Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Islandshästens Dag 2012!

Datum: 2012-03-28 Tid: 18:45:00 Om mitt hästliv / 15 Kommentarer
Islandshästens Dag 2012, i Helsingborgs ridhus anordnas varje år av Islandshästföreningen Gandur. Det utlovas show och tävling för både islandshäst-folk och för andra som är intresserade av att komma & se en heldag full med Islandshästar! Programstart var klockan 13:00, och publikinsläpp 12:30. I programet så stod bland annat showpass, landskamp mellan Sverige, Danmark, Finland och Island och elitklass för ungdom & vuxen på schemat. Alltså så utlovades det en hel del snygga Islandshästar på ridbanan! Men för mig så började dagen ännu tidigare, redan 09:15 så stod jag på plats i stallet, då jag var hästskötare till Emma Snygg som skulle delta i Lätt klass med sin häst Vakri-Faukur från Kvarnbacka gård. Väl där så satte vi igång med förberedelser inför den stora dagen. Faukur skulle borstas av ordentligt från topp till hov, och snyggas till ordentligt. Men det hela gick väldigt smidigt och det blev inga komplikationer. Men mer om min dag som hästskötare kommer i ett annat inlägg, nu skall det fokuseras på Islandshästens Dag 2012!

Jag och Emma kom tillbaka till Helsingborgs ridhus lagom till showpassen! Och vilken fart det var, alla deltagande var verkligen helt underbara och duktiga på sitt sätt. Framförallt så tycker jag att alla är värda ett pris då de har modet att ställa upp! Hästarna skulle springa igenom en port i ena änden av ridhuset, genom ridhuset för att visa upp showpass och ut genom en port, vilket var lite läskigt för hästarna. Men som tur så tog sig alla igenom, och ingen häst vägrade att gå igenom. Det var iallafall häftigt att se!

 

Dagen fortsatte med lite show & kadriljuppvisningar. Min absoluta favoritshow under dagen var när Hinrik "Hinni" Sigurdsson gjorde en uppvisning med en superflott häst! Man såg hur väl han red - och vilken kontakt han hade med sin häst, då han kunde släppa tyglarna och hästen gjorde en snabb halt oavsett från vilken gångart han begärde halten. Under ungefär halva uppvisningen så tog han av hela tränset då han fortfarande satt på hästryggen i tölt och slängde det på marken. Vilken syn! Tydligen så utlovar Hinni att han kan få vem som helst till att rida utan tyglar med hjälp av hans träning. Jag och Marika (Faxis ägare) var helt sålda, och kunde inte sluta titta på honom. Och så fort vi byggt upp lite muskler på Faxi så ska Marika börja träna för honom. Något avsundsjuk är jag, men jag kommer givetvis följa med varenda gång för att titta på, eftersom man lär sig otroligt mycket av det med.


En annan het uppvisning var när åringarna skulle visas. In kommer det en pojke ridande på en skäckhingst, och en bil som kör ett stort släp. När väl släpet öppnas så springer det ut ett tiotal åringar - och inte nog med det! Även en man kommer utridandes från transporten på en jätte flott häst! Tillsammans så vallade mannen och pojken fölen så att det blev lite fart i dom små! Det var en riktigt grym syn, vilket fick mig att tänka tillbaka på Island när vi vallade hela hästflocken med hjälp av bilar och häst! Det var fräckt. Något som var lite synd var att pojken åkte av sin häst, i en väldigt snäv sväng i full galopp. Men det gick super ändå!


 

Mina favoritgrenar under dagen var helt klart showpass och landskampen. Och även ovanstående uppvisningar. I landskampen kämpar landslagen om äran och av 40 000 kronor. Denna vinst har sporrat länderna till att skicka att skicka spännande lag, alla med målet om att ta hem förstapriset! Lagen består av ett 4-gångsekipage, ett femgångsekipage, ett T2 ekipage och ett T1 ekipage. Minst ett av ekipagen i laget måste vara ett ungdomsekipage. Resultat i lanskampen var följande: Första placeringen tog Danmark, och andraplaceringen gick till Sverige. Tredjeplaceringen gick till Island och slutligen tog Finland hem fjärdeplaceringen.

 

Det var otroligt snygga hästar som deltog, och man fick nästan ont i magen av att bara sitta och titta på. Man ville ju ha varenda en av dom. Om man bara vore rik, så man kunde köpt sig en superflott häst! Men, nu är man inte det - och inte ens föräldrar heller.. Tur att det då & då kommer sådana här arrangemang, så man åtminstone får se hur snygg en Islandshäst kan vara! Hur kraftfull galopp hästen har, hur vackert en häst kan dansa fram i tölt - och hur många olika modeller av Islandshäst det egentligen finns!

 

 

Fotografen under dagen var Mona Pihl, och jag tackar henne för att jag fick låna några av hennes bilder till detta inlägget. Varenda bild är länkad till hennes hemsida. Den 25 mars 2012 var det Islandshästens Dag i Helsingborgs Ridhus.

Madeleine Sülla

Sv: Jo, flicka är lite överdriven men jag tycker den är himla fin ändå :)

Tack för tipsen, jag har sett The Horse Whisper och Seabiscuit, ska se de andra också!

