciellt stimulerande.. Jag funderar på att ta upp studierna och välja ett hästinriktat, kanske ridlärare..?
  • Mer häst & ridning på schemat, då det gör min kropp och sinne så otroligt avslappnad och harmonisk. Även sätta mer mål och press på utvecklande inom ridsporten. Allting blir så mycket roligare om man har mål att följa och klara av.

Vi får se hur allting kommer att gå, men just nu så är jag heltaggad! Har återigen börjat titta på hästrelaterade yrken utomlands (fy mig!) och drömmer mig bort.. Men för tillfället så räcker det med äventyr, då äventyret till Island kommer att hålla länge. Hoppas att ni läsare, gamla och trogna som nya tycker att detta kommer att bli intressant. Förresten, snart så kommer det en presentation på min nya medryttarhäst! Presentationen dröjer dock ett par dagar, lite längre kanske. Men det kommer ett par bilder på honom inom kort!

Funderar på att komma tillbaka!

Datum: 2012-03-14 Tid: 21:55:00 Om mitt hästliv / 7 Kommentarer
Som rubriken säger, så funderar jag komma tillbaka till ett aktivt bloggande. Det har hänt en hel del sedan sist, men jag funderar på om det är värt att lägga ner tid på detta? Att själv kunna berätta om hur det går för en inom ridsporten och uttrycka sig här inom hästblogg-världen är trots allt något som jag tycker är helt fantastiskt roligt! Det finns en hel del att berätta om (återigen) och jag kan knappt vänta med att berätta vad som hänt och vad som eventuellt kommer att hända.. Så, vad tycker ni? Har jag några läsare kvar?

Psst.. har dessutom börjat rida en ny islandshäst. Nyfikna? ;)