Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Att variera med bett!

Datum: 2013-07-05 Tid: 19:30:00 Utrustning & dylikt / 2 Kommentarer
Förra året i september så visade sig att Faxi hade problem med betselöverslitning, vilket innebär att man använder felaktigt anpassat eller placerat bett. I vårt fall så var det dålig placering på grund av en för stor storlek av bettet. Det var också problem med en av hans tänder, men detta skulle reperera sig själv om han bara under 3 månader går bettlöst. Vi började inte använda bett förrän till igångsättningen i februari. Vi har inte gjort något återkontroll, men det verkar som att allt står rätt till nu.
 
Med denna händelsen så förstod vi hur viktigt det var med att använda rätt bett och storlek, och framförallt att variera betten! Till en början så valde vi att använda ett rakt gummibett, för att mjukstarta. Det blev alltså ingen variation den första månaden. Nu så varierar jag mellan följande bett: rakt eggbet med fasta ringar, rakt pelhamsbett, rakt gummibett och ett hackamore.
 
 
Det bett jag använder mest är eggbettet som känns som ett standardbett för Faxi, då han accepterar det och går helt OK på det. Detsamma gäller gummibettet och hackamore, som används då jag inte kräver så mycket av honom. Pelhamsbettet är ett bett som jag haft i en månad, och sedan dess använt en gång i veckan. Det är det bett där man känner mest inverkan på Faxi, och han lyssnar väldigt bra till bettet och liksom samlar ihop sig själv bakifrån till fram. Den känslan vill jag hitta på det vanliga eggbettet!
 
Vad har ni för erfarenhet av att varierar bett? Och vilka bett varierar ni med? Mina funderingar har varit att också införskaffa mig ett tvådelat islandsstångbett, just för att kunna variera ännu mer. Men också för att känna om det blir en annorlunda inverkan med det bettet.
Anonym

Måste bara säga att d år jättekul att du börjat blogga igen. De som slog mig är att du just nu bara har raka bett. Är de någon anledning till varför du inte har t.ex. Ett tredelat bett? :) svara gärna i ett inlägg

Datum: 2013-07-06 Tid: 08:11:32
Sarah

Vi har ett pelhamsbett till Prinselusen. Vi måste ha rakt bett på han och han trivs verkligen inte med andra bett. Ett vanlgt rakt bett orkar jag inte hålla honom med om han sticker för mig ;) knäppishäst ;) och tex islandsstång, hackamore osv visar han väldigt tydligt att han inte tycker om genom att sticka upp nosen i vädret och vägra ta ner den:)

Så vi kör på pelhamsbettet, var hos tandläkaren för en vecka sedan och kollade tänderna på han eftersom vi aldrig byter bett. Tandläkarn blev väldigt fasinerad och tyckte de såg ut som han inte var riden alls i munnen ;)

Datum: 2013-07-07 Tid: 21:03:06
Hemsida: http://islandsryttare.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Hemsida:

Kommentar:

Trackback