Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Att rida & träna en passtaktig häst.

Datum: 2013-07-04 Tid: 08:00:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Jag tänkte ta upp ämnet om att rida, och träna en passtaktig häst. Detta tar jag upp på grund av att det är främst det problemet jag har med min 14 åriga islandsvalack i vår ridning. Gångartsproblem har troligen uppkommit efter många år av ingen ordentlig träning och ridning med för låga krav. Efter att jag fick erbjudandet om att ta Faxi på foder, för fyra månader sedan, så har jag haft ansvar för honom i princip 7 dagar i veckan, bortsett från vissa dagar då en stallflicka får ta honom. Trots hans ålder så tror jag verkligen att han har kapacitet att bli en super fin ridhäst, som kanske i framtiden kan göra sig rätt bra ifrån sig på tävlingar i lättare klasser. Han är efter Fafnir från Götarsvik, och 2003 fick själv en exteriörtbedömning 8.08.
 
I dagsläget såser det ut såhär i de olika gångarterna:
  • Skritt går han väldigt säkert i, alltid med bra övertramp.
  • Tölt, kan ses som passtaktig tölt. Problem med takten.
  • Trav går han rent i, även om han lätt blir något osäker i steget.
  • Fin galopp, dock väldigt svårfattad i höger.
  • Pass, rids han ej i på grund av tölträning.
Fokus och mina framtida mål och förhoppningar ligger alltså på att få honom till att kunna gå i ren och säker tölt. På grund av åldern, och tidigare ridning, så tror jag dock att detta kan komma att ta väldigt lång tid. Det är absolut ingenting jag väntar mig att kommer falla på plats innan detta årets slut. Jag tror på sund ridning och träning, med tankesättet att låta det ta den tid det tar. Och påvägen inte glömma att ha roligt och berömma! Håller ni med?
 
Som det ser ut nu så tölttränar vi cirka 3-4 dagar i veckan, både i paddock och under uteritt. När vi töltränar i paddock så ligger träningspassets fokus oftast på skritt-tölt övningar, men även ibland från galopp-tölt. Det är oftast mycket lösgörande arbete, mycket i volt och övningar så som skänkelvikning, öppna och sluta. Allt för att försöka få en mjuk och böjbar häst. Själva tölten blir sällan ren mer än ett par steg i taget, men vi kämpar på ändå. Både i långsamt tempo, och i ökat. Eftersom han inte riktigt är tillräckligt musklad så får han också en något för hög form och blir för lång. Så det är mycket att arbeta med! Vissa dagar känns mer positiva än andra, och de andra kan ibland kännas meningslösa. Som om man trampar på samma ställe.. Nu skall han dock skos om efter en tränares rekomendation, och förhoppningsvis kan detta kanske hjälpa något.
 
Har ni erfarenhet av att rida en passtaktig häst? Kom gärna med eran tips och idéer! Allt välkomnas verkligen, om det så är eran erfarenheter eller om det är tips på olika ridövningar som kan vara bra.
Emma G

Sv: Coolt att jobba på Island! Vart jobbade du någonstans? :)

Jag har samma problem som du har, med tölten. Vi rider max en gång i veckan på banan, och då med mycket gymnastik och smidighetsövningar i tölt och galopp. Sen rider jag mest ut och gasar. Svänger honom från sida till sida med mina höfter och sen bara gasa :)

Datum: 2013-07-05 Tid: 10:24:32
Hemsida: http://freyfaxi.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback