Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Gandurs 1-års Jubileum.

Datum: 2013-07-15 Tid: 08:30:00 Tävlingserfarenhet / 2 Kommentarer
Den 8:e juni var det Gandurs 1-års Jubileum, och givetvis så hade jag anmält mig och Faxi till V5 Ungdom, och stallchefen hade anmält sig och sin häst till både V5 och T8. Så även om någon av oss kanske inte är i bästa tävlingsform eller har de bästa förutsättningarna, så var vi förväntansfulla på hur det skulle gå för oss. Det var otroligt många anmälningar, så det var mycket med hästfolk, ryttare och fina hästar! Dessutom så hade vi en väldigt fin juni dag, så det var som gjort för tävling.
 
Efter hur det gick på vår första start i V5 i höger varv, då vi missade galoppen, så hade jag valt den säkra vägen och anmält mig i vänster varv. Det är den galopp Faxi går upp i självmant, så jag visste om att det inte skulle bli några hinder med det. Det jag däremot visste var att tölten inte utvecklats alls sedan den första starten. På framridningen så kändes det helt OK, och nervositeten kom inte förrän vi skulle in på ovalbanan. Jag vet ju om att Faxi är lite blyg, speciellt om han måste gå först - och dessutom mot publiken! Men med lite draghjälp (tack och lov) så kom vi in på banan. Tölten kändes OK ett par steg ibland, men jag red på bara, vilket resulterade i rollningar. Jag försökte nämligen få ihop honom, vilket han inte alls ville i tölten. I de andra gångarterna är jag nöjd med. När det kommer till trav så vill inte jag störa honom, eftersom han lätt får taktproblem och blir passtaktig, så han blir rätt lång i formen. Men trots det fick vi rätt så bra poäng! I skritten så fick jag honom inte riktigt lugn på det sättet som jag önskade, och han var lite överilad. Galoppen var rätt, även om han även där blev rätt lång i formen.
 
Poängmässigt så är det mitt bästa resultat hittills! Vi fick 4,33 poäng, och med det resultaten så hamnade vi på delad 14:e placering av sammanlagt 21 ekipage. Det var jag faktiskt väldigt nöjd med. Jag tyckte att jag fick rätt så jämna poäng från samtliga domare. Jag vet ju vad jag har att arbeta med i tölten, och vi kämpar på! Mitt mål just nu är att vi skall få 3,5 i tölt från samtliga tre domare nästa gång.
 
Sammanställning av poäng
Tölt  3,5 - 3,5 - 2,5
Trav  5,0 - 4,5 - 4,5
Skritt  4,5 - 5,0 - 4,5
Galopp
 5,0 - 5,0 - 4,5
   
Något som verkligen var höjdpunkten med dagen var när en kvinna kom fram till mig precis efter jag avslutat min uppvisning, och berättade att hon tyckte att det var så roligt att se en ryttare som utstrålade glädje. Det var väldigt mysigt att höra. Jag vet om att jag kan se rätt så glad ut när jag rider, framförallt på tävling - då jag verkligen trivs i miljön!
 
Första gången jag red V5 så såg ridningen lugn och harmonisk ut, och min sists och ridning var bra. Jag är absolut inte nöjd med min ridningen denna gången! Jag förstår faktiskt inte vad jag sysslar med.. men jag är glad över att jag har blivit filmad. Det ger en verkligen en tankeställare! Jag har aldrig någonsin ridit med mina händer så högt upp tidigare, och samtidigt på så långa tyglar. Nej, där var det nog jag som var lite ofokuserad. Varsågod och njut av filmen, men kan säga att jag skäms under hela töltridningen.
 

Snart dags för sommarkeppni.

Datum: 2013-07-10 Tid: 08:20:00 Tävlingserfarenhet / 0 Kommentarer
Då är det snart dags för sommarkeppni på Hesthaga Gård & Ridskola, redan nu på lördag faktiskt. Självklart ser jag fram emot det väldigt mycket, och hoppas på bra stämning och fint väder. Jag har ju tidigare nämnt några av mina och Faxis många brister och taktproblem som vi städnigt arbetar med och på, och kan ju då säga att jag även denna gången inte har några större prestationsförväntningar på oss. Vi gör det enbart för oss själva, för att ha roligt, och för själva upplevelsen och erfarenheten!
 