Datum: 2012-03-28 Tid: 20:18:09
Hemsida: http://msylla.blogg.se/
Mikaela

SV: Ja visst är hon <3

Vilka fina och mysiga islandshästsbilder du har :)

Datum: 2012-03-29 Tid: 00:02:45
Hemsida: http://mikzzan.blogg.se/
Tova ♥

Superfin blogg! :) Bloglovin byte?

Datum: 2012-03-30 Tid: 15:18:04
Hemsida: http://ponnysmurfarnas.blogg.se/
Malin

Sv: Roligt att du hittade vår blogg genom google och att du skrev en så intressant kommentar! Förresten så var min "bloggpartner" med på islandshästens dag och jag var hästskötare, du kanske såg i alla fall Filippa? Filippa Helltén och fuxhingsten Raudskeggur frá Brautartungu som tävlade elitklass ungdom, hon var även med i show pass och mellanklass ungdom på en musblack som heter Odinn frá Midal. :)

Datum: 2012-03-31 Tid: 17:57:37
Hemsida: http://tennisryttarna.blogg.se/
Filippa

sv: Säger som Mlain skrev ovan, jätte kul att du gillar bloggen på direkten! Hoppas du vill fortsätta att följa oss på våran blogg i framtiden!

Datum: 2012-03-31 Tid: 18:21:29
Hemsida: http://tennisryttarna.blogg.se/
Malin

Det hade varit väldigt roligt om du hade fortsatt läsa vår blogg, sådana intressanta kommentarer som din gillar vi. :D Vi försöker att hålla så hög standard som möjligt på bloggen och varva med bilder, tankar och utrustning.Kanske dock gör dig liite besviken när jag säger att bloggen endast till 50 % är isländks. Jag själv är hoppryttare och har en hopphäst men jag är intresserad av islandshästar och har ridit de en del. Såklart är det skillnad mellan islandshästar och "vanliga" hästar, men grundtanken är alltid densamma - att få en lösgjord och lydig häst för att den sedan ska kunna utföra det man vill. Så ser jag det i alla fall. :)Filippa placerade sig inte utan åkte ut efter första omgången inne på banan. Jag tror inte att hon visade någon skritt eftersom det är förbjudet att göra hade jag för mig? Om du kollar runt på lite bilder på vår blogg så tror jag att du kommer underfund med vem det är. ;)

Datum: 2012-03-31 Tid: 18:46:16
Hemsida: http://tennisryttarna.blogg.se/
johanna

sv: Det är också helt okej ja!

Bloglovinbyte? :)

Datum: 2012-04-01 Tid: 11:46:15
Hemsida: http://tokig.blogg.se/
vendela ! :D

sjukt fina hästar! :D

Datum: 2012-04-01 Tid: 15:00:24
Hemsida: http://hillaryochfleur.blogg.se/
Karolina & Olivia - Hästblogg

Hejsan, vi har just nu en pågående blogg-tävling där man kan vinna en design (helt efter egna önskemål) Jag ser att du redan har en snygg header, men det skulle vara kul om du skulle vilja vara med eller bara hjälpa oss att få fler tävlande och följande, själklart följer vi då dig och gör gärna ett länkbyte ;)Kram!

Datum: 2012-04-01 Tid: 15:37:15
Hemsida: http://ponnybruttornas.blogg.se/
Amanda

Hej! Vilken fin blogg du har! Härliga bilder också :)

Datum: 2012-04-01 Tid: 17:06:54
Hemsida: http://lovewhatyoulive.blogg.se/
Amanda

Sv: Ja det och hästar är ju det bästa som finns! Håller du på med hundar också eller är det bara hästar som gäller? :)

Datum: 2012-04-01 Tid: 18:19:57
Hemsida: http://lovewhatyoulive.blogg.se/
Emelie

Sv. Tack :)

Datum: 2012-04-01 Tid: 19:52:12
Hemsida: http://jedressage.blogg.se/
Sara

Sv: Vad roligt! :)

Det beror helt på hur många som söker. Det finns 3-4 platser just nu och iår är det 12 sökande. Sen är det alltid nån som inte kan komma på antagningsprovet (då åker den bort), nån som kanske tackar nej osv.För att komma in måste man ha: Matte B, Natur B & Samhäll A (om jag inte minns fel), gymnasiebetyg, & ha klarat antagningsprovet, plus gjort praktik på minst 6månader totalt (minst 2mån på ett och samma ställe för att det ska räknas, -om man varit på olika ställen)

Datum: 2012-04-01 Tid: 20:48:25
Hemsida: http://www.saraaandersson.devote.se
Julia

sv: Ja! Kommer bli super-roligt!!! :D

Datum: 2012-04-01 Tid: 22:05:00
Hemsida: http://juliahonkavaara.blogg.se/
Evelin.

Måste säga att du har en otroligt vacker och bra blogg! :)Svar (väldigt sent): Jo för mig också tråkigt nog, känns ju som att det är lika mycket päls kvar hur mycket man än borstar :P

Datum: 2012-04-08 Tid: 12:44:13
Hemsida: http://handwritten.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback