Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Gårdagens ridpass, onsdag.

Datum: 2013-06-27 Tid: 07:02:45 Dagens ridning / 3 Kommentarer
Godmorgon! Nu har jag precis kommit hem efter en natts arbetspass, och jag försöker dra ut lite på tiden eftersom jag strax skall ner till stallet för att öppna till gräshagen för hästarna. Normalt sätt så brukar vi inte öppna hagen förrän vid 10-11 -tiden, och låta de vara ute cirka 8 timmar. Men nu får de komma ut tidigare, och in tidigare helt enkelt. Iallafall, jag tänkte berätta lite om gårdagens ridpass!
 
Efter planering hade jag bestämt mig för att fokusera på tölt- och galoppträning och övergångar på grusväg med 240g boots. Med boots rider jag absolut max en gång i veckan, för att spara på dess inverkan. Av ridningen vill jag få fram en känsla av att takten blir renare, och att han liksom reser sig själv, och accelererar bakifrån och fram. I regn så körde vi på, och det kändes inte helt bra. Galoppfattningarna tydde han som han själv ville, tölten var passtaktig och det fanns absolut inte mycket form då han blev väldigt hög. I skritten höll han upp sig väldigt fint, men så fort vi ökade blev det lite problem med det. Jag kan säga att jag inte riktigt fick fram den känslan jag önskade, förrän vi gasade in på stallplanen i tölt. Då var takten OK och han reste sig något. Varför händer detta alltid i slutet? Då var jag iallafall nöjd.
 
 
Rider ni med boots? Isåfall, hur ofta och varför? Vilken känsla vill ni få fram med de, och vad känner ni att förändras med boots på? Mina nya Magicboots från Top Reiter, 240g. Jag rider med dessa absolut max en gång i veckan, och i framtiden skall de användas på tävling. Målet med de på är framförallt att uppnå känslan av att han går på mer, accelererar bakifrån och fram och ger mer flott intryck. Kanske kommer känslan av det mer i framtiden.. Men det tror jag allt!

Dagens ridning, tisdag.

Datum: 2013-06-25 Tid: 13:32:36 Dagens ridning / 3 Kommentarer
Idag så fokuserade jag på skrittövningar med skritt- och tölt övergångar i vår fina paddock. Jag valde att rida med pelhamsbettet, som jag rider med cirka en gång i veckan, framförallt när vi finslipar med olika lösgörande övningar. Jag valde dessutom att rida barbacka, vilket jag tycker är väldigt bra när man rider dessa övingar. Då känner man nämligen om hästen höjer eller sänker ryggen, samt hur takten/otakten tölten är på ett helt annat sätt! Kan verkligen rekommenderas för de som har problem med femgångshäst som har svårt med tölten, och om man själv har svårt för att känna taktfel.
 
Faxi kändes positiv redan från start, och väldigt snart inpå ridpasset så började vi med serpentin övningar. Efter ett par minuter kände man hur hela han mjuknade och började trampa på mer med bakbenen, samt få en fin låg form. På pelhamsbettet reagerade han idag väldigt bra, han blir väldigt bärig och "hänger" inte i handen trots att han kommer ned i en låg form. När jag rider med pelhamsbett så blir jag väldigt försiktigt i handen, då det verkligen inte krävs mycket vädledning med tygeltag. Vi varierade serpentinövningar med träning i volt, och varvbyte med volter i form av en åtta. Efterhand som det kändes bra så ökade vi upp i tölt, och även där behåll han en väldigt låg form! Läs av glädjen där lite, då Faxi annars har en tendens att få väldigt hög hals. Taktmässigt så var det OK, absolut bättre än vad det varit tidigare gånger, men absolut inte taktent. Vi fortsatte med övergångar från skritt till tölt, och från tölt till skritt och varierade ridningen mycket. I helhet är jag väldigt nöjd med ridpasset, och glad över att han faktiskt kan gå i tölt i en lägre form! Dock så tappade han sig ett par gånger, och gick över till ett par travsteg - just för att han blev för låg. Men där var det ju också jag som inte hjälpte honom tillräckligt och få upp honom i just de sekunderna.
 
 

Träningsupplägg

Datum: 2013-06-24 Tid: 20:35:14 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer
Något som jag verkligen tror är bra är att göra en planering för hur ens vecka skall se ut med sin häst. Om man kommer till stallet och sin häst med en plan och med mål så har man en tanke med sin ridning. Visst, alltid behöver man kanske inte lägga upp sina ridpass. Men jag tror ändå att det är bra på sikt om man planerar igenom lite mer, och dessutom försöker följa sin planering.
 
Vecka 26
Måndag: Johanna tränar ca 30 min för Annika, med eget upplägg.
Tisdag: Fokus på skritt övningar, med skritt- och tölt övergångar i paddock.
Onsdag: Tölt och galopp träning med 240g boots på grusväg.
Torsdag: Vila, eventuellt en uteritt i skritt.
Fredag: Konditionsträning i trav mot Rosendal.
Lördag: Lösgörande arbete i poaddock, med fokus på balans i låg form.
Söndag: Vila, eventuellt en uteritt i skritt.
 
Kan även tillägga att Johanna är en tjej på snart 13 år som har ridit Faxi i ett flertal år, därför hängde hon med lite som hjälp med kravet att hon skall träna för en bekant en dag i veckan. Då återstår det bara att se om jag kommer att följa min planering. Men det kommer nog gå super bra! Tidigare har jag ibland ridit två gånger om dagen, men numera finns det inte tid till det. Dessutom så är det bra om man inte rör sin häst alltför ofta iheller. Två dagars vila i veckan för hästen skadar ju verkligen inte. Hur brukar ni göra med träningsupplägg?

Vad tycker ni?

Datum: 2013-06-23 Tid: 15:41:00 Om mitt hästliv / 2 Kommentarer
Eftersom det var flera månader senast jag regelbundet gjorde uppdateringar så tänkte jag först och främst berätta om vad som har hänt dessa månader, och varför jag slutade med att skriva inlägg här på bloggen. Ett tag låste jag till och med bloggen, då det var tänkt att jag skulle lägga ned helt.. men ack, nej! Så vill jag ju inte ha det. Nu vill jag istället försöka komma igång litegrann - kanske inte så fullt aktivt som det en gång var. Men ändå!
 
En av anledningarnatill att jag slutade upp helt med bloggen var på grund av att min livssituation förändrades en hel del! Jag träffade en superhärlig kille, och väldigt strax inpå gjorde vi beslutet att jag skulle flytta hem till honom, och hans hus. Något som är ganska otroligt är att jag nu bor 5 minuter från stallet och hästarna! Dessutom så trivs jag väldigt bra, och jag är lyckligare än vad jag någonsin tidigare har varit! Jag är numera dessutom fodervärd till den 14-åriga islandsvalacken jag tidigare presenterat litegrann, och har med det ansvar över honom 7 dagar i veckan och har honom som min egen häst. Mina ambitioner med honom är främst att kombinera träning med att ha roligt, och att så småningom få honom välmusklad och ge honom möjligheterna till att gå i taktren tölt. Jag tog aktivt upp detta målet efter igångsättningen i början av februari, men det är mycket arbete och lösgörning som gäller när man skall träna upp en femgångshäst som blivit ganska dåligt riden under lång period.
 
Det som kommer att följa nu, vad jag hade tänkt, är att jag kommer inom snar framtid berätta litegrann återigen om hästen jag rider, om hästarna i stallet, om hur det fungerar i vårt stall, tränings- och tävlingsplanering samt berätta hur det har gått på tidigare tävlingar! Hoppas det finns intresse för att läsa om dessa ämnen? Men jag tar mer än gärna emot tips på vad just du vill veta.
 
 

Det var ett tag sedan sist!

Datum: 2013-06-20 Tid: 13:00:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Oj, vad tiden går fort! Och återigen har min blogg blivit lidande, av olika skäl. Men jag kan säga att det har hänt en hel del sedan senast! Nu står jag ännu en gång inför valet om jag ska fortsätta att driva min blogg, och om intresset för det finns? Personligen hade jag tyckt att det var super roligt! Det blir ju trots allt som en anteckningsbok, där man kan se tillbaka på det som hänt..
 
Något av det som har hänt, sedan jag uppdaterade senast i januari, är bland annat att jag har flyttat, så nu bor jag 5 minuter i från stallet! Jag bor tillsammans med min underbara pojkvän, och detta är en helt annan historia, men nu håller vi oss till det häst-relaterade! Kolfaxi från Bergshill är nu min foderhäst, och jag har fullt ansvar för honom. Vi har även debuterat i firmakeppni i vintras, och ställt upp två gånger i V5 och ställt upp i en träningstävling och varit med på kurser. Jag kan ju även nämna att än är inte tävlingssäsongen över, utan det blir att vi ställer upp i ett par till - vilket jag verkligen ser fram emot!
 
 
Här är ett par bilder från den första V5 tävlingen vi ställde upp i. Men det kan jag berätta mer om i ett senare inlägg, kanske. Frågan är då.. har jag några läsare kvar som är intresserade av uppdateringar?