Efter vår första tävlingsdebut på vinterkeppni, så kom jag fram till att jag den gången gjorde ritten väldigt oplanerad och bara tog det som det kom. Nu på lördag så tänker jag i alla fall försöka vara mer struktuerad med en liten plan som jag tänker följa litegrann om inget annat. Jag har bestämt att jag troligen utesluter visning av tölt helt, eftersom det är hans sämsta gångart - och jag vet om det. Men jag får ändå se, känns han tillräckligt taggad väl på ovalbanan på lördag så kanske jag lägger in en sträcka tölt. Vi har trots allt problem med ren takt i tölt, men det är ändå kul att försöka visa upp tölt. Jag tänkte fokusera på trav, och därefter på galopp. Båda de gångarterna är OK. Traven är ren, kanske något tråkig med ett svagt sväv. I galoppen kan han lätt bli passtaktig samt att bakbenen lätt blir springiga, men jag vet hur jag ska få honom ur den takten om det skulle hända.
 
Vi tänker ha roligt! Och med erfarenhet från vinterkeppnin vet jag om att han tycker att det är super roligt med flera hästar på banan samtidigt. Det är en härlig upplevelse att känna glädje från sin häst. Bilderna nedan är från vår tävlingsdebut i V5 i våras, den gången vi hamnade i fel galopp.
 
 

Nya skor på Faxi.

Datum: 2013-07-09 Tid: 13:20:07 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Sedan en tid tillbaka så bytade vi hovslagare efter rekommendation hovslagare, då vår ridinstruktör, även utbildad hovlagare, tyckte att våran hästar hade blivit dåligt skodda samt att framhovarna var alldeles för små, detta framförallt på Faxi. Då bytade vi självklart hovlsgare, och har nu en härlig hovslagare som själv sysslar med Islandshäst till vardags. Jag blev senare också rekommenderad att lägga på 10mm skor fram på Faxi, eftersom det kan hjälpa hans passtaktiga tölt att bli mer taktren. Ett annat alternativ var att sko med 8mm med sulor fram.
 
Så med samtal med min hovslagare samt min instruktör, och hästens ägare så fick Faxi igår helt nya skor! Det blev 10mm skor fram. Jag hoppas att detta kommer att hjälpa Faxen i samtliga gångarter, och då framförallt med i tölt. Självklart så förväntar jag mig inga underverk.

Min första start i V5 med Faxi.

Datum: 2013-07-08 Tid: 08:15:00 Tävlingserfarenhet / 0 Kommentarer
Ja, det var ju trots allt inte så länge sedan vi startade i vår första V5, på Gandurs Vårkval den 21:e april. Som jag nämnt i tidigare inlägg om mina tävlingserfarenheter så var vi då, precis som nu, absolut inte i världens bästa täåvlingsform! Det var, och är fortfarande, mycket som inte sitter på plats. Men detta arbetar vi ju dagligen med, varierat med att ha roligt samtidigt i träningen.
 
Jag minns i alla fall att det var då jag faktiskt blev nervös, så att det kändes jobbigt på framridningsbanan. Väl på framridningen så gick det helt OK. Det var väldigt passtaktig tölt, och galoppfattningarna satt inte som de skulle. Men annars så kändes det OK. Hur det nu kunde göra det, haha.. Herregud! Jag minns att vi hade valt höger varv. Det är i det varvet det är svårt att få Faxi in i rätt galopp, men när vi väl får in den, då känns den grym! Jag kan ju säga att det var ett rätt dåligt beslut, då vi inte satte galoppen alls - överhuvudtaget. Poängmässigt så fick jag 3.0 av två domare, samt 2.6 av en domare. Jag vet! Skamsliga poäng.. men som sagt så var det första gången och vi missade galoppen. Så där försvann en hel del poäng. Det gav oss sammanlagt 2,87 i poäng, och vi kom givetvis sist i den klassen. Men efter så var jag rätt nöjd ändå, och jag var fortfarande sugen på att tävla! Även om jag i fortsättningen väljer den enkla och fega vägen, och har valt vänster varv.
 
 
Ja, det ser ju inte helt bra ut. Men jag är faktiskt nöjd, trots mina hemska resultat den dagen. Jag tycker att min ridning ser rätt så bra ut, även om det ser helroligt ut när jag "ser efter" om det är fel galopp, haha! Herregud, vad det ser roligt ut. Och ja, tölten får ni säga vad ni vill om. Vi kämpar på iallafall.

Instagram

Datum: 2013-07-08 Tid: 06:00:00 Allmänt / 0 Kommentarer
Följ mig, så följer jag er! Jag tycker att instagram är ett perfekt för den som gillar att visa sitt liv i bilder, utan större förklaringar! Hoppas på att jag nu kan hitta fler islandsryttare med fina hästar att följa.

Mina högsta bedömningar hittills!

