Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Igångsättninsplanen

Datum: 2013-01-07 Tid: 08:00:00 Om mitt hästliv / 3 Kommentarer
Den 21:e januari så kommer hovslagaren, och då får Kolfaxi och de andra hästarna på sig skor efter en månads vila. Jag är glad över att han står på lösdrift, då har han under vilan haft tillgång till att förflytta sig både ute och inne. Så han har inte varit helt stillastående. Det jag fram för allt hoppas på är en piggare och mer motiverad häst, som kommer att vara glad för att komma igång igen. Därför så har jag redan nu börjat fundera på hur igångsättningen skall gå till. Jag har kollat runt lite efter tips på igångsättningar, och inspiration. Men det var inte mycket som skillde sig från det jag brukar göra. Men jag mottarger gärna fler tips och ideer!
 
Så här såg det ut innan viloperioden: Hästen var i väldigt bra kondition, men dock ej välmusklad. Gick i tempofulla pass, med mycket aktion. Mindre tid spenderades på dressyrträning, utan mer på fart under de senaste månaderna. Ridning skedde cirka 4-5 gånger i veckan, och då ofta under en tid på 40 minuter.
 
Så här kommer ingångsättningen att ske: Cirka en vecka i skritt, 15-25 minuters pass utan krav. I den tiden så ingår även klättring i branta backar, upp och ned. Vissa dagar blir det eventuellt två pass, samma tid. Någon dag så kommer det att bli longering, eller promenad. Sedan så kommer jag successivt att lägga till lite krav, öka farten, länga tiden. Jag räknar med att det kommer att ha gått 4 veckor innan jag kommer att ställa samma krav som jag gjorde innan vilan. Prioritering och fokus under igångsättningen kommer att vara: att försöka bibehålla en mjuk och pigg häst.
 

Klippning innan vintern?

Datum: 2013-01-02 Tid: 21:00:00 Om mitt hästliv / 9 Kommentarer
Hejsan! Det var ju ett tag sedan jag gjorde en uppdatering här. Tiden räcker helt enkelt inte till ibland, och dessutom så står ju Faxi på vila tills den 21:e januari. Så det är ett par veckor kvar innan det är dags att sätta igång igen. Dock så har jag en liten fundering som ni kanske vill ta er tid att fundera och svara på.
 
Min fundering är angående klippning och rakning, fram för allt till vintern. Jag är lite nyfiken på hur ni gjorde med era hästar, och också varför? Med Faxi så hade man aningar redan innan han började sätta päls att det var på gång, just eftersom han vid ridning blev väldigt svettig ganska tidigt inpå passen. Och när temperaturerna då sjunker så vill man inte gärna ställa ut en svettig häst på lösdriften. Detta löste vi ganska sent in på hösten, och hans ägarinna gjorde en ganska liten rakning vid halsen, ner mellan frambenen och under magen fram till dit sadelgjorden sitter. Personligen tycker jag att det var en mycket bra lösning, eftersom det är just där Faxi svettas mest. På bilderna nedan ser ni klippningen vid halsen.