Startsidan   Om mig    Kolfaxi   Kontakt   

Min otroliga häst!

Datum: 2013-11-08 Tid: 09:00:00 Om mitt hästliv / 4 Kommentarer
Det är helt ofattbart. Men för er som hängt med litegrann, så vet ni ju att jag köpte min häst för cirka 3 månader sedan, Villimey från Östa Greda. Hon var ju i princip helt ohanterad när vi hämtade henne, men det såg ut som att hon hade den karaktär som jag önskar hos min framtida ridhäst; känslig, lyhörd, vacker och förhoppningsvis en flott ridhäst. Hon är min första häst, så jag tog på mig ett stort åtagande när jag valde att köpa ett ohanterat och oinridet ungsto. Men det har det varit värt! För tänk så långt vi har kommit ändå..
 
Allt har inte gått som en dans på rosor. Vi har haft ett par bakslag, som vi båda behövt tid för att tänka igenom innan vi har kunnat gå vidare. Har jag nämnt dessa innan kanske? Om inte, så kan jag beskriva om dem för er som är intresserade. Men nu är vi äntligen vidare! Ja, det har till och med gått så långt att hon är går med som handhäst, är helt uppsittningsvan från båda sidorna, och kan bli longerad m. ryttare i båda varv, i både skritt och trav i rundpaddocken. Så nu arbetar vi vidare från där vi befinner oss just nu. Mitt absoluta mål jag strävar mot är att jag skall ha en ridbar häst, till december. Därefter går Villimey på en välförtjänad vila.
 

Den o/hanterade unghästen

Datum: 2013-11-07 Tid: 15:30:00 Om mitt hästliv / 1 Kommentarer
Nu ska vi se om detta inlägget kan komma dit jag vill att det ska, utan förhoppningsvis för många missförstånd. Jag tänkte ta upp det nämnda ämnet om den isländska unghästen, och om hantering av denna. Detta vill jag ta upp, och diskutera, på grund av att jag själv har en unghäst och för att ämnet självklart intresserar mig. Med detta hade jag önskat att utreda åsikter, erfarenheter och framtida planering av ämnet om hur vi i Sverige, väljer att hantera den isländska unghästen, och vad dessa har för för- och nackdelar för den framtida ridhästen.
 
Jag tror på det att hästen präglas av sin uppväxt. Jag tror att en sund och förnuftig häst växer fram med rätt förutsättningar för hästens uppväxt, alltså - att hästen då lever på ett så naturligt sätt som vi kan ge den, i stora hästflockar med stora betesmarker. Detta ger den unga hästen en bra grundmuskulatur, och en förståelse för rangordning i hästflocken. Jag tror att en fördel med en ohanterad unghäst är att hästen kommer att ha en respekt för dig som ledare, och vara otroligt lyhörd. Detta kan medverka i att hästen kommer att vara pigg och vaken vid arbete kring dig, och att hästen blir trevlig att arbeta med. Jag tror att ett arbete med en ohanterad unghäst kan ge fördelen att den inte kommer att bli en arrogant/tråkig häst, eftersom det kommer att läggas ned väldigt mycket energi på kroppskommunikation mellan häst och människa redan från början. Människan måste helt enkelt vinna hästens förtroende för att man skall kunna gå vidare i sina mål kring hantering och inridning.
 
 
Åringarna på Island, där jag arbetade under en period, blev inte hanterade mer än att de stod tillsammans i en stor box på nätterna, och i en hage precis utanför boxen under dagarna. De var väldigt nyfikna på mig som människa, men hade en oerhört stor respekt för mig. När det till slut blev vår släpptes de ut på betesmarker tillsammans. Det är nu jag tror att vi kanske kan bli något oense i åsikterna, men jag lyssnar gärna till er. Jag har absolut ingen stor erfarenhet av unghästen och hantering av denna, men det jag har fått ut av min, och vad jag läst & fått höra så bygger mina åsikter vidare på detta...
 
Jag tror att en nackdel med en hanterad unghäst, som inte gått på unghästbete med stora betesmarker och hästflockar, kan bli en annan sorts häst. Denna är troligtvis präglad av de hästar som funnits omkring den, men också väldigt präglad av människorna som funnits i dess omgivning. Den borde inte ha samma typ av grundmuskulatur som den unghästen har som gått på unghästbete. Jag tror att vidare hantering av denna häst kan komma att bli att hästen är en trygg och säker häst. Den blir något enklare vid hanteringen, det blir en lugn och trygg häst, eftersom den redan är så pass van vid att människan varit omrking den. Men kan det då stämma att denna typen av häst kanske kan bli en tråkigare variant av ridhäst? Att den helt enkelt blir något arrogant mot dig som människa.
 
Detta är bara antaganden, men jag tror på att den ohanterade unghästen blir trevligare att arbeta med i längden.
Vad tror ni, vad är eran åsikter? Diskutera och kom med eran erfarenheter!

Finns mycket att berätta!

Datum: 2013-11-07 Tid: 11:05:00 Om mitt hästliv / 0 Kommentarer