Datum: 2013-07-06 Tid: 12:30:00 Tävlingserfarenhet / 0 Kommentarer
Jag tycker verkligen att det är super roligt att ställa upp i tävlingar med Faxi, trots att vi inte riktigt är färdiga för att kanske egentligen ställa upp, eller i alla fall att ha stora förhoppningar och förväntningar. Men det har jag absolut inte, utan jag ställer upp för min egen skull. För att se hur vi utvecklats helt enkelt. Och med tanke på att jag bara ställt upp i två klasser av V5, och en träningstävling av samma klass som ger poäng, så ser man redan resultat och förändringar! Litegrann iallafall. Så jag tänkte iallafall ta upp och visa mina högsta bedömningar hittills.
 
 
På den senaste tävlingen jag ställde upp i, V5 på Gandurs 1-års Jubileum den 8:e juni, så fick jag helt klart bättre resultat än vad jag någonsin fått tidigare. Två av domarna gav mig nämligen 4,5 i poäng! Den tredje gav mig 4,0. Så resultatet blev sammanlagt 4,33 i poäng. Jag blev super glad! Jag vet ju om att tölten inte sitter, och vi gör vad vi kan på den fronten. Men som jag nämnt tidigare tror jag att det kräver tid. Poängen gav mig iallafall en delad 14:e placering av 21 ekipage. Som tidigare sagt, där var jag helt nöjd!
 
På den första tävlingen jag deltog så missade vi galoppen helt. Först så blev det fel galopp, och sedan när jag trodde att vi hamnade i rätt galopp så var det istället korsgalopp. Resterande poäng i tölt den gången var rätt lika med den senaste gången. Dock så höjdes poängen för trav och skritt, och givetvis galopp, jämförelsevis med första gången. Det är kul att jämföra! Jag kommer troligen att visa en film från min första tävling i V5.
 
Vad är eran högsta poäng och bedömningar? Ä ni på samma nivå som mig, eller tävlar ni kanske i lite svårare klasser? Undrar också varför ni tävlar, och vad tjusningen är för er?

Att variera med bett!

Datum: 2013-07-05 Tid: 19:30:00 Utrustning & dylikt / 2 Kommentarer
Förra året i september så visade sig att Faxi hade problem med betselöverslitning, vilket innebär att man använder felaktigt anpassat eller placerat bett. I vårt fall så var det dålig placering på grund av en för stor storlek av bettet. Det var också problem med en av hans tänder, men detta skulle reperera sig själv om han bara under 3 månader går bettlöst. Vi började inte använda bett förrän till igångsättningen i februari. Vi har inte gjort något återkontroll, men det verkar som att allt står rätt till nu.
 
Med denna händelsen så förstod vi hur viktigt det var med att använda rätt bett och storlek, och framförallt att variera betten! Till en början så valde vi att använda ett rakt gummibett, för att mjukstarta. Det blev alltså ingen variation den första månaden. Nu så varierar jag mellan följande bett: rakt eggbet med fasta ringar, rakt pelhamsbett, rakt gummibett och ett hackamore.
 
 
Det bett jag använder mest är eggbettet som känns som ett standardbett för Faxi, då han accepterar det och går helt OK på det. Detsamma gäller gummibettet och hackamore, som används då jag inte kräver så mycket av honom. Pelhamsbettet är ett bett som jag haft i en månad, och sedan dess använt en gång i veckan. Det är det bett där man känner mest inverkan på Faxi, och han lyssnar väldigt bra till bettet och liksom samlar ihop sig själv bakifrån till fram. Den känslan vill jag hitta på det vanliga eggbettet!
 
Vad har ni för erfarenhet av att varierar bett? Och vilka bett varierar ni med? Mina funderingar har varit att också införskaffa mig ett tvådelat islandsstångbett, just för att kunna variera ännu mer. Men också för att känna om det blir en annorlunda inverkan med det bettet.

Tävlingsdebut, vinterkeppni!

Datum: 2013-07-05 Tid: 07:15:00 Tävlingserfarenhet / 4 Kommentarer
Första gången jag skulle tävla på islandshäst var på Vinterkeppni i Perstorp den 16/3, i år. Det var lite blandade känslor inför tävlingsdagen, eftersom det var första gången. Tankarna for omkring, kors som tvärs: "Hur skulle hästen reagera?", "Hur skulle jag reagera?", "Hur fungerar det?", "Vad skall jag vänta mig?". Haha, ja herregud! Jag minns att två dagar innan tävlingsdagen var jag så nervös att jag knappt kunde stå på mina ben. Dagen innan var det liksom nedsmält, och när det väl var dags så var det inga problem alls. Inga fjärilar i magen, och ingen oro.
 
Eftersom tävlingen var i mars, och hästarna precis hade blivit igångsatta efter sin vintervila i början av februari, så hade jag absolut inga stora förhoppningar på att det skulle gå bra och att vi skulle komma vidare i tävlingen. Jag ställde mestadels upp för upplevelsen, och för att känna på känslan. Och kanske lite för grupptrycket i stallet, haha. Men det var helt rätt i att vi ställde upp. Det gav så mycket mersmak! Väl på plats var Faxi hur fin som helst, lugn men absolut pigg och lyhörd över situationen. Personligen så älskade omgivningen, och verkligen njöt! Fullt med hästfolk, ryttare på fina hästar - och en allmänt bra stämning i perfekt marsväder.
 
