Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Träning för ridinstruktör!

Datum: 2012-10-29 Tid: 20:10:00 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer
Träningstillfälle 2, den 16 oktober 2012. Idag så låg fokus på ridning med enkla, men viktiga steg.  Allt vi gör vid ridning skall ha ett mål och en motivering till varför vi gör det. Målet är ett få en framåtgående häst som är vaken på signaler. För att nå detta så krävs det övertydliga signaler vid träning. Jag skall även vara före hästen vid styrning, & visa vart vi ska med hjälp av tyngd, höft, axel, blick – styrning. Vi tränade även på att lätta tyngden vid framåtskänkel och ge mer tyngd vid broms.

Parioriteringarna var:

  • Framåtandra & framåttänk. Arbete i rörelse.
  • Styrning med tyngd, höft & axel.

Tankarna om ridpasset & för framtida träning: Att sätta ihop prioriteringsstegen. Att förstå varje moment, och göra det i rätt ordning. Samtidigt hela tiden behålla tempot och energin. Ha blicken på rätt ställe, och styra mycket med kroppen och tyngden.

Bettlöst som gäller!

Datum: 2012-10-27 Tid: 19:15:00 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer
Den 13 september så åkte Marika och Marita in till Helsingborgs Djursjukhus för att göra ett besök hos en hästtandläkare som vi blev rekommenderade av vår ridinstruktör. Det visade sig att att att hans tänder led av betselöverslitning, vilket innebär att man använder felaktigt anpassat eller placerat bett. I vårt fall så var det dålig placering på grund av en för stor storlek av bettet. Det var också problem med en av hans tänder, men detta skulle reperera sig själv om han bara under 3 månader går bettlöst.
 
Så nu är det självfallet bettlöst som gäller. Vi får se hur detta kommer att gå, men det skall självklart bli spännande. Fokus på ridning nu framöver i 3 månader blir alltså mestadels att få fokus på tempo och frambjudning i ridningen. Att böja och ställa utan onödiga krav som kan ge tryck på nosryggen, och att få en trevlig häst med bättre kondition och hälsa. Vi hoppas även att ridningen kommer att vara muskelbyggande för honom.

Efter veterinär besöket i april

Datum: 2012-10-26 Tid: 16:04:28 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer
Det senaste riktiga inlägget jag gjorde innan jag kände att jag skulle göra ett uppehåll med min blogg handlade om ett kommande veterinärbesök. Nu var detta närmare fem månader sedan, men jag tänkte ändå försöka berätta det jag själv kommer ihåg som sades & bestämdes. Detta för att ni skall få lite klarhet över vad som hände, och kanske lättare kan förstå vissa saker som kanske nämns i framtida inlägg.
 
Den 5:e april så åkte vi återigen till veterinären med Faxi, för ett återbesök. Vi hade en månad tidigare gjort ett besök där, för att kolla hästens hälsa och göra blodprov. Detta ville vi göra då Faxi var väldigt mager & lite häninh, och trots försök till viktuppgång misslyckats. På det tidigare besöket fick vi veta att han saknade både röda och vita blodkroppar, och för detta skulle få vitamin- och mineraltillskott. Vi skulle även göra en avmaskning (om jag inte minns helt fel) Vid återbesöket i april så visade sig att hans värden hade blivit bättre, och att vi var på rätt väg då hans blodvärden såg bättre ut.

Mitt hästliv just nu, en update!

Datum: 2012-10-26 Tid: 14:25:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
I mars gjorde jag en väldigt kort presentation om hästen jag rider, Kolfaxi från Bergshill. Jag tycker att han är värd att ni får veta lite mer om honom, så att ni får en klarare bild över mitt hästliv. Iallafall, Vvd den presentationen så sa jag redan då att det hänt en del, bland annat med veterinärbesök. Så nu tänkte jag ge er en chans till att förstå vad som har hänt, genom att under snar framtid ge er information. Troligtvis kommer jag att dela upp informationen & händelserna i olika inlägg, men vi får se hur jag kommer att konstruera upp det. Jag tänkte dessutom ge honom en riktigt presentation också, där man kan läsa om hans härstamning och exteriörbedömning. Jag hoppas att ni tycker att detta låter som en bra idé?

Tillbaka med ny & fräsch layout!

Datum: 2012-10-25 Tid: 16:36:15 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Efter lång, lång väntan så har jag äntligen fått min blogg nyrenoverad, och mycket fräschare med en ny layout! Detta tackar jag bästa Denise Nyberg för. Att det blivit så att jag helt enkelt lade av, var för att jag trodde att nyrenoveringen av min blogg skulle gå lite snabbare. Men allt tar sin tid, och då bestämde jag mig helt enkelt för att invänta med uppdateringar, tills jag var nöjd och fick nya tag i att fortsätta att göra det jag gillar så mycket, nämligen att blogga om min största passion; Islandshästen! Eftersom det var månader sedan jag senast gjorde mitt sista inlägg så lämnade jag er ganska ovetande om vad som hände därefter. Men nu finns det all tid i världen att ta igen detta, så vänta er en hel del uppdatering framöver!
 
Jag hoppas att det finns läsare kvar, & att ni är intresserade om mitt hästliv tillsammans med Islandshästar. Även om det inte handlar om mig som hästskötare på Island som det gjorde 2011, så hoppas jag ändå att det duger med mig och min medryttarhäst Faxi från Bergshill ett tag framöver. Även om det återigen finns funderingar på att åka tillbaka till härliga Island. Men mer om detta kommer någon annan gång.