Under uppvärmningen så var jag väl kanske inte helt fokuserad på ridningen, och det var inte Faxi heller. Båda verkade mest vara förundrande av allting, och höll gärna ögonen på alla andra. När vi red in till det lilla ridhuset innan man skulle rida in i det stora ridhuset så var det ett 25-tal hästar och ryttare som skrittade på den lilla platsen. Helskoj, stämningen var på topp och alla hade koll på sin häst. När det väl var vår tur att rida in i det stora ridhuset tackar jag verkligen för att några andra hade ridit in först. Faxi blev stel av blyghet, men tog sig sakta ut till publiken! Haha, vilken känsla. Jag hade verkligen inte gjort upp en plan inför tävlingen, om vilka gångarter som skulle visas, och i vilken turordningen. Så det blev helt enkelt lite blandat. Men han får en väldigt bra energi i grupp, och jag kan säga att tölten satt helt OK i vissa kortare sträckor.
 
Vi kom givetvis inte till final, men tack vare denna dagen, så har jag ställt upp i varenda träningstävling och tävling som anordnats i närheten av oss. Inte för att vi egentligen redo, utan för att det är så otroligt roligt att se hur vi utvecklats per gång under så korta perioder. Fantastisk känsla!
 
 
Kommer ni ihåg er tävlingsdebut på Islandshäst? Berätta gärna! Det är så roligt att höra om andras historier och upplevelser, speciellt inom detta ämnet.

Att rida & träna en passtaktig häst.

Datum: 2013-07-04 Tid: 08:00:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Jag tänkte ta upp ämnet om att rida, och träna en passtaktig häst. Detta tar jag upp på grund av att det är främst det problemet jag har med min 14 åriga islandsvalack i vår ridning. Gångartsproblem har troligen uppkommit efter många år av ingen ordentlig träning och ridning med för låga krav. Efter att jag fick erbjudandet om att ta Faxi på foder, för fyra månader sedan, så har jag haft ansvar för honom i princip 7 dagar i veckan, bortsett från vissa dagar då en stallflicka får ta honom. Trots hans ålder så tror jag verkligen att han har kapacitet att bli en super fin ridhäst, som kanske i framtiden kan göra sig rätt bra ifrån sig på tävlingar i lättare klasser. Han är efter Fafnir från Götarsvik, och 2003 fick själv en exteriörtbedömning 8.08.
 
I dagsläget såser det ut såhär i de olika gångarterna:
  • Skritt går han väldigt säkert i, alltid med bra övertramp.
  • Tölt, kan ses som passtaktig tölt. Problem med takten.
  • Trav går han rent i, även om han lätt blir något osäker i steget.
  • Fin galopp, dock väldigt svårfattad i höger.
  • Pass, rids han ej i på grund av tölträning.
Fokus och mina framtida mål och förhoppningar ligger alltså på att få honom till att kunna gå i ren och säker tölt. På grund av åldern, och tidigare ridning, så tror jag dock att detta kan komma att ta väldigt lång tid. Det är absolut ingenting jag väntar mig att kommer falla på plats innan detta årets slut. Jag tror på sund ridning och träning, med tankesättet att låta det ta den tid det tar. Och påvägen inte glömma att ha roligt och berömma! Håller ni med?
 
Som det ser ut nu så tölttränar vi cirka 3-4 dagar i veckan, både i paddock och under uteritt. När vi töltränar i paddock så ligger träningspassets fokus oftast på skritt-tölt övningar, men även ibland från galopp-tölt. Det är oftast mycket lösgörande arbete, mycket i volt och övningar så som skänkelvikning, öppna och sluta. Allt för att försöka få en mjuk och böjbar häst. Själva tölten blir sällan ren mer än ett par steg i taget, men vi kämpar på ändå. Både i långsamt tempo, och i ökat. Eftersom han inte riktigt är tillräckligt musklad så får han också en något för hög form och blir för lång. Så det är mycket att arbeta med! Vissa dagar känns mer positiva än andra, och de andra kan ibland kännas meningslösa. Som om man trampar på samma ställe.. Nu skall han dock skos om efter en tränares rekomendation, och förhoppningsvis kan detta kanske hjälpa något.
 
Har ni erfarenhet av att rida en passtaktig häst? Kom gärna med eran tips och idéer! Allt välkomnas verkligen, om det så är eran erfarenheter eller om det är tips på olika ridövningar som kan vara